|

Vieraat – toisenvaraista yhteiskuntaa etsimässä


Vieraat, Kajaanin kaupunginteatteri, kuva la Samoil, kuvankäsittely Teemu Sirviö

Aloitin viikonlopun vieton katsomalla Kajaanin Kaupunginteatterin Vieraat-esityksen. Esityksen aihe, sen herättämät ajatukset ja tunnelmat pyörivät loppuillan ajatuksissani, sekoittuivat ehkä hieman uniinkin ja kypsyivät viikonlopun aikana blogipäivitykseksi.

Vieraat on Kajaanin kaupunginteatterin ja Vaara-kollektiivin yhteistuotanto. Vieraat on saanut alkunsa uteliaisuudesta toisiin todellisuuksiin sekä kaipuusta siihen, että teatterissa voisi tapahtua jotakin inhimillisesti tärkeää ja totta.

Esitysmateriaali on kerätty kevään ja syksyn 2018 aikana kohtaamalla vieraita – asunnottomista afgaaneihin, päihdekuntoutujista pappeihin, viranomaisista vallankäyttäjiin. Tarinat perustuvat todellisiin kokemuksiin ja henkilöihin, ja ne kerrotaan esityksessä siinä muodossa, missä ne työryhmälle on kerrottu. Ihmisten henkilökohtaisten kokemusten ja ajatusten lisäksi esityksessä kuullaan asiantuntijaäänileikkeitä. Nuo äänileikkeet tuovat esitykseen näkemyksiä ja ajatuksia heiltä, jotka työkseen pääsevät näkemään yhteiskuntaamme ja todellisuuksia erilaisten, eri elämäntilanteissa olevien ja vieraiden silmin.


Vieraat, Kajaanin kaupunginteatteri, kuva Tarja Karvonen

Vieraat-esitys kertoo kaunistelemattomasti ja lämmöllä maahanmuuttajien, syrjäytyneiden tai muutoin vieraiden silmin heidän todellisuuksista, elämästään ja kokemuksistaan – pohjattomasta ikävästä läheisten luokse, halusta opiskella, tavoitteesta valmistua ammattiin ja palosta tehdä kovasti töitä. Ja syvältä sydämestä tulevasta halusta viettää edes yksi joulu yhdessä läheisten kanssa. Se kaikki mikä meille useimmille on turvallista perusarkea, ei ole itsestään selvyys kaikille. Esityksessä kuulluiksi tulleet ihmiset tarinoineen ja elämänkokemuksineen muistuttavat meitä, miten kiitollisia saamme olla.

Hauskanpito yhdistää. Esitys sai meidät myös nauramaan. Ja monta kertaa. Samalla me taisimme ehkä hieman nauraa myös itsellemme. Se kaikki mikä “Sattuipa kerran Monikassa”, olisi tapahtunut suurella todennäköiyydella myös meille. Osalle meistä on saman tapaisia tilanteita tapahtunutkin, sillä kulttuurien yhteensovittaminen ei ole helppoa. Kaikki se, mikä sattuipa kerran Monikassa, tapahtuu päivittäin eri puolilla Suomea.

Monika – monikulttuurisen toimintakeskuksen sivuille pääset tutustumaan TÄSTÄ.

Toivoisin mahdollisimman monen aikuisen näkevän ja kokevan tämän esityksen, sillä se antaa mahdollisuuden katsoa meitä suomalaisia ja yhteiskuntaa vieraiden silmin sekä isolla kädellä myös näkökulmaa omaan elämään – miten moni asia elämässämme on hyvin. Esitystä katsoessamme me elämän opettamat väistämisen ja ohittamisen mestarit joudummekin katsomaan kohti ja asettamaan itsemme alttiiksi horjuttaville ja arvaamattomille tunteille.

Tänä päivänä meidän lapsemme ja nuoremme elävät monikulttuurisemmassa arjessa kuin useimmat meistä aikuisista. Monikulttuurisuus on arkea päiväkodeissa, kouluissa ja vapaa-ajalla, esimerkiksi somessa, harrastuksissa ja kaveripiireissä. Ja tulevaisuudessa heidän työpaikoillaan. Vaikka lasten ja nuorten elämä on monikulttuurisempaa, antaa Vieraat-esitys heille aineksia syvempään ymmärrykseen, hyväksyntään ja suvaitsevaisuuteen. Yhteiskunta on me – ei me ja nuo.

Vaikutuin myös tästä Kajaanin kaupunginteatterin ja Vaara-kollektiivin kolmannesta yhteistuotannosta. Aiemmat yhteistuotannot ovat Tänään koulun jälkeen ja Miehen kosketus. Uskon vahvasti, että Vieraat tulee olemaan edellisten yhteistuotantojen tavoin sekä arvostelu- että yleisömenestys.

Vaikutuin esityksen lavasteista, valo- ja äänimaailmasta, jotka veivät meidän erilaisiin todellisuuksiin, paikkoihin ja tunnelmiin. Lavastuksessa käytetyt lukuisat laatikot ovat kainuulaisten lasten, nuorten ja aikuisten maalaamia. Ihmisiä on pyydetty maalaamaan yhteen laatikkoon ajatuksiaan, kokemuksiaan ja mielikuviaan rakkaimmasta kodistaan. Vaikutuin näyttelijöiden roolisuorituksista niissä lukuisissa rooleissa, mitä he esittivät sekä avoimuudesta ja rohkeudesta tuoda omia elämänkokemuksiansa näyttämölle, meidän katsovaksi ja kuultavaksi.

Vieraat on alueteatterin kiertueohjelmistossa keväällä 2019. Kajaanin kaupunginteatterin sivuille pääset TÄSTÄ

Vieraat-esityksen käsiohjelmasta lainaus:
“Katson työkseni. Katson työkseni ihmisiä, elämää, maailmaa. Katseellani on valtaa, ja se valta tuo vastuuta. Asiat, joihin kiinnitän huomioni, vahvistuvat ja asiat, jotka ohitan, heikkenevät. Katseeni myös väistää: ihmisiä, kiusallisia tilanteita. Tai ajatellakseni asiaa moniaistillisemmin: vieraita hajuja, outoja makuja, hankalia rakoja, väkivallan uhkaa, hankaumia minun ja toisten välillä.”