TYRNI

Hippophaë rhamnoides FinE (I-V)

Hopealle hohtava tyrni on sekä koriste- että marjapensas. Se kasvaa Suomessa luonnonvaraisena merenrantojen pioneerikasvina. Tyrni kasvaa 2 – 5 metriä korkeaksi lajikkeesta riippuen.

Kasvupaikka

Tyrni menestyy vyöhykkeillä I – V aurinkoisella kasvupaikalla. Se kasvaa vähäravinteisessakin kasvualustassa, mutta viihtyy parhaiten kalkitussa, hikevässä hiekkamultamaassa.

Kukinta

Tyrnillä on lähes huomaamaton kukinta toukokuussa. Marjat ovat oransseja, kirpeitä, aromikkaita, sisältävät runsaasti C-vitamiinia sekä muita vitamiineja. Ne säilyvät pitkälle talveen. Marjanviljelyä varten on jalostettu isomarjaisia ja vähemmän piikkisiä lajikkeita.

Käyttö

Tyrni kestää erittäin hyvin suolaa ja tuulta. Mikäli halutaan marjoja pitää emikasvien keskelle istuttaa muutamia pölyttäviä hedepensaita. Hedekasveja ovat mm. Tarmo ja Rudolf, emikasveja Tytti ja Terhi.

Hoito

Tyrni on tuulipölytteinen. Se kasvattaa runsaasti voimakkaita juurivesoja. Sen leikkaustarve vähäinen, kuivuneet oksat sekä juurivesat poistetaan. Marjat poimitaan käsin tai mehu puristetaan oksista erityisellä tyrnipuristimella. Tyrni sitoo juurinystyröidensä avulla typpeä ilmasta, joten se ei tarvitse typpilannoitusta.