Facebookin Martat vinkkaa -sivuilla julkaistaan tiistaivinkkejä lapsiperheille. Tälle sivulle on koottu vinkit viikkojen varrelta.

 

HERKULLISET RIESKAT PALSTERNAKALLA
Kokeile palsternakkaa rieskataikinassa, raaste tekee leipäsistä ihanan meheviä. Nappaa tästä helppo ohje esimerkiksi iltapalalle!

KALAPUIKOT ITSE TEHDEN
Itsetehdyt kalapuikot ovat helpot valmistaa ja maistuvat herkulliselta, myös lapset tykkäävät! Reseptin löydät täältä.

INNOSTA LAPSET KOTITÖIHIN
Pienetkin lapset osaavat auttaa kodintöissä ja usein ovat innokkaitakin apureita; lelujen kerääminen tai vaatteiden vieminen pyykkikoriin ovat hyviä pikkutehtäviä perheen pienimmille. Lasten kasvaessa tehtävätkin monipuolistuvat ja osallistaminen kasvattaa myös lasten siivoustaitoja. Kurkkaa Pikkukokki-sivuillemme ja tulosta esimerkiksi koko perheen siivouskalenteri jääkaapin oveen.

SAMASTA KATTILASTA KOKO PERHEELLE
Katso lyhyeltä videolta, kuinka tehdä ruokaa samalla kertaa kätevästi niin vauvalle kuin koko perheelle. Helppoa ja herkullista!

NOPEA ARKIPÄIVÄN PASTA-ATERIA

Joskus arjen keskellä voi tuntua lähes mahdottomalta ehtiä tekemään itse ruokaa ja istua yhdessä alas. Yhteiset ruokahetket kannattaa kuitenkin asettaa etusijalle, silloin kun se vain suinkin on mahdollista. Yhteiset ateriat ovat turvallisia ja tärkeitä pysähtymisen hetkiä arjessa ja yhteistä aikaa koko perheelle. Niissä itse ruoka ei ole aina se tärkein asia.

Tässä vinkki nopeaan pastaruokaan. Jokainen syöjä voi rakentaa oman annoksensa eri aineksista omat makumieltymykset huomioiden.

  • Keitä ensin täysjyväpastaa. Sillä aikaa kun pasta kypsyy liedellä, ehtii valmistella lisukkeet ja laittaa ne tarjoilukippoihin.

Ehdotuksia lisukkeiksi:

  • Paistettua kalaa tai sieniä/ savukalaa/ graavikalaa/ papuja/ savustettua kalkkunaa tai kinkkua
  • Herneitä/ raastettua porkkanaa/ kuutioitua tomaattia/ suikaloitua kyssäkaalia, valkokaalia tai punakaalia/ tuoretta lehtikaalia
  • Raastettua juustoa/ raejuustoa/ kuutioitua fetajuustoa/ pestoa/ kastiketta, jossa 2 dl ranskankermaa, 1 tl paprikajauhetta, ripaus sipulijauhetta, juustokuminaa ja suolaa

Kokeile erilaisia lisukkeita ja kurkkaa myös jääkaapin nykyinen sisältö, löytyykö sieltä jotain hyödynnettävää? Tällä aterialla voi kippoihin koota monenlaista.

 


PEHMOLELUT RAIKKAAKSI RUOKASOODALLA
Marttojen ekovinkki tälle tiistaille – tiesitkö, että pehmolelut voi raikastaa ruokasoodalla ilman vesipesua? Tee näin:
1. Ripottele pehmolelujen päälle ruokasoodaa
2. Imuroi lelut 15 minuutin kuluttua

 

 

 

 

 

HYVÄ HETKI KURKISTAA PAKASTIMEEN
Löytyykö pakastimesta vielä viime kesän mustikoita tai muita marjoja? Kotimaisista pakastemarjoista saat tehtyä ihanan tuorekiisselin vauvalle, katso ohje täältä.

 

 

 

 

 

MITEN SAADA LAPSET INNOSTUMAAN KASVIKSISTA?
Vinkiksi seuraavalle kauppareissulle: Anna lapsen itse valita jokin hauska tai ihan uusi kasvis kaupasta. Tutkikaa ja maistelkaa sitä yhdessä kotona, ennakkoluulot karisevat huomaamatta!

 

 

 

 

 

ITSE TEHDEN SÄÄSTÄT
Tiesitkö, että saat valmistettua kotitekoista liha- tai kalasosetta vauvalle neljä purkillista yhden kaupasta ostetun hinnalla? Katso lisää vinkkejä vauvanruokiin täältä.

