Facebookin Martat vinkkaa -sivuilla julkaistaan joka viikko tiistaivinkkejä lapsiperheille. Tälle sivulle on koottu vinkit viikkojen varrelta.

 

 

 

 

 

LUE LAPSELLE
Tiesitkö, että lapset joille luetaan, ovat tutkimusten mukaan jo kolmivuotiaina kuulleet 20 miljoonaa sanaa enemmän kuin lapset niissä perheissä joissa ei lueta? Kurkkaa lisää lukemisen parissa vietetyn ajan hyödyistä täältä: http://luelapselle.fi/faktatietoa/

Salolaiset marttayhdistykset ovat ommelleet kierrätyskankaista satoja kirjastokasseja; jokainen 2-vuotias salolainen saa sellaisen neuvolasta tänä vuonna. Kassin sisältö innostaa perheen yhteisiin lukuhetkiin. Mikä hieno tempaus!

kirjastokassi

PEHMOLELUT RAIKKAAKSI RUOKASOODALLA
Marttojen ekovinkki tälle tiistaille – tiesitkö, että pehmolelut voi raikastaa ruokasoodalla ilman vesipesua? Tee näin:
1. Ripottele pehmolelujen päälle ruokasoodaa
2. Imuroi lelut 15 minuutin kuluttua

 

 

 

 

 

HYVÄ HETKI KURKISTAA PAKASTIMEEN
Löytyykö pakastimesta vielä viime kesän mustikoita tai muita marjoja? Kotimaisista pakastemarjoista saat tehtyä ihanan tuorekiisselin vauvalle, katso ohje täältä.

 

 

 

 

 

MITEN SAADA LAPSET INNOSTUMAAN KASVIKSISTA?
Vinkiksi seuraavalle kauppareissulle: Anna lapsen itse valita jokin hauska tai ihan uusi kasvis kaupasta. Tutkikaa ja maistelkaa sitä yhdessä kotona, ennakkoluulot karisevat huomaamatta!

 

 

 

 

 

ITSE TEHDEN SÄÄSTÄT
Tiesitkö, että saat valmistettua kotitekoista liha- tai kalasosetta vauvalle neljä purkillista yhden kaupasta ostetun hinnalla? Katso lisää vinkkejä vauvanruokiin täältä.

 

 

 

 

ARJEN RYTMIÄ VIIKKOKALENTERIN AVULLA
Säännölliset ruoka-ajat rytmittävät päivää ja luovat pohjaa myös koko perheen terveellisille ruokatottumuksille. Voit käyttää arjen suunnitteluun Marttojen viikkokalenteria; merkkaa kalenteriin ruoka-ajat ja muut sovitut menot, suunnittele etukäteen myös viikon kauppareissut. Voit tulostaa oman viikkokalenterin lapsiperhesivuiltamme.

 

 

 

 

TAHRAT POIS
Tahranpoistossa tärkeää on tunnistaminen ja nopeus. Ensiavuksi tuoreeseen mustikkatahraan vaatteessa kannattaa kokeilla kuumaa, banaanitahraan sen sijaan kylmää vettä ja käsitiskiainetta. Katso jatkokäsittelyvinkit Marttakoulun tahranpoistosivuilta.

 

 

 

 

 

TIISTAIN ARKIRUOKAVINKKI
Munakas on ravitseva, helppo ja nopea arkiruoka, joka maistuu niin perheen pienimmille kuin vanhemmille. Ohjetta voi varioida lisukkeita vaihdellen, väliin sopivat erilaiset kasvikset tai vaikka kypsennetty kala. Katso perusohje täältä.

 

 

 

 

VÄRIKÄS KASVISHERKKU
Kokoa vapaapäivän iloksi lapsille ja miksei vanhemmillekin värikäs vihanneslautanen, kasviksia tulee syötyä hauskassa muodossa! Rinnalla voi tarjoilla erilaisia dippejä, katso ohjeet ja lyhyt video sivuiltamme.

 

 

 

 

APUA ARKIRUOKIEN SUUNNITTELUUN
Vinkiksi arkiruokarumbaan: Katso mallia jonkin päiväkodin tai koulun kiertävästä neljän viikon ruokalistasta ja kopioi ideoita valikoiden ne ruoat, jotka juuri omassa perheessä maistuvat. Kurkkaa myös valmiit ruokalistamme.

 

 

 

 

HAUSKOJA UUSIA MAKUJA
Lapsille maistuu höyrytetty parsakaali, kun parsakaalin kukinnot esitteleekin puina, joita jättiläinen voi haukkailla. Puuro uppoaa paremmin, kun kaurahiutaleiden purkki on päällystetty esimerkiksi lempiohjelman hahmoilla, sillä kukapa ei haluaisi syödä Ryhmähau-puuroa? Millaisia vinkkejä teillä on innostaa lapsia syömään uusia makuja?

LAPSIPERHEEN KUTSUMATTOMAT VIERAAT
Lapsiperheessä joskus vaivana ovat tarttuvaiset päätäit tai kihomadot. Ei kuitenkaan hätää, niistä pääsee eroon tietyillä toimenpiteillä. Kurkkaa täältä täsmävinkit!

VIRKATUT VIHANNEKSET LASTEN LEIKKEIHIN
Sivuiltamme löydät paljon ihania käsityöohjeita, mm. ohjeet virkattuihin vihanneksiin. Ne ovat oivat lasten leikkeihin! Kurkkaa ohje uudistuneilta, monipuolisilta käsityösivuiltamme.

 

 

 

IHANA ITSE TEHTY MUROMYSLI
Kokeile hauskanmakuista & rapeaa banaanimuromysliä. Se on helppoa valmistaa ja jujuna on sen makeuttaminen pelkällä banaanilla, ilman lisättyä sokeria. Maistuu koko perheelle! Ohjeen löydät reseptipankistamme.

 

 

 

 

PUHUTAAN RAHASTA – LAPSET MUKAAN OPPIMAAN
Lapselle kannattaa puhua rahasta jo pienestä pitäen; avoimesti, mutta ei ongelmia korostaen. Rahan käyttöä voi yhdessä opetella käytännön kautta – pieni viikkoraha ja säästämistavoitteet opettavat rahan arvosta. Tutustu myös talousaiheiseen lapsiperheiden nettiluentoomme.

PERHEEN YHTEISET SÄÄNNÖT RUUTUAJALLE
Vinkiksi ruutuajan rajaamiseen; Tehkää koko perheen yhteinen sopimus, johon voitte kirjoittaa perheenne säännöt ruutuajalle. Aikuisen esimerkki on tässäkin asiassa tärkeä! Täytettävän ruutusopimusmallin voit tulostaa Neuvokkaan perheen sivuilta.

HELPPOA JA HERKULLISTA VAUVANRUOKAA
Vauvan alkaessa maistella uusia makuja, kannattaa erilaisia ruokia tehdä itse – se on edullista, ravitsevaa ja hyvän makuista. Siirtyminen koko perheen yhteiseen ruokaankin helpottuu, kun makumaailma on jo tuttu. Poimi ideoita Marttojen helpoista ruokaohjeista.

Jaa sivu