Marttaliiton vuosikokous pidettiin 24.4.2021 etäyhteyksillä – Kokouksessa tehtiin henkilövalintoja ja vaadittiin vastuullisuutta tekstiilien tuotantoon
Marttaliitto ry:n vuosikokous pidettiin 24.4. Kokousta johdettiin Helsingistä ja kokousedustajat osallistuivat kokoukseen etäyhteyksillä. Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat, tehtiin henkilövalintoja ja muun muassa hyväksyttiin vuoden 2022 toimintasuunnitelma.
Marttaliiton puheenjohtaja Sirpa Pietikäinen korosti avauspuheenvuorossaan välittämisen ja suvaitsevaisuuden merkitystä.
– Ketään ei jätetä, ketään ei syrjitä. Tämä viesti on tänään ajankohtaisempi kuin pitkään aikaan, sanoi Pietikäinen.
– Huoli ja ärtymys purkautuvat yhteiskunnassa helposti pilkaksi, epäsovuksi ja vihapuheeksi. Martat ovat niitä, jotka alkuperäisen toimintaideansa mukaisesti hyväksyvät joukkoonsa kaikki, riippumatta henkilön taustasta tai kulttuurista. Meillä on nollatoleranssi syrjinnälle.
– Kestävä elämäntapa, kaikki mukaan, syrjimättömyys. Tämä on marttojen resepti, joka on toiminut yli 120 vuotta, ja joka on päivitetty nykypäivään. Ei epäilystä, ettei se kestäisi seuraavaa 120 vuotta, totesi Pietikäinen.
Uusia jäseniä hallitukseen
Uusina jäseninä Marttaliiton hallitukseen valittiin Katja Rippstein Mynämäeltä ja Emilia Särkiniemi Tampereelta. Erovuoroisista jäsenistä hallituksessa jatkavat Sonja Haapakoski Kuopiosta ja Ilona Suppanen Oulusta. Heidän lisäkseen hallitukseen kuuluvat Aila Naalisvaara, Taina Raiski, Jenny Salmela ja Anu Talka.
Kohtaaminen ja yhdenvertainen arki vuoden 2022 teemat
Kokous hyväksyi järjestön toimintasuunnitelman vuodelle 2022. Marttojen teemat ensi vuonna ovat kohtaaminen ja yhdenvertainen arki. Marttojen kotitalousneuvonta tarjoaa kohtaamisille monia mahdollisuuksia. Lähineuvontaa täydentävä digitaalinen neuvonta on helposti saavutettavissa. Kestävän arjen neuvonnassa korostetaan kohtuullista kulutusta ja annetaan käytännön keinoja arkisten valintojen tekemiseen, jotta pääsemme kestävälle tasolle luonnonvarojen kulutuksessa ja hiilijalanjäljessä.
Kohdennetun neuvonnan tavoitteena on vähentää yhteiskunnan eriarvoisuutta ja tarjota tukea erilaisissa elämäntilanteissa. Martat suuntaavat kohdennettua neuvontaa esimerkiksi lapsille ja lapsiperheille, nuorille, maahanmuuttajille, mielenterveys- ja päihdekuntoutujille sekä rikostaustaisille ja heidän läheisilleen.
Marttojen järjestötoiminnassa korostuu yhdessä tekemisen ilo. Järjestö toivottaa kaikki kiinnostuneet toimimaan Marttojen tavoitteiden ja arvojen mukaisesti, ilmastokestävyyden ja kohtuullisuuden puolesta. Marttailu kuuluu kaikille.
Vastuullisuutta ja avoimuutta tekstiilialan viestintään
Kannanotossaan Marttaliiton vuosikokous vaatii vastuullisuutta tekstiilien tuotantoon ja markkinointiin. Vaatetuotanto aiheuttaa merkittävästi ympäristövaikutuksia ja on alana altis ihmisoikeusrikkomuksille. Marttaliitto vaatii toimia alan ympäristövastuun ja sosiaalisen vastuullisuuden lisäämiseksi. Martat vaativat, että Suomi edistää huolellisuusvelvoitteeseen perustuvaa yritysvastuulainsäädäntöä Euroopan unionissa, tukee EU:ssa valmisteltavaa tekstiilistrategiaa ja edistää EU-komissiossa tekeillä olevaa lainsäädäntöehdotusta tekstiilialasta kuluttajille annettavien tietojen täsmentämisestä. Kannanotossa vaaditaan myös, että suomalaiset ja Suomessa toimivat tekstiilialan yritykset noudattavat vastuullisuutta ja avoimuutta markkinoinnissa ja viestinnässä, jotta kuluttajien on mahdollista tehdä kestäviä valintoja.
Kannanotto on luettavissa kokonaisuudessaan täällä.
Lisätiedot
- pääsihteeri Marianne Heikkilä, p. 050 375 1195, marianne.heikkila@martat.fi