|

Vappupuuhastelua – patalappuja ja sytykeruusuja

Vappukeli ei yllättänyt. Aamulla oli lumi maassa ja päivällä satoi lisää. Tänään satanut lumi kuitenkin suli ja vain talvella kertyneet lumikinokset jäivät. Koska keli oli mikä oli ja puutarhahommia ei pystynyt vielä tekemään, virkkasin patalappuja ja tein sytykeruusuja.

Virkkasin minulle uudella mallilla patalappuja. Patalappu aloitetaan virkkaamalla ketjusilmukkalenkki. Työ jatkuu virkkaamalla kerros kerrokselta kiinteitä silmukoita. Silmukat virkataan edellisen kerroksen silmukoiden takareunoihin. Kerrosten virkkaamista jatketaan niin kauan, että taiteltuna patalapun reunat sulkeutuvat. Kerroksia ei kannata sulkea piilosilmukalla, sillä patalapusta tulee kauniimpi, kun jatkat virkkaamalla kiinteillä silmukoilla suoraan seuraavalle kerrokselle. Patalappu taitetaan niin, että saumat tulevat patalapun keskelle, nurkasta nurkkaan. Saumat ommellaan kiinni ja langanpäät päätellään.

Sytykeruusut

Tarvikkeet: kananmunakennoja, vanha kattila, kynttilänjämiä ja pihdit.

Revi kananmunakennon alapuolen kuppiosat toisistaan. Siisti kuppienreunat repimällä. Revi kennon kansiosasta suikaleita ja paloja. Kierrä suikaleet rullalle ja laita ne kuppien pohjille. Laita kannesta repimäsi palat ruusukukkiin täytteeksi.

Sulata kynttilänjämät kattilassa. Kasta pihtejä apuna käyttäen ruusunkukkia sulaneessa steariinissa ja nosta kuivumaan leivinpaperin tai sanomalehden päälle. Sytykeruusuilla tulen sytyttäminen takkaan tai kiukaaseen onnistuu helposti kuin partiolaiselta nuotion sytyttäminen 😉

Sytykeruusuista saat kivan tuliaisen, kun pakkaat ruusut rasiaan tai sellofaanipakettiin.

Sytyttävää loppuviikkoa <3