Valmistusohje

Hapatettu jogurtti

1 litra maitoa tai laktoositonta maitojuomaa

1–2 dl turkkilaista jogurttia tai vastaavaa

1 tl sokeria

Lämmitä maito kattilassa 50-asteiseksi välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon jogurtti ja sokeri. Peitä astia ja jätä se lämpimään paikkaan, esimerkiksi jääkaapin päälle tai uuniin. Anna tekeytyä yön yli (10–15 tuntia) ja siirrä sitten kylmään. Säilytä valmista jogurttia jääkaapissa. Maku happanee vähitellen. Itse tehty jogurtti säilyy hyvänä noin viikon.

Hapatettu kaurajogurtti eli kiesa

1 l vettä

2,5 dl luomukaurahiutaleita

1 dl valmista hapatettua kaurajogurttia TAI 1 maitohappobakteerikapseli

Lisäksi esim. hunajaa, suolaa, marjoja

Laita kaurahiutaleet likoamaan veteen ja anna olla yön yli huoneenlämmössä. Siivilöi seuraavana päivänä hiutaleet pois ja kaada neste kattilaan. Voit käyttää liotetut hiutaleet esimerkiksi puuroon tai leipätaikinaan.

Kuumenna neste kiehuvaksi ja keitä noin 5 minuuttia, kunnes seos sakenee kiisselimäiseksi. Anna jäähtyä 50-asteiseksi. Lisää sitten jogurtti tai maitohappobakteerikapselin sisältö. Sekoita tasaiseksi. Peitä astia ja jätä hapantumaan yön yli. Kaurajogurtti on valmista seuraavana päivänä. Lisää pinnalle maun mukaan esimerkiksi hunajaa, suolaa tai marjoja. Säilytä kaurajogurtti jääkaapissa ja käytä noin viikon kuluessa.

Reseptin ravintosisältö ja hiilijalanjälki

Energia 63 kcal/annos
  • C-vitamiini 0.2 mg
  • Rauta 0 mg
  • Kalsium 26.6 mg
  • Natrium 63.8 mg
  • Sokerit 6.7 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 6.9 g
  • Proteiini 4.5 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 1.4 g
  • Rasva 2 g

Jätä kommentti

Miten onnistuit? Tuunasitko reseptiä oman maun mukaan? Kerro oma versiosi reseptistäsi!

*