|

Iloa ruoasta yhdessä oppien

Ruokakasvatus on mielestäni kiehtova aihe. Sillä tarkoitetaan laajasti kaikkea ruokaan liittyvää – puhetta, opetusta ja esimerkiksi viestintää. Ruokakasvatus on ruokailoa, kokemuksellisuutta ja aistien hyödyntämistä. Ruokakasvatusta tapahtuu monessa tilanteessa – se voi olla tietoista, mutta usein myös tiedostamatonta.

Mielestäni kiinnostavin ruokakasvatuksen muoto on se kaikki arkinen, joka tapahtuu aamupuuron äärellä tai vaikka kauppareissulla. On tärkeää, että lapsi saa osallistua ruokaan liittyviin tilanteisiin monella tapaa – auttaa, kokeilla ja jutella yhdessä aikuisten kanssa. Lapset seuraavat tarkasti muita ruokapöydän ympärillä istuvia. He kuuntelevat, millaista ruokapuhetta pöydän ääressä käydään ja omaksuvat perheen tapoja kuin huomaamatta. He panevat merkille, jos aikuisen lautasella on jotain mielenkiintoista, joka heidän annoksestaan puuttuu.

Yhdessä syöminen on ruokakasvatusta ja oiva keino opettaa lapselle paljon ruoasta ja sen alkuperästä. Siihen ei tarvita taiteltuja lautasliinoja ja pitkän kaavan hienoja illallisia. Yhdessä syöminen saa olla arkista. Ruokakasvatus on puhetta ruoasta, ruokien nimeämistä ja ruokatilanteiden sanoittamista. Se on uusia makuja ja raaka-aineita lautasilla, iloa ruoan äärellä arjen keskellä. Yhdessä syöminen on välillä kaatuneita maitolaseja ja pelkkää perunaa, jos muu ei maistu. Yhteiset kokoontumiset pöydän ääreen ovat yhtä kaikki merkityksellisiä.

Pohja monipuolisille makutottumuksille luodaan lapsuudessa. Koko perheen ruokalautasille kannattaakin valita monipuolisia raaka-aineita, värejä ja makuja. Uusien makujen vierastaminen on täysin normaalia, mutta makuaisti on myös tottuvainen – sinnikäs maistaminen tuo usein tulosta. Maistelkaa uusia makuja yhdessä. Haistelkaa, tunnustelkaa ja ottakaa selvää, mistä raaka-aine tulee ja miten se kasvaa. Kokeilkaa hauskaa makukoulua, jossa tutustutaan tiettyyn raaka-aineeseen kaikilla aisteilla. Kasviksen voi valita kaupasta yhdessä lapsen kanssa. Monet kotimaiset kasvikset ovat juuri nyt parhaimmillaan. Näin kesällä koko perheen mustikkaretki on myös hyvä tapa tutustua ruoan alkuperään ja metsissä kasvaviin luonnonantimiin.

Katariina Silanen

Kirjoittaja on Marttaliiton Lapsiperheiden arjen tukeminen -toiminnan koordinaattori

Kuva: Laura Riihelä