Ole rohkea, puhu rahasta! Puhuminen muuttuu helpommaksi vain puhumalla, myös raha-asioissa. Lapselle voi kertoa rehellisesti, jos ylimääräistä rahaa ei ole. Rahasta pitäisi puhua paljon nykyistä enemmän kotona, isovanhempien luona, koulussa ja kavereiden kanssa. Tarvitaan rohkeita edelläkävijöitä, jotta puhumisen kulttuuri muuttuu.

Miten puhun raha-asioista lapselle?

Onko sinulla lapsia tai kohtaatko nuoria työssäsi? Omat vanhemmat ovat lasten ja nuorten tärkein malli rahankäyttöön ja siitä puhumiseen, mutta esimerkkinä voi toimia myös joku muu aikuinen.

 

Ole itse elävä esimerkki ja näytä, miksi rahaa on syytä säästää ja miksi laskut kannattaa maksaa ajallaan. Alla ohjeita, miten sen teet.

  1. Pysyttele teknisen kehityksen mukana, jotta voit neuvoa muita (esim. mobiilimaksaminen)
  2. Puhu rahasta lapsille jo silloin kun he ovat pieniä, mutta kiinnitä huomiota puheen sävyyn: Puhu avoimesti, mutta älä kaada ongelmia lapsen harteille. Jos perheessä ei ole puutetta rahasta, on tärkeää opettaa, ettei raha silti ole itsestäänselvyys.
  3. Opeta rahan käyttöä käytännön kautta. Kerro, kuinka paljon pitää tehdä töitä, jotta voi esimerkiksi ostaa uuden puhelimen tai tietokoneen.
  4. Anna lapselle viikkorahaa. Viikkoraha opettaa lasta hallitsemaan omaa rahankäyttöään ja auttaa hahmottamaan, mitä kaikkea tietyllä rahasummalla saa tai ei saa. On hyvä myös keskustella lapsen kanssa, mihin raha ylipäänsä kannattaa käyttää.
  5. Palkitse lasta kärsivällisyydestä ja kannusta häntä säästämään taskurahoistaan. Näin lapsi oppii, ettei kaikkea voi aina saada. On tärkeää opettaa, että halu on eri asia kuin todellinen tarve. Tiettyjen halujen tyydyttämistä voi lykätä.
  6. Anna vastuuta nuorelle. Kotoa pois muuttaessa pitää itse vastata omasta taloudestaan. Auttaa, että aiheesta on keskusteltu nuoren kanssa hyvissä ajoin.

Lähteet:
Mun talous-verkosto
”Puhu lapselle rahasta – tutkija kertoo, miten” (HS 22.2.2016)
”Lapselle voi sanoa, että meillä ei ole varaa” (Uusi Suomi 15.2.2016)

Jaa sivu