|

Tikrujen kesäisiä kuulumisia ja pihapönttöbongausta

Minulta kysytään välillä, että mitä kotiloille kuuluu. Kesäinen sää mahdollisti kotiloiden terraarion siivouksen pihalla. Pesin terraariot runsaalla lämpimällä vedellä ja superlonsienellä pyyhkien. Vaihdoin terraarioihin turpeet. Turpeena käytän Biolanin lannoittamatonta puutarhaturvetta. Ruuaksi annoin tänään tuorekurkkua ja tomaattia. Tikrut ovat sekasyöjiä ja koska kalkin tarve on suuri ja siksi seepiansuomua tulee olla tarjolla koko ajan.

Meillä asustaa neljä tiikerikotiloa (englanniksi Giant Ghana snail/Giant tiger land snail). Tikrut asuvat pareittain kahdessa terraariossa. Toisen terraarion kaverit eivät olleet oikein hereillä siivouksen aikana. Toisen terraarion kaverit tutkailivat innokkaina ympäristöään ja olisivat lähteneet pitemmällekin, mikäli olisin heidät yksikseen pöydälle jättänyt.

Kokoa tikruilla alkaa olla jo melkolailla – kooltaan nämä kasvavat n. 15-20 cm (kuoren koko, lisäksi jalka), mutta mahdollisesti isommaksikin. Saa nähdä, minkä kokoisia meidän kotiloista tulee 🙂

Pihavaahterassamme olevassa lintupöntössä asustaa sinitiainen. Aamulla kuului pöntöstä valtaisa sirkutus ja emo kantoi ruokaa nokassaan. Luontoportti.fi kertoo sinitiaisen munivan huhti–toukokuussa 6–14 munaa. Vain naaras hautoo ja haudonta-aika 12–15 vuorokautta. Pesäpoikasaika on 19–20 vuorokautta. Eipä siis ihme, että kiirettä näytti piisaavan ja siksipä en jäänyt häiritsemään sinitiaisten puuhia.

Tässä linkki edelliseen päivitykseeni KLIK, missä on raparperivillityksessä tekemäni kahvikakkujen klassikon uusi versio – raparperiraitakakku.