 

 

 

 

ARJEN RYTMIÄ VIIKKOKALENTERIN AVULLA
Säännölliset ruoka-ajat rytmittävät päivää ja luovat pohjaa myös koko perheen terveellisille ruokatottumuksille. Voit käyttää arjen suunnitteluun Marttojen viikkokalenteria; merkkaa kalenteriin ruoka-ajat ja muut sovitut menot, suunnittele etukäteen myös viikon kauppareissut. Voit tulostaa oman viikkokalenterin lapsiperhesivuiltamme.

 

 

 

 

TAHRAT POIS
Tahranpoistossa tärkeää on tunnistaminen ja nopeus. Ensiavuksi tuoreeseen mustikkatahraan vaatteessa kannattaa kokeilla kuumaa, banaanitahraan sen sijaan kylmää vettä ja käsitiskiainetta. Katso jatkokäsittelyvinkit Marttakoulun tahranpoistosivuilta.

 

 

 

 

 

TIISTAIN ARKIRUOKAVINKKI
Munakas on ravitseva, helppo ja nopea arkiruoka, joka maistuu niin perheen pienimmille kuin vanhemmille. Ohjetta voi varioida lisukkeita vaihdellen, väliin sopivat erilaiset kasvikset tai vaikka kypsennetty kala. Katso perusohje täältä.

 

 

 

 

VÄRIKÄS KASVISHERKKU
Kokoa vapaapäivän iloksi lapsille ja miksei vanhemmillekin värikäs vihanneslautanen, kasviksia tulee syötyä hauskassa muodossa! Rinnalla voi tarjoilla erilaisia dippejä, katso ohjeet ja lyhyt video sivuiltamme.

 

 

 

 

APUA ARKIRUOKIEN SUUNNITTELUUN
Vinkiksi arkiruokarumbaan: Katso mallia jonkin päiväkodin tai koulun kiertävästä neljän viikon ruokalistasta ja kopioi ideoita valikoiden ne ruoat, jotka juuri omassa perheessä maistuvat. Kurkkaa myös valmiit ruokalistamme.

 

 

 

 

HAUSKOJA UUSIA MAKUJA
Lapsille maistuu höyrytetty parsakaali, kun parsakaalin kukinnot esitteleekin puina, joita jättiläinen voi haukkailla. Puuro uppoaa paremmin, kun kaurahiutaleiden purkki on päällystetty esimerkiksi lempiohjelman hahmoilla, sillä kukapa ei haluaisi syödä Ryhmähau-puuroa? Millaisia vinkkejä teillä on innostaa lapsia syömään uusia makuja?

LAPSIPERHEEN KUTSUMATTOMAT VIERAAT
Lapsiperheessä joskus vaivana ovat tarttuvaiset päätäit tai kihomadot. Ei kuitenkaan hätää, niistä pääsee eroon tietyillä toimenpiteillä. Kurkkaa täältä täsmävinkit!

VIRKATUT VIHANNEKSET LASTEN LEIKKEIHIN
Sivuiltamme löydät paljon ihania käsityöohjeita, mm. ohjeet virkattuihin vihanneksiin. Ne ovat oivat lasten leikkeihin! Kurkkaa ohje uudistuneilta, monipuolisilta käsityösivuiltamme.

 

 

 

IHANA ITSE TEHTY MUROMYSLI
Kokeile hauskanmakuista & rapeaa banaanimuromysliä. Se on helppoa valmistaa ja jujuna on sen makeuttaminen pelkällä banaanilla, ilman lisättyä sokeria. Maistuu koko perheelle! Ohjeen löydät reseptipankistamme.

 

 

 

 

PUHUTAAN RAHASTA – LAPSET MUKAAN OPPIMAAN
Lapselle kannattaa puhua rahasta jo pienestä pitäen; avoimesti, mutta ei ongelmia korostaen. Rahan käyttöä voi yhdessä opetella käytännön kautta – pieni viikkoraha ja säästämistavoitteet opettavat rahan arvosta. Tutustu myös talousaiheiseen lapsiperheiden nettiluentoomme.

PERHEEN YHTEISET SÄÄNNÖT RUUTUAJALLE
Vinkiksi ruutuajan rajaamiseen; Tehkää koko perheen yhteinen sopimus, johon voitte kirjoittaa perheenne säännöt ruutuajalle. Aikuisen esimerkki on tässäkin asiassa tärkeä! Täytettävän ruutusopimusmallin voit tulostaa Neuvokkaan perheen sivuilta.

