Ole rohkea, puhu rahasta! Puhuminen muuttuu helpommaksi vain puhumalla, myös raha-asioissa. Lapselle voi kertoa rehellisesti, jos ylimääräistä rahaa ei ole. Rahasta pitäisi puhua paljon nykyistä enemmän kotona, isovanhempien luona, koulussa ja kavereiden kanssa. Tarvitaan rohkeita edelläkävijöitä, jotta puhumisen kulttuuri muuttuu.

Miten puhua raha-asioista parisuhteessa?

Yhteinen raha-asioiden hoitaminen vähentää riitelyä

Puhutaanko teillä rahasta? Hoidatteko perheenne taloutta yhdessä vai onko arjen raha-asioiden pyörittäminen vain toisen vastuulla? Raha-asiat ovat tunnetusti yksi suurimmista riitojen aiheista parisuhteissa. Seuraavilla vinkeillä voit helpottaa arjen rahasirkusta ja käyttää yhteisen ajan johonkin riitelyä miellyttävämpään:

 1. Käykää yhdessä läpi kummankin taloudellinen tilanne. Ole rehellinen ja avoin niin tulojen kuin menojenkin suhteen. Hyvä työkalu sekä yhteisten että henkilökohtaisten raha-asioiden hoitoon on Penno.
 2. Sopikaa yhteisen talouden pelisäännöt. Jos tienaatte eri verran, voi suurituloisempi osallistua hieman enemmän yhteisten menojen hoitamiseen. Näin vältytte turhanpäiväiseltä kyräilyltä, joka voi pitkään jatkuessaan vahingoittaa parisuhdetta.
 3. Perustakaa yhteinen käyttötili yhteisiä menoja varten. Sopikaa, että kumpikin laittaa palkkapäivänä tietyn summan tuolle yhteiselle tilille ja maksakaa kaikki yhteiset säännölliset menot (vuokra/vastike, sähkölasku ja vakuutukset, nettiliittymä ym.) tältä tililtä verkkopankista. Hankkikaa molemmille oma pankkikortti tälle tilille, jolloin voitte hoitaa myös arkiset ruokaostot yhteisellä rahalla.
 4. Jakakaa vastuuta. Pitäkää huoli, että kumpikin osaa tarvittaessa hoitaa yhteisiä raha-asioita esimerkiksi verkkopankissa.
 5. Jos sinulla on taloudellisia vaikeuksia, kerro niistä myös puolisollesi. Asioiden peittely tai rahahuolien hoitaminen esimerkiksi pikavipeillä pahentaa tilannetta entisestään.

Miten puhua raha-asioista nuorelle?

Puhu rahasta myös nuorelle.

Nuoret ja raha voivat olla monelle vaikea yhdistelmä. Vanhempina tiedämme kyllä, miten nuoren tulisi talouttaan hoitaa mutta tällöin yhteinen keskustelu ajautuu helposti luennoinniksi. Entä jos miettisitte asioita yhdessä ja nuoren omaa asiantuntijuutta painottaen? Ota seuraavt asiat huomioon nuorelle raha-asioista keskusteltaessa:

 1. Mieti asioita nuoren omasta näkökulmasta. Muistele omaa nuoruuttasi ja mieti, miten olisit itse toivonut sinulle rahasta keskusteltavan. Nuoruus ei ole helpoin mahdollinen elämänvaihe, joten vanhemmalta vaaditaan myös empatiakykyä.
 2. Kysy nuorelta. Kysyvä ei tieltä eksy, mutta muista ettei keskustelu saa mennä kuulusteluksi. Ole aidosti kiinnostunut ja anna nuoren ohjata keskustelua. Hän on oman elämänsä asiantuntija.
 3. Usein ajatellaan, että kaikki nuoret ovat lähtökohtaisesti huonoja raha-asioissa. Tämä oletus voi ohjata keskustelua väärään suuntaan. Älä siis oleta, vaan anna nuorelle mahdollisuus onnistumiseen. Palkitse onnistumisesta, älä korosta epäonnistumisia.
 4. Raha-asioista puhuminen edellyttää luottamusta niin nuorilla kuin muunkin ikäisillä. Hyvä luottamussuhde nuoren ja vanhemman välillä edesauttaa myös rahasta puhumista.
 5. Pysy konkretiassa. Esimerkiksi eläkesäästämisen aloittaminen mahdollisimman nuorena on tärkeää, mutta jos tulot koostuvat vielä viikkorahoista voivat tulevaisuuteen varautumisen vinkit mennä hukkaan.
 6. Nuoret ovat usein paremmin kartalle uusimmasta tekniikasta, myös raha-asioiden hoitoon liittyen. Keskustelkaa näistä yhdessä ja anna nuorelle mahdollisuus opettaa sinulle uusia taitoja.

Nuoren kanssa raha-asioista puhumisen tukena voit käyttää Mun talous -verkoston materiaaleja. Katsokaa yhdessä alla oleva Space hat -lyhytelokuva ja keskustelkaa siitä, miten sosiaalinen media ja kaverit vaikuttavat ostopäätöksiimme.

Miten puhua raha-asioista lapselle?

Omat vanhemmat ovat lasten ja nuorten tärkein malli rahankäyttöön ja siitä puhumiseen, mutta esimerkkinä voi toimia myös joku muu aikuinen.

 

Ole itse elävä esimerkki ja näytä, miksi rahaa on syytä säästää ja miksi laskut kannattaa maksaa ajallaan. Alla ohjeita, miten sen teet.

 1. Pysyttele teknisen kehityksen mukana, jotta voit neuvoa muita (esim. mobiilimaksaminen)
 2. Puhu rahasta lapsille jo silloin kun he ovat pieniä, mutta kiinnitä huomiota puheen sävyyn: Puhu avoimesti, mutta älä kaada ongelmia lapsen harteille. Jos perheessä ei ole puutetta rahasta, on tärkeää opettaa, ettei raha silti ole itsestäänselvyys.
 3. Opeta rahan käyttöä käytännön kautta. Kerro, kuinka paljon pitää tehdä töitä, jotta voi esimerkiksi ostaa uuden puhelimen tai tietokoneen.
 4. Anna lapselle viikkorahaa. Viikkoraha opettaa lasta hallitsemaan omaa rahankäyttöään ja auttaa hahmottamaan, mitä kaikkea tietyllä rahasummalla saa tai ei saa. On hyvä myös keskustella lapsen kanssa, mihin raha ylipäänsä kannattaa käyttää.
 5. Palkitse lasta kärsivällisyydestä ja kannusta häntä säästämään taskurahoistaan. Näin lapsi oppii, ettei kaikkea voi aina saada. On tärkeää opettaa, että halu on eri asia kuin todellinen tarve. Tiettyjen halujen tyydyttämistä voi lykätä.
 6. Anna vastuuta. Viimeistään kotoa pois muuttaessa ihmisen pitää itse vastata omasta taloudestaan. Auttaa, että aiheesta on keskusteltu hyvissä ajoin.

Lähteet:
Mun talous-verkosto
”Puhu lapselle rahasta – tutkija kertoo, miten” (HS 22.2.2016)
”Lapselle voi sanoa, että meillä ei ole varaa” (Uusi Suomi 15.2.2016)