|

Variskankaan Martat valmistivat järkiruokia (sis. sipulin käsittelyvinkkejä)

Maanantai – Martat-lehti ja marttailta. Lehteä en ehtinyt edes selailemaan läpi tuoreeltaan, kun pyyhälsin kotihommien jälkeen marttahuivi suorana marttailtaan. Helatorstaina on kuitenkin mukavasti aikaa hyggeillä Martat -lehden äärellä.

Marttaillan teemana oli Arkiruoka on järkiruokaa -koulustus. Pohdimme millaista on järkiruoka. Järkiruoka on terveellistä, lähellä tuotettua, edullista, turvallista, maistuvaa, vastuullista ja ympäristöystävällistä.

Kun puheenjohtaja Tuula oli esittellyt illan menun ja jakanut tehtävät, martat käärivät hihansa ja alkoi hallittu hyörinä keittiössä.

Ei aikaakaan, kun marttaillan tarjoilu oli valmis. Alkuruokana oli juurisellerikeittoa tilliöljyllä ryyditettynä ja kalarieskoja (mukaillen silakkarieskoja) kera piparjuurimajoneesin. Pääruokana tattari-lehtikaalilettuja, ruusukaalispelttiä ja porkkana-puolukkasoodaleipää. Jälkiruokina oli tarjolla mustaherukkavispipuuroa vaniljakastikkeella ja omena-kanelivaahtoa. Voi martat, kuinka hyvää järkiruoka onkaan!

Saimme näppäriä vinkkejä sipulin käsittelyyn ja käyttöön:
Kun huuhtelet sipulisiivut kylmässä vedessä, lähtee niistä enin kitku.
Mikäli kuori ei tahdo helposti lähteä sipulista, anna sipulin olla hetki kylmässä vedessä.
Sipulin maku pehmenee kypsennettäessä; sipulin kypsentämistä pannulla rasvassa kevyempi vaihtoehto on kypsentää se mikroaaltouunissa.

Pihakuulumisia: Sunnuntaina suli viimeiset lumet pihalta ja nurmikko vähän jo vihertää! Kirjaston vieressä olevan kävelytien reunassa oli kauniita krookuksia. Kevät <3