HELPPOA JA HERKULLISTA VAUVANRUOKAA
Vauvan alkaessa maistella uusia makuja, kannattaa erilaisia ruokia tehdä itse – se on edullista, ravitsevaa ja hyvän makuista. Siirtyminen koko perheen yhteiseen ruokaankin helpottuu, kun makumaailma on jo tuttu. Poimi ideoita Marttojen helpoista ruokaohjeista.

 

 

 

 

LUE LAPSELLE
Tiesitkö, että lapset joille luetaan, ovat tutkimusten mukaan jo kolmivuotiaina kuulleet 20 miljoonaa sanaa enemmän kuin lapset niissä perheissä joissa ei lueta? Kurkkaa lisää lukemisen parissa vietetyn ajan hyödyistä täältä: http://luelapselle.fi/faktatietoa/

Salolaiset marttayhdistykset ovat ommelleet kierrätyskankaista satoja kirjastokasseja; jokainen 2-vuotias salolainen saa sellaisen neuvolasta tänä vuonna. Kassin sisältö innostaa perheen yhteisiin lukuhetkiin. Mikä hieno tempaus!

kirjastokassi

 

 

 

 

 

YHDESSÄ SIIVOTEN HAUSKEMPAA
Vinkiksi koko perheen kotitöihin osallistamiseen; Kirjoittakaa yhdessä siivouspuuhat pienille papereille ja laittakaa ne kulhoon. Arpokaa kullekin perheenjäsenelle oma tehtävä. Mukaan voi sujauttaa myös toisenlaisen mukavan tehtävän, kuten sämpylätaikinan teon.

 

 

 

 

 

YHTEINEN TUOKIO ARJEN KESKELLÄ
Yhteisen pöydän ääreen istuminen ja yhdessä syöminen on hyvä tapa ja keino kuulla perheen kuulumisia. Aterian ei tarvitse olla erikoinen – vaikka iltapala ja välipalavoileivät riittävät! Katso vaikka helppojen perunarieskojen ohje reseptipankistamme ja kutsu koko perhe pöydän ympärille.

 

 

 

 

 

MAUKKAAT KESÄKURPITSALETUT SORMIRUOKAILIJALLE
Sormiruokailijan herkkua: kesäkurpitsaletut! Nämä maidottomat letut voi valmistaa ilman suolaa ja tulisia mausteita, jolloin ne sopivat myös pikkulapsille. Letut valmistuvat helposti ja ovat oivallinen tapa lisätä kasviksia ruokavalioon. Katso ohje reseptipankistamme. 

 

 

 

 

 

PYYKIT: PUHTAAT, VÄHÄN KÄYTETYT, LIKAISET
Lapsiperheessä pestävää pyykkiä kertyy paljon – pyykkirumbaa helpottamaan kannattaa lajitella vaatteet puhtaisiin, vähän käytettyihin ja likaisiin. Likaiset pyykkiin ja vähän käytetyt tuulettumaan ja vielä uudelleen päälle ennen pesua ? Kurkkaa lisää pyykkivinkkejä täältä.

 

 

 

 

 

 

KEMIKAALIT LAPSIPERHEESSÄ
Kemikaaleja kaikkialla? Miten suojella lasta kemikaaleilta ja tehdä turvallisia valintoja kotiin? Luento on tehty yhteistyössä Allergia-, Iho- ja Astmaliiton sekä Ympäristömerkinnän kanssa. Katso maksuton verkkoluentomme osoitteessa Parasarki.fi.

 

 

 

 

 

MITÄ TÄNÄÄN RUOAKSI?
Pyöriikö arkiruokalistalla samat ruoat viikosta toiseen? Vinkki uusien ideoiden saamiseksi: Avaa esimerkiksi Marttojen reseptipankki, hae ohjeita tietyllä hakusanalla tai rajauksella, selaile kuvia ja ideoita muutama minuutti – toimivia ja helppoja ideoita tarjolla https://www.martat.fi/reseptit/ 

NÄIN SÄILYTÄT JA PAKASTAT RUOKIA
Kuinka kauan ruoka säilyy pakastimessa? Entä jääkaapissa? Katso lyhyeltä videolta vinkkejä ruoan säilyttämiseen ja pakastamiseen.

 

 

 

 

IHANAA PUOLUKKAPUUROA OMENALLA
Valmista herkullista vispipuuroa kauden puolukoista. Jujuna tässä ohjeessa on makeuttaa puuro omenasoseella! Puuro on nopea valmistaa ja maistuu myös perheen pienimmille. Katso ohje täältä.

