|

|

Kulutuskriittinen rahasuhde löytyy kotoa

Elämme koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilasta huolimatta vuoden vilkkaimman kulutusjuhlan aikaa. Singles´dayn, Black Fridayn ja Cyber Mondayn kaltaisista kansainvälisistä shoppailupäivistä on tullut normi myös Suomessa. Ne ovat hitaasti sivuuttamassa meillä perinteisemmät alennusmyyntikaudet sekä kulutuksen että markkinoinnin määrässä. Marttaliitto ja Lasten ja nuorten säätiö kannustavat vanhempia puhumaan rahasta perheen lasten ja nuorten kanssa.

Rahaan ja kuluttamiseen on perinteisesti liittynyt ajatus rationaalisuudesta, vaikka kulutustottumuksiamme ja ostopäätöksiämme ohjaa todellisuudessa vahvasti tunne-elämä. Ostamiseen liittyy asioiden tarvitsemisen lisäksi erilaisia tunteita ilosta ahdistukseen. Ostamiseen kuuluu myös halu vahvistaa omaa identiteettiä ja tarve kuulua omaksi koettuun joukkoon omistamalla tietynlaisia tavaroita.

Lasten ja nuorten säätiön työpajoissa on tänä syksynä pohdittu rahaan liittyviä tunteita. Työpajoissa on käynyt ilmi, että nuorten mielestä raha ei tuo onnellisuutta. Rahalla voi kuitenkin ostaa asioita, jotka tekevät onnelliseksi. Saman havainnon olemme tehneet myös Marttaliiton ja Takuusäätiön Rahat riittää! -hankkeen nuorten kursseilla. Rahalla on välinearvo, jonka kautta voi toteuttaa oman identiteetin mukaista elämää esimerkiksi tekemällä ekologisesti kestävämpiä valintoja. Toisaalta vuoden pimeimpään aikaan ajoittuvat alennusmyyntikaudet ruokkivat myös ajatusta, että voimme piristää itseämme ja läheisiämme kuluttamalla.

Hallitaksemme omaa kukkaroamme meidän täytyy tunnistaa rahaan liittyvät tunteemme. Minne omat rahat menevät, ja miksi? Rahasta puhuminen auttaa tunnistamaan kuluttamiseen liittyviä käytösmalleja ja asenteita, jotka ohjaavat taloudellista tulevaisuuttamme. Nuori tarvitsee läheistensä kautta turvallisen mahdollisuuden peilata omaa kulutustaan, mutta yhtä lailla meidän aikuisten on hyvä pysähtyä tutkimaan omaan rahankäyttöömme liittyviä tunteita.

Nuorta tarkalla korvalla kuuntelemalla, saarnaamista välttämällä ja oman elämän esimerkkejä hyödyntämällä kukin meistä voi tukea nuorta vastuulliseen ja kestävään kuluttajuuteen. Kuluttajuuteen, jossa raha tai materia eivät ole elämän arvon mittareita.

Lisätietoja

  • Hankekoordinaattori Erkki Ukkola, Marttaliitto ry, erkki.ukkola@martat.fi, p. 050 406 7932
  • Asiantuntija Anna-Liisa Parkkinen, Lasten ja nuorten säätiö, anna-liisa.parkkinen@nuori.fi,  050 308 4215

Lue lisää