|

Vaihtopalstat voivat tulla kalliiksi

Rakastan vaihtopalstoja. Seuraan Porvoon Vaihtorinkiä, Vaihtorinki Porvoota ja Roskalava Porvoota. Ensimmäisessä ryhmässä on minun lisäkseni 1 256, toisessa 5 306 ja viimeisessä 1 767 jäsentä. Lasten urheiluvälineet, astiastot ja huonekalut vaihtavat omistajaa. Kierrätys on helppoa: valitse turha tavara, ota kuva, lataa ja tadaa, KonMaritus tapahtui ja kahvipaketti jäi.

Toisen roska on toisen aarre.

Toisinaan toisen aarre on toisen roska. Mainosmuki, nyppyinen paita ja ryppyinen kasa aikakauslehtiä jäävät omistajalleen kolmen kahvipaketin vaihtovaluutasta huolimatta.

Palstat ovat kiertotaloutta parhaimmillaan. Kaikki voittavat. Vai voittavatko?

Ei ole ilmaisia lounaita – eikä tuikkukuppeja

Juhla Mokka maksaa noin 3,95 € ja päälle ynnätään mahdolliset kilometrikustannukset. Esimerkiksi noin kahdeksan kilometrin päästä nouto maