Vieraslajit kotipuutarhassa

Suurin osa kotipihan koristekasveista on vieraslajeja ja ne on tuotu Suomeen kauniin ulkonäön, helppohoitoisuuden tai hyvän menestymisen vuoksi. Haitallisten vieraslajien luetteloissa on jo kymmenkunta puutarhakasvia, joita on vuosikymmeniä kasvatettu puutarhoissa ilman, että niiden on ymmärretty jonakin päivänä leviävän hallitsemattomasti luontoon. Uusia kasveja kannattaa hankkia harkiten, tarkkailla niitä kotipihalla, ehkäistä niiden leviäminen ja ryhtyä ajoissa torjuntatoimiin, jos huomaa kasvin leviävän lähiympäristöön.

Älä tuo kasveja ulkomailta

Ulkomaan matkalta tai verkkokaupasta hankitusta lajista voi kehittyä haitallinen vieraslaji tai sen mukana voi kotipihaan kulkeutua vaarallinen kasvituhooja. Tutustu myös tuontirajoituksiin.

Lue lisää

Älä päästä kasveja luontoon

Tiesitkö, että puutarhat ovat merkittävä haitallisten lajien leviämisväylä. Lajit ovat levinneet kotipihoista luontoon esimerkiksi kasvinjätteiden ja siementen avulla. Voit ehkäistä ja estää vieraslajien leviämistä monin tavoin.

Lue lisää

Mitä haitallisten kasvien tilalle?

Ota selvää kasvin alkuperästä ja kasvutavasta. Valikoi kotimaista alkuperää olevia kasveja ja FinE-kasveja. Perusta kasviryhmät huolella.

Lue lisää

Koriste- ja hyötykasveja

Suosi kotipihalla kestäviä peruskasveja ja täydennä istutuksia muutamilla erikoisuuksilla. Myös hyötykasvit ovat koristeellisia ja monet sopivat samaan kasviryhmään koristepensaiden ja perennojen kanssa.

Koristekasveja kotipihaan Hyötykasveja kotipihaan

Yleisimmät vieraslajit ja vieraslajien torjunta

Tiedätkö mitä tarkoittaa haitallinen vieraslaji? Tunnetko jättiputken, jättipalsamin tai keltamajavankaalin? Tiedätkö miksi ja miten niitä torjutaan? Miksi on tärkeää ilmoittaa vieraslajihavainnot ja miten teet sen?

Lue lisää

Puutarhanhoito on mukavaa ja samalla opit luonnosta ja kasveista.

Lue lisää