 

VAUVANPYYKKIVINKKEJÄ
Vauvaperheessä pyykkiä kertyy paljon; pestessä kannattaa käyttää hajustamatonta pyykinpesuainetta ja pestä pyykit tarpeeksi korkeassa lämpötilassa. Kurkkaa sivuiltamme lisää täsmävinkkejä.

VAUVANRUOAN PAKASTAMINEN
Vauvalle kannattaa tehdä ruokaa kerralla enemmän ja pakastaa ruoka pieninä kerta-annoksina. Katso videolta helpot vinkit tähän.

 

SYYSSÄÄN PORKKANA-LINSSIKEITTO KOKO PERHEELLE
Tämä kasvissosekeitto valmistetaan edullisista kauden raaka-aineista. Sosekeitto on helppo tapa lisätä kasvisten määrää ruokavaliossa ja linssit pitävät nälän loitolla. Saat vaihtelua keittoon eri lisukkeilla. Ohjeen löydät täältä.


TUTKITAAN RUOKAA KAIKILLA AISTEILLA

Ruoan tutkiminen kaikilla aisteilla on hauskaa! Lasten kanssa uusiin makuihin kannattaa tutustua rauhassa. Seuraava aistitehtävä on hyvä tapa karistaa ennakkoluuloja uusia raaka-aineita kohtaan. Esimerkkinä kyssäkaali. Voit toteuttaa tehtävän koko perheen voimin. Jokainen kokee maut ja tuoksut eri tavoin ja esim. Sapere-ruokakasvatusmenetelmässä onkin kyse nimenomaan jokaisen omista kokemuksista. Jokainen saa itse päättää, maistaako tutkittavia ruoka-aineita vai ei, pakkoa ei ole.

Tämän tehtävän tekemiseen tarvitset yhden kyssäkaalin, keittiöpyyhkeen, veitsen ja leikkuulaudan. 

Harjoitus kannattaa aloittaa peittämällä kyssäkaali esimerkiksi keittiöpyyhkeellä. Näin pääset aloittamaan tutkimusmatkan tuntoaistin varassa.

TUNTOAISTI – tunnustele kyssäkaalin pintaa, lämpötilaa, rakennetta; onko se sileä, karhea, pehmeä, kova, lämmin tai viileä? Yritä kuvailla eri tavoin, miltä kyssäkaali tuntuu ja jos sen eri osiot muistuttavat jotakin muuta tuttua.

Nyt voit ottaa keittiöpyyhkeen sivuun.

NÄKÖAISTI – mieti kyssäkaalin värejä ja muotoja, mitä ne muistuttavat? Voitte myös ottaa selvää, miten kyssäkaali kasvaa

Sitten on aika kuoria kyssäkaali.

NÄKÖAISTI – miltä se näyttää sisältä?

HAJUAISTI – miten kuvailisit sen tuoksua? Onko se voimakas vai mieto? Tuoksuuko se hyvältä vai pahalta? Miksi?

Voit paloitella osan kyssäkaalista pieniksi suupaloiksi.

TUNTOAISTI – ota pieni pala suuhun, miltä rakenne tuntuu? Muista, että jokainen saa itse päättää, haluaako maistaa vai ei.

MAKUAISTI – mieti, mitkä perusmaut tunnet (makea, suolainen, hapan, karvas, umami)? Maku ei koostu pelkistä perusmauista. Hajuaistilla on vaikutusta maun aromeihin ja sen huomaa hyvin, silloin kun on vilustunut. Kokeile pitää nenästä kiinni, kun pureskelet kyssäkaalin paloja. Päästä nenästä irti hetken kuluttua. Mitä huomaat?

KUULOAISTI – usein ei tulla ajatelleeksi, että ruoka myös kuulostaa joltakin. Pienet lapset ovat hyviä kuuntelijoita ja he usein innostuvat ruoasta jo, kun kuulevat ääniä keittiöstä. Myös siitä, että syömme ruokaa, kuuluu ääniä. Kokeile pitää korvista kiinni tai käyttää kuulosuojaimia, kun pureskelet kyssäkaalia. Miltä se kuulostaa? Ehkä se muistuttaa jotain toista ääntä?

Tätä harjoitusta voi toteuttaa eri kasviksilla tai muilla raaka-aineilla.


HAUSKAA TEKEMISTÄ JOULUN AIKAAN
Iloinen joulubingo johdattelee leikkimieliseen kisailuun ulkona ja sisällä! Katso bingon toteuttamisohjeet täältä.

Jaa sivu