|

Ahdistaako ilmastonmuutos? – Näillä minä lohduttaudun

Tiesitkö, että vuosina 1993–2009 maailman väkiluku kasvoi 23 prosenttia ja talous 153, mutta hiilijalanjälkemme vain 9 prosenttia. Vaikka nollaan on matkaa, se on suuntana.

Tähän ajatukseen tukeudun, kun iltaisin ahdistaa niin, etten saa unta. Toisinaan Tiede-lehden lukeminen auttaa: maailmassa on lukemattomia upeita keksintöjä, jotka ovat ihan kohta arkipäivää. Suosittelen myös Esko Valtaojan kirjaa: Maailmanloppu peruttu: Kootut kolumnit II. Valtaoja kertoo kaikista niistä hienoista asioista, joita me ihmiset olemme jo saaneet aikaan. Miksi emme pystyisi taltuttamaan ilmastonmuutosta?

Olin viime viikolla kuuntelemassa Oras Tynkkystä, joka on Sitran vanhempi neuvonantaja, toimittaja, Virheiden kaupunginvaltuutettu ja varaeuroparlamentaarikko.

Tynkkynen listasi neljä syytä, miksi meillä on aihetta toivoon.

  1. Ihmiset ovat heränneet ilmastonmuutokseen. Ympäri maailman on järjestetty mielenosoituksia, joihin on osallistunut kymmeniä tuhansia ihmisiä.
  2. Eettisen sijoittamisen liikkeet ovat mittavat. Varat siirtyvät epäekologisista salkuista ekologisiin.
  3. Meillä on Pariisin ilmastosopimus.
  4. Ilmastoratkaisut ovat yhä halvempia. Enää ei ole kallista olla eko.

Tynkkynen lainasi idoliani Greta Thunbergia: ”We do need hope – of course, we do. But the one thing we need more than hope is action. Once we start to act, hope is everywhere.”

Ilmastoahdistus on yksi suurimmista syistä, miksi minä kuulun marttoihin. Martat tekevät, toimivat ja muuttavat maailmaa.

Toivon, että me porukkana näytämme voimamme myös ilmastonmuutoksen torjunnassa!