Ladataan Tapahtumat
  • Tämä tapahtuma on mennyt.
Päivämäärä
26.02.2021
Aika
10:00 - 15:00
Tapahtuman aihe
, hapanjuurileivonta, juurileivonta, ruisleipä, taikinajuuri
Paikka
Koskikatu 5-7
Joensuu, Pohjois-Karjala 80100 Suomi

Ruishapanjuuren jakelu Martoilta

HYVÄ TYÖ – HYVÄ MYÖ

on Pohjois-Karjala 300 vuotta -haastekampanja ja Pohjois-Karjalan Martat osallistuvat kampanjaan jakamalla 300 ruisleivän juurta ohjeineen #hyvätyö300.

Korona-aikaan on innostettu leipomisesta kotona. Erityisen suuren innostuksen on saanut aikaan leivän leipominen ja hapanjuurileivonta. Leipiä leivotaan, kuvataan ja leipien ympärille on syntynyt some-ryhmiä ja blogeja.

Kansanäänestyksen selväksi voittajaksi nousi perinteinen ruisleipä, kun satavuotias Suomi sai kansallisruuan vuonna 2017.  Pohjois-Karjalassa ruisleivän arvostus on ollut aina korkealla ja valinta vain lisäsi leivän arvoa. Kotona ruisleivän voi leipoa ilman hiivaa ja suolamäärää voi vähentää – happamuus antaa makua ja suolaa vähentämällä saa leivottua sydänystävällistä ruisleipää.

Maakunnan juhlavuoteen liittyen Pohjois-Karjalan Martat haluavat haastaa ja innostaa kotileipureita hapanjuurileivontaan. Monelta innokkaalta leipurilta puuttuu taikinajuuri. Suvun oma juuri on hävinnyt tai lähipiirissä ei ole ketään, kuka voisi lahjoittaa raikkaan, happamelta tuoksuvan, pelkästään ruisjauhoista ja vedestä tehdyn perinteisen ruisleivän juuren. Juhlavuoden kunniaksi jaamme 300 ruisleivän juurta ohjeineen. Teemme kymmenen juuren jakelua juhlavuoden aikana. Ensimmäinen varauslista on avattu ja lisää uusia juurenjakopäiviä laitetaan sitä mukaa kun lista täyttyy.

Jakelulistalle voi ilmoittautua alla olevan ilmoittautumisen kautta. Uusi ajankohta avataan tapahtumakalenteriin, kun ensimmäinen 30 taikinajuuren varaus täyttyy. Uudet jakelupäivät ilmoitetaan myös nettisivuilla ja tässä kalenterimerkinnässä. UUSI JAKELUPÄIVÄ 17.3. klo 10-15. Ellei netti-ilmoittautuminen ole mahdollista, niin ilmoita juurentarpeesi kotitalousasiantuntija Tiina Anola-Pukkilalle p. 050 448 3321 arkisin klo 10-15.

Hapanjuurileivonta sekä härkäpapu tutuksi ja ruisleipäkummit päiväkoteihin

on Pohjois-Karjalan Marttojen toteuttamaa neuvontaa keväälle 2021. Toiminnan keskiössä on vaalea hapanjuurileivonta ja pohjoiskarjalaiset härkäpaputuotteet. Kevättalven ja kevään aikana järjestetään kursseja vaaleasta juurileivonnasta (mm. 2.- ja 3.3.) sekä härkäpaputuotteiden monipuolisesta hyödyntämisestä Liperissä ja Joensuussa. Samalla liperiläiset päiväkodit toivottavasti saavat martoista ruisleipäkummeja. Toimintaa tukee Joensuun seudun Leader ja Joensuun seudun maaseutupalvelut.