Nokkonen

4 annosta
    Avainsanat:

Valmistusohje

Nokkonen on kevään villivihannesten ykkönen. Se on hyvänmakuinen ravintoainepakkaus, joka on helppo tunnistaa ja jota on vaivatonta poimia. Se ei maksa kuin keräämisen vaivan.

Nokkosta on perinteisesti käytetty rohtona ja ravintokasvina pinaatin tapaan. Vuosisatoja nokkonen on ollut lääke lähes joka lähtöön: sitä on käytetty paitsi keuhko-, vatsa- ja virtsavaivoihin sekä koiranpuremiin myös kunnon kohennukseen ja lemmenlääkkeeksi.

Nokkonen on yleinen kasvi koko maassa, asutuksen liepeillä. Nykyisin sitä myös viljellään yrttikasvina. Paras nokkosen poiminta-aika on alkukesästä ennen kukintaa. Kerää nuoria, mieluiten 5-10 cm:n korkuisia versoja. Isommista kasveista kannattaa kerätä vain lehdet, ja nekin ennen kukintaa.

Voit myös uudistaa nokkospuskaa kesän mittaan leikkaamalla viikatteella pitkäksi venähtäneen kasvuston nurin. Hyödynnä uutta kasvustoa kuten keväällä.

Nokkosessa on pinaattiin verrattuna monin verroin enemmän ravintoaineita. Esimerkiksi C-vitamiinia siinä on 175?200 mg/100g syötävää kasvinosaa kun taas pinaatissa vastaava arvo on 45 mg. Nokkonen sisältää myös muita vitamiineja, erityisesti karoteeneja ja erilaisia kivennäis- ja hivenaineita.

Kerää nokkosia näin: Kun poimit nokkosta, käytä käsineitä. Näin vältyt ihonärsytykseltä, jota lehtien ja varsien poltinkarvat aiheuttavat. Nokkonen kerää itseensä haitallisia nitraatteja. Älä poimi kasvia ravintokäyttöön kovin mehevämultaisista, typpipitoisista paikoista.

Nokkoset sopivat monenlaisiin ruokiin ja leivonnaisiin, keittoihin, munakkaisiin, ohukaisiin, piirakoihin, suolaisiin kekseihin, sämpylätaikinoihinNokkosesta saat nopeasti esimerkiksi sipulin kanssa öljytilkassa haudutettuna lämpimän lisäkkeen tai kastikkeen spagetille. Kiehauta ruoaksi valmistettavat nokkoset aina aluksi vähässä vedessä ja valuta hyvin siivilässä.

Säilö nokkosia kuivaamalla tai pakastamalla. Ennen pakastamista kiehauta nokkoset vähässä vedessä ja valuta siivilässä. Hienonna jäähtyneet nokkoset veitsellä tai monitoimikoneessa. Pistä sopivan kokoisiin rasioihin tai annospusseihin (esim. yksi leipätaikina-, lettutaikina- muhennosannos pussiinsa) ja pakastimeen.

Jos kuivaat nokkosia, kiehauta ja valuta nokkoset ja väännä puhtaan pyyhkeen sisällä kuiviksi. Näin väri säilyy kauniin tumman vihreänä ja nitraattipitoisuus pienenee. Nokkosta voi kuivata myös sellaisenaan, ilman kiehautusta. Huuhtele lehdet tarvittaessa.

Jos kuivaat isoja eriä, hyötykasvikuivuri on verraton apulainen. Myös pannuhuone, kylpyhuoneen lämmitetty lattia ja pyykinkuivauskaappi ovat hyviä kuivauspaikkoja. Nokkoset kuivataan alle 35 asteen lämmössä, kuten kaikki muutkin yrtit.

Älä heitä nokkosten keitinvettä hukkaan. Sitä voi käyttää hyödyksi monella tavalla, esimerkiksi hiusten huuhteluun ja kasvien lannoitteena.

Nokkos-, amiraali-, ja neitoperhosten ja monien muiden perhosten toukat elävät nokkoskasvustoissa ja syövät kasvia. Piileeköhän perhosten kauneuden salaisuus juuri nokkosessa? Kaunistuisimmeko itsekin, jos söisimme enemmän nokkosta?

Hiilijalanjälki
0 kg CO2 ekv