Valmistusohje

Hapatettu jogurtti

1 litra maitoa tai laktoositonta maitojuomaa

1–2 dl turkkilaista jogurttia tai vastaavaa

1 tl sokeria

Lämmitä maito kattilassa 50-asteiseksi välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon jogurtti ja sokeri. Peitä astia ja jätä se lämpimään paikkaan, esimerkiksi jääkaapin päälle tai uuniin. Anna tekeytyä yön yli (10–15 tuntia) ja siirrä sitten kylmään. Säilytä valmista jogurttia jääkaapissa. Maku happanee vähitellen. Itse tehty jogurtti säilyy hyvänä noin viikon.

Hapatettu kaurajogurtti eli kiesa

1 l vettä

2,5 dl luomukaurahiutaleita

1 dl valmista hapatettua kaurajogurttia TAI 1 maitohappobakteerikapseli

Lisäksi esim. hunajaa, suolaa, marjoja

Laita kaurahiutaleet likoamaan veteen ja anna olla yön yli huoneenlämmössä. Siivilöi seuraavana päivänä hiutaleet pois ja kaada neste kattilaan. Voit käyttää liotetut hiutaleet esimerkiksi puuroon tai leipätaikinaan.

Kuumenna neste kiehuvaksi ja keitä noin 5 minuuttia, kunnes seos sakenee kiisselimäiseksi. Anna jäähtyä 50-asteiseksi. Lisää sitten jogurtti tai maitohappobakteerikapselin sisältö. Sekoita tasaiseksi. Peitä astia ja jätä hapantumaan yön yli. Kaurajogurtti on valmista seuraavana päivänä. Lisää pinnalle maun mukaan esimerkiksi hunajaa, suolaa tai marjoja. Säilytä kaurajogurtti jääkaapissa ja käytä noin viikon kuluessa.

Reseptin ravintosisältö ja hiilijalanjälki

 • C-vitamiini 0.2 mg
 • Rauta 0 mg
 • Kalsium 26.6 mg
 • Natrium 63.8 mg
 • Sokerit 6.7 g
 • Hiilihydraatti erotuksena 6.9 g
 • Proteiini 4.5 g
 • Rasvahapot tyydyttyneet 1.4 g
 • Rasva 2 g

Kommentit (4)

 1. Hellu:
  Veikkaan että hunajan mikrobit aiheutti sen että kiisseli meni liruksi… Muistan kerran kun makeutin keittämäni riisipuuron hunajalla ja seuraavana päivänä jääkaapista löytyi kulhollinen riisivelliä.

 2. Kauratärkkelys muodostaa keitettäessä kiisselin. Säilyykö rakenne kiisselimäisenä vielä bakteerilisäyksen ja seisotuksen jälkeen? Minä yritin sekoittamalla hunajaa ja seisottamalla pari tuntia huoneenlämmössä. Tekele meni ihan liruksi, ei mitään jukurtin rakennetta. Olisiko kiisselimäisyys palannut, jos olisin pitempään seisottanut?

 3. Hapatetun jogurtin ohje:

  Lämmitä maito alle 90 asteiseksi. Itse lämmitän mittarini mukaan 85 asteiseksi. Pidä lämpötila tässä 10 minuuttia. Pilkkoo maidon proteiineja, ja saa aikaan paksua jogurttia. Jos lämpötila ylittää 90 astetta, niin jogurtista tulee rakeista, mutta ihan syötävää.

  Ota tilkka tätä maitoa ja anna jäähtyä ja sekoita maustamaton siemenjogurtti siihen hyvin. Anna lämmittämäsi maito jäähtyä alle 50 asteen, ja lisää siihen tämä siemenjogurtti hyvin sekoittaen. Itse lisään siemenjogurtin heti 50 asteen jälkeen, koska sen parempi mitä lämpimämmäksi jää. Tämän jälkeen tämä annos lämpimään paikkaan seuraavaan päivään. Itse teen jogurttini puurokattilassa ja laitan hyvin peiteltynä lämminvesivaraajan päälle, jossa peruslämpö n. 30 astetta ja siihen maito jäähtyy pikku hiljaa. Lämpö riittää hyvin.

  Yhteen litraan maitoa olen laittanut vajaan desin siemenjogurttia. En osaa sanoa mikä määrä riittää. Maitona olen käyttänyt kevytmaitoa. Luultavasti maito, kuin maito käy.

 4. Mikä meni pieleen? Ohjeen mukaan tein, ainoa ero, että käytin jauhetun LactoSeven-tabletin kapselityyppisen maitohappobakteerivalmisteen sijaan ja oltuaan muutaman tunnin jääkapissa lopputuloksena on lähes juoksevaa litku. Maku olis hyvä, mutta koostumus ei ole haluttu.

Jätä kommentti

Miten onnistuit? Tuunasitko reseptiä oman maun mukaan? Kerro oma versiosi reseptistäsi!

*