|

|

Jaa puutarhataitosi ja osallistu Marttojen ja Puutarhaliiton kampanjaan

Oletko saanut hyvän neuvon puutarhaharrastuksen parissa tai oletko jakanut sellaisen itse?

Tekeminen, taitaminen ja tietäminen ovat keskeisiä asioita puutarhanhoidossa. Oman tiedon ja taidon välittäminen ja vaaliminen kuuluvat myös osana harrastukseen.  

Innostus puutarhaharrastukseen, kiinnostus oman ruoan kasvattamiseen ja vastuulliseen puutarhanhoitoon on lisääntynyt. Puutarhaharrastus yhdistää hyvinvoinnin ja hyödyn sekä kokoaa yhteen kaikenikäisiä harrastajia. Uudet ja innokkaat kotipuutarhurit kuuntelevat mielellään kokeneempien harrastajien ohjeita ja neuvoja oman puutarhauransa alussa.  

Marttaliitto ja Puutarhaliitto (PUUHA-hanke) haastavat yhdessä vuonna 2023 kotipuutarhureita jakamaan taitojaan muille. Yhteistyön tavoitteena on vahvistaa jäsenten osaamista, edistää puutarhataitojen siirtymistä eteenpäin ja koota taitoja kaikkien saataville.  

Jaa vinkkisi kampanjassa

Puutarhataito voi olla hyväksi havaittu ja koettu asia puutarhanhoitoon liittyen, saatu vinkki tai mikä vaan jakamisen arvoiselta tuntuva asia. Opeta tai jaa puutarhataitosi ystävälle, tuttavalle, toiselle harrastajalle tai kenelle tahansa puutarhaneuvoja haluavalle ja kerro sen jälkeen meille minkä puutarhataidon olet jakanut. Puutarhataitoja kerätään 25.1.-30.9.2023 välisenä aikana ja oman taitosi voit jakaa tämän linkin kautta.    

Tässä sinulle vinkkejä, ole hyvä!

Voit pistää hyvän kiertämään ja jakaa näitä vinkkejämme myös eteenpäin.

Porkkana

Vuoden 2023 vihanneksen porkkanan viljely ei vaadi kasvimaata, vaan porkkanoita voi esimerkiksi kasvattaa terassilla viljelylaatikoissa ja ämpärissä tai parvekelaatikoissa. Tällöin kannattaa valita kasvutavaltaan lyhyitä lajikkeita, jolloin viljelyastian syvyys ei ole este porkkanan kasvulle.

Porkkanat viihtyvät hiekansekaisessa, ilmavassa mullassa. Astioissa viljeltäessä on hyvä pitää multa kosteana ja liikakastelua estääkseen astioiden pohjaan kannattaa tehdä reikiä. Siemenet kylvetään tasaisesti ja peitetään kevyesti, jotta itäminen on varmempaa ja taimien harventaminen helpompaa. Lajikkeeksi viljelylaatikoihin ja ämpäreihin sopivat hyvin esimerkiksi pyöreät porkkanat, joita voidaan syödä tuoreena napostellen pitkin kesää tai niitä voidaan myös keittää ja pakastaa. 

Amppelitomaatti

Amppelitomaatti viihtyy niin parvekkeella tai terassilla kuin muussa suojaisessa paikassa pihalla. Kasvupaikakseen amppelitomaatti haluaa valoisan, lämpimän ja suojaisan paikan. Amppelitomaattia voi kasvattaa itse siemenestä tai ostaa valmiita taimia. Ulos amppelitomaatit kannattaa viedä vasta hallanvaaran oltua ohitse.

Amppelitomaatti viihtyy syvässä ja kosteassa mullassa, joten kastelusta huolehtiminen on tärkeää, tuulisissa ja paahteissa paikoissa multa voi ehtiä kuivahtamaan päivän aikana useaan kertaan. Tuottaakseen satoa amppelitomaatti vaatii kukkien pölytyksen, suljetuissa paikoissa pölytyksen voi hoitaa itse täristämällä hellästi kasvustoa. Amppelitomaatti pitää myös ravinteista, joten kasvun ja sadon varmistamiseksi niitä on hyvä lannoittaa tasaisesti kasvukauden ajan. Amppelitomaatit tuottavat runsaasti satoa ja niiden satokausi alkaa yleensä aikaisin kesällä ja kestää pitkälle syksyyn. 

Perhoskasvi

Perhoskasvien ei tarvitse olla vain avomaan tai kukkapenkkien kasveja, myös ruukuissa viihtyvät kesäkukat ovat perhosille mieluisia. Kesäkukkia on mahdollista ostaa valmiina taimina tai niitä voi kasvattaa itse siemenestä. Sini-liilakukkainen heliotrooppi kukkii läpi kesän aina syksyn pakkasiin ja sopii niin ruukkukukaksi kuin istutuksiin.

Heliotroopin vaniljan tuoksuiset kukat houkuttelevat luokseen perhosia. Tulikruunu sopii terassille tai parvekkeelle ruukkuun ja amppeliin. Väritykseltään kukat voivat olla kirjavia, keltaisia, oransseja tai vaaleanpunaisia. Perhosten lisäksi myös kimalaiset pitävät tulikruunusta. Ruukkuistutuksien tai ryhmien reunakasviksi voi istuttaa kesäleimua, jonka hyvätuoksuiset kukat vetävät puoleensa perhosia. Kesäleimun voi kasvattaa siemenestä ja niitä myydään yleensä erilaisina väriseoksina. 

Lisätietoja  

  • Lue lisää haasteesta Marttojen nettisivuilta täältä 
  • PUUHA-hankkeen nettisivut täällä  
  • Jaa puutarhataito täällä
  • Marttaliiton kotipuutarha-asiantuntija Tiina Ikonen, tiina.ikonen@martat.fi, puh. 050 339 4262 
  • Puutarhaliiton PUUHA-hankkeen hankekoordinaattori Jaana Ojanen, jaana.ojanen@puutarhaliitto.fi, puh. 050 518 5715