Vieraslajit

Suomessa arvioidaan elävän noin 45 000 eliölajia, joista vieraslajeja on vähintään 600. Vieraslajeista valtaosa on kasveja ja merkittävä osa viljelyskasveja tai puita vioittavia kasvitauteja ja tuhoeläimiä.

Haitalliset vieraslajit

Tunnetko jättiputken, jättipalsamin ja keltamajavankaalin? Tutustu haitallisiin vieraslajeihin ja opettele tunnistamaan ne kotipihasta ja luonnosta.

Lue lisää

Tulokaslaji, vieraslaji vai haitallinen vieraslaji?

Tulokaslajit leviävät omin keinoin ja vieraslait ihmisen vaikutuksella. Haitalliset vieraslajit leviävät ja aiheuttaa merkittävää haittaa.

Lue lisää

Mitä haittaa vieraslajeista voi olla?

Kaikki vieraslajit eivät ole haitallisia. Luontoon levitessään ne voivat kuitenkin aiheuttaa esimerkiksi huomattavaa ekologista haittaa alkuperäisluonnolle.

Lue lisää

Vieraslajien torjunta

Haitallisen vieraskasvilajien torjunta aloitetaan kevätkesällä, sillä mm. jättiputki aloittaa kasvunsa heti lumen sulettua. Haitallisten vieraslajien torjuntatalkoot on käytännön luonnonsuojelutyötä parhaimmillaan!

Lue lisää

Ilmoita vieraslajihavaintosi osoitteessa vieraslajit.fi

Vieraslajit kotipuutarhassa

Vieraslavit leviävät myös kotipuutarhojen kautta. Valikoi kasveja vastuullisesti, tarkkaile niiden menestymistä kotipihalla ja ryhdy heti torjuntatoimiin, jos huomaat lajin leviävän.

Lue lisää

Viekas LIFE vieraslajihanke

Martat on mukana VieKas LIFE (2018–2023) hankeessa. Hanke on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden levittämiseen keskittyvä hanke.

Lue lisää Marttojen toiminnasta hankeessa. Lue lisää hankesivuilta.

Testaa millainen torjuja olet?

Tee persoonallisuustesti ja selvitä millainen vieraslajien torjuja olet.

Vieraslajit: millainen torjuja olet?