| |

Martta – ota omiin käsiin kodin energiapäätökset

Päivi Suur-Uski

Saimme olla mukana Marttatorilla ja tapasimme ympäristöteltalla satoja Marttoja ja marttailusta kiinnostuneita eri puolilta Suomea. Koko kuusituntisen tapahtuman ajan ”energiaetsivämme” keskustelivat kodin energiankulutuksesta ja vastasivat monenmoisiin kysymyksiin energian käytöstä, säästöstä ja ilmastovaikutuksista.

Päällimmäisenä jäi mieleen, että Martat ovat omaksuneet säästeliään ja ympäristöä kunnioittavan elämäntavan. Monessa kodissa on tehty isojakin energiatehokkuutta edistäviä ratkaisuja: hyödynnetään maalämpöä, poltetaan puuta pakkasilla tai on muutettu eläkepäiviksi pienempiin neliöihin lasten muutettua omiin osoitteisiinsa. Arki on suunnitelmallista ja säästeliästä.

Kysyimme kävijöiltä tietävätkö he, paljonko kotona kuluu sähköä vuoden aikana. Melko moni osasi kertoa sähkölaskun suuruuden euroissa, mutta vain harva tiesi sähkönkulutuksen kilowattitunteina. Oman energiayhtiön maksuton kulutusseurantapalvelu oli muutamaa poikkeusta lukuunottamatta tuikituntematon palvelu.

Tavoitteellisen säästämisen ensimmäinen sääntö on tunnistaa lähtötasonsa. Tässä tapauksessa tulisi siis tietää kulutuksen määrä, josta säästöjä lähdetään tavoittelemaan. Olennaisia kysymyksiä ovat: onko kulutusta vähän vai paljon, mihin sähköä kuluu ja millaisilla keinoilla säästöjä syntyy. Kulutustiedot löytyvät näppärästi kulutusseurantapalvelusta – sinne kannattaa kirjautua nyt.

Marttatorilla meitä hämmästytti kuitenkin se, kuinka moni vieraistamme tunnusti jättäneensä kodin energia-asiat tyystin aviopuolisonsa hoidettaviksi. Kotityöt pitääkin jakaa tasapuolisesti, mutta meidän naistenkin on hallittava kodin tekniikan perusasioita: miten koti lämpiää ja ilmanvaihto toimii, kuinka ilmalämpöpumpun tai ilmanvaihtolaitteen suodatin puhdistetaan ja vaihdetaan tai kylppärin lattialämmitystä säädetään.

Ilmaston kannalta hyvän tuuli- ja aurinkoenergian laajamittainen käyttö sähköntuotannossa tulee muuttamaan tapojamme ostaa ja käyttää energiaa. Tulevaisuudessa tarkan markan Martta tasaa sähkönkulutuksen huippuhetkiä välttämällä useiden suuritehoisten kodin sähkölaitteiden käyttöä yhtäaikaisesti sekä siirtää kulutusta ajankohtaan, jolloin puhtaasti tuotettua sähköä saa edullisesti.

Pienillä toimilla on positiivisia vaikutuksia omaan talouteen, asumisviihtyvyyteen ja asumisen hiilijalanjälkeen. Kun kodin energia-asiat ja tekniikka ovat hallussa, et jää kylmenevään kotiin yllätyksellisissäkään tilanteissa tai maksa kokemattomuuttasi energiasta liikaa.

Tällä viikolla olemme viettäneet Motivan Energiansäästöäviikkoa. Marttaliiton kanssa olemme keskustelleet vuoden 2020 kampanjasta. Toivottavasti kampanjoimme silloin yhdessä Marttojen kanssa kestävien kulutustottumusten ja energiafiksun arjen puolesta.

Päivi Suur-Uski

Kirjoittaja on Motivan asiantuntija