|

|

Martat kannustavat tekemään kestäviä valintoja jouluvalmisteluissa 

Tämän vuoden Marttojen joulukampanjan teemana on kohtuullinen ja kestävä joulu. Marttaliiton perinteinen joulukalenteri aukeaa joulukuun ensimmäisestä päivästä jouluaattoon asti tuoden vinkkejä ja inspiraatiota kestävän joulun viettoon.

Kuluvana vuonna moni suomalainen tekee jouluvalmisteluita kiristyneessä taloudellisessa tilanteessa. Kukkaronnyörejä joudutaan kotitalouksissa laittamaan tiukemmalle erityisesti kohonneiden energiakustannusten takia. Huoli oman kuluttamisen ympäristövaikutuksista voi korostua ennen joulua.  

– Hyvä joulu, ympäristöystävällinen joulu ja taloudellinen joulu eivät sulje toisiaan pois, sanoo Marttaliiton kotitalousasiantuntija Niina Silander 

Martat vinkkaavat joulusivustollaan erilaisia ympäristöystävällisen joulun tekoja, kuten kala-kasvismenun joulupöytään, joulun energiansäästövinkkejä ja ideoita aineettomiksi joululahjoiksi. Marttojen jouluvinkeillä joulusta voi rakentaa omannäköisen ja valita itselle sopivia kestävän joulun tekoja. 

Joulunajan hankintoja kannattaa tehdä harkiten, vaikka se ei olisi taloudellisesti välttämätöntä. Ympäristön huomioiminen omissa kulutusvalinnoissaan on yhteinen asia.  

 – Kohtuullinen joulu ei ole vain niiden vastuulla, joilla ei ole vaihtoehtoja muuhun, muistuttaa Silander.  

Koronavuosien jälkeen jouluun tuo iloa mahdollisuus viettää juhlapyhiä yhdessä lähimmäisten kanssa.  

– Tänä jouluna haluamme kannustaa ihmisiä suorittamaan ja kuluttamaan vähemmän, ja kohtaamaan toisemme lempeydellä ja myötätunnolla enemmän, sanoo Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä.  

Marttojen joulukalenterista iloa joulunodotukseen 

Marttojen joulukalenteri avautuu Martat vinkkaa –Facebookissa ja Marttailu-Instagramissa joka aamu kello yhdeksän 1.–24.12.2022.  

Kysy martalta -chat ja neuvontapuhelin palvelevat arkisin klo 1215 

Maksuttomat neuvontapalvelumme ovat kotitalouksien apuna joulunalusaikana arkisin klo 12–15. Joulun aatonaattona 23.12. päivystysaika on pidempi klo 12–18. Neuvontapuhelimen numero on 050 430 6520 ja Kysy martalta -chat on auki nettisivuilla. Vastaamme esimerkiksi ruokaan ja kodinhoitoon liittyviin kysymyksiin.