|

|

Vuoden 2022 luonnontuotteet ovat mustikka, mustatorvisieni ja vuohenputki

Arktiset Aromit ry ja Marttaliitto ovat perinteisesti valinneet yhteistyössä vuoden luonnontuotteet. Vuoden 2022 luonnonmarjaksi valittiin mustikka, sieneksi mustatorvisieni ja yrtiksi vuohenputki.

Valinnoilla nostetaan esiin suomalaisen luonnon tarjoamia antimia ja niiden monipuolisia käyttömahdollisuuksia. Suomalaiset luonnontuotteet ovat parasta mahdollista ravintoa sekä ympäristön että terveellisyyden näkökulmasta.

Mustikka (Vaccinium myrtillus)

Mustikka on toiseksi tärkein kaupallinen marjamme puolukan jälkeen. Sen paras poiminta-aika on heinäkuun loppupuolelta syyskuun alkuun. Miedot ja miellyttävän makuiset marjat sopivat moniin tarkoituksiin ja ovat helppokäyttöisiä. Ne ovat hyvin siedettyjä, eikä haittavaikutuksia tunneta.

Mustikka on luontainen E-vitamiinin lähde ja siinä on myös C-vitamiinia. Energiasisältöönsä nähden se on runsaskuituinen. Mustikan maine erityisen terveellisenä marjana perustuu sen suureen polyfenolipitoisuuteen, erityisesti antosyaaneihin. Mustikalla on todettu olevan suotuisia vaikutuksia verenkiertoelimistön terveyteen ja veren rasva-arvoihin. Mustikka ja sen antosyaanit voivat myös estää elimistön matala-asteista tulehdusta, joka on yhteydessä muun muassa lihavuuteen ja diabeteksen syntyyn. Mustikan marjoja ja lehtiä on perinteisesti käytetty rohtona erityisesti erilaisiin mahan ja suoliston ongelmiin.

Mustatorvisieni (Craterellus cornucopioides)

Mustatorvisieni esiintyy melko yleisenä Etelä- ja Keski-Suomessa. Sen tunnistaminen on helppoa jo nimen perusteella: se on torven muotoinen, reunaltaan aaltoileva, ja ylä- tai sisäpinnaltaan harmaan- tai ruskeanmusta, ulkopinnaltaan harmaa. Mustatorvisieni kasvaa mieluiten tuoreissa lehdoissa ja kangasmetsissä ja se on paikkauskollinen – jos löydät esiintymän, käy tarkistamassa paikka joka vuosi!

Mustatorvisieni on erinomainen ruokasieni. Se on voimakkaan makuinen, joten sitä voi käyttää ruoissa myös mausteenomaisesti. Ohuen maltonsa ansiosta mustatorvisieni sopii hyvin kuivattavaksi, mikä onkin paras tapa sen säilömiseen. Kuivattu sieni on helppo murentaa mausteeksi monenlaisiin ruokiin.

Muiden sienten tavoin mustatorvisieni on kevyttä ravintoa. Siinä on proteiinia, vähän pääasiassa pehmeää rasvaa sekä kuituja, myös β-glukaania. Kivennäisaineista mustatorvisienessä on erityisesti fosforia, kaliumia, rautaa, magnesiumia, mangaania ja sinkkiä. Siinä on myös fenolisia, antioksidanttisia ja antimikrobisia yhdisteitä. Sen entsyymit voivat auttaa ruoansulatuksessa ja aineenvaihdunnassa.

Vuohenputki (Aegopodium podagraria)

Vuohenputki on yksi runsassatoisimpia ja monikäyttöisimpiä luonnonkasvejamme. Se viihtyy pihoilla, pientareilla ja joutomailla, yleensä rehevillä paikoilla. Sillä on kuitenkin useampi myrkyllinen näköislaji, joten sen tunnistaminen on tärkeää opetella perusteellisesti ennen keräämistä.

Vuohenputken nuoria, vielä supussa olevia aluslehtiä kerätään alkukeväästä lähtien. Niitettäessä kasvusto uusiutuu ja satoa saadaan pitkään. Lehdet ovat hyvin ravintorikkaita ja ne sisältävät muun muassa runsaasti kuitua, kalsiumia, kaliumia, seleeniä ja C-vitamiinia.

Vuohenputken lehdet ja versot sopivat hyvin esimerkiksi tomaatti- ja juustoruokiin, keittoihin, muhennoksiin, kastikkeisiin, munakkaisiin, ohukaisiin ja leipätaikinaan. Niitä voi silputa salaatteihin ja leivälle. Versoja voi pakastaa tuoreeltaan tai ne voi kuivata ja käyttää viherjauheena.


Lisätietoja