|

|

Yhdessä syöminen vahvistaa arjen hyvinvointia

Tänä Vauvan päivänä Martat haluavat nostaa esille erityisesti yhdessä syömisen merkityksen hyvinvoinnille. Yhteiset ateriat vahvistavat ihmisten välisiä suhteita ja luovat yhteenkuuluvuuden tunnetta. Rutiinit tuovat arkeen jatkuvuutta ja turvallisuutta – säännöllinen ruokarytmi tukee tätä vahvasti. Yhteisen pöydän äärelle kokoontumisesta kannattaa siis tehdä perheessä tapa. Yhteisen aterian ei aina tarvitse olla päivällinen; myös välipalahetki tai iltapalavoileivät ajavat asian.

Lapsen suhde ruokaan kehittyy vuorovaikutuksessa ympäristön ja toisten ihmisten kanssa. Lapsen elämässä merkittävimpiä ruokaympäristöjä ovat koti, päiväkoti ja koulu. Vanhempien ruokatottumukset ja tavat vaikuttavat lasten ruokatottumuksiin. Lapsi seuraa aikuisten ja sisarusten käytöstä ja omaksuu samoja toimintatapoja. Yhdessä ateriointi on tehokas tapa ohjata lapsen ruokavaliota terveelliseen ja monipuoliseen suuntaan. Yhdessä syömisen perusta luodaan lapsuudessa. Perheen yhteisillä aterioilla positiivinen yhteys myös nuorten terveyteen ja hyvinvointiin.

Marttojen Lapsiperheiden arjen tukeminen -toiminnan tavoitteena on vahvistaa pikkulapsiperheiden hyvinvointia ja arjen hallinnan taitoja. Pyrimme yhdessä löytämään ratkaisuja erilaisiin arjen tilanteisiin ja kehittämään kestäviä tapoja toimia niiden keskellä. Vauva-arkea tuetaan käytännönläheisin keinoin, järjestämme mm. ruokakursseja ja luentoja sekä teemme neuvonnallisia kotikäyntejä perheisiin.

Marttojen sivuilla on paljon ideoita ja vinkkejä arkiruokiin ja välipaloihin; kurkista esimerkiksi lapsiperhesivuille ja reseptisivuillemme.

Martat ovat mukana Vauvan päivässä Helsingissä Musiikkitalolla klo 12–17. Luvassa vinkkejä arkeen, arkiruokiin ja yhdessä syömiseen. Pisteeltä löydät myös tietoa lapsiperhetoiminnastamme. Lue lisää ja tule mukaan!

Lähteet

  • VRN, OPH & THL (2018): Terveyttä ja iloa ruoasta – varhaiskasvatuksen ruokailusuositus. Helsinki: Kide 32.
  • VRN & THL (2019): Syödään yhdessä -ruokasuositukset lapsiperheille. Helsinki: Kide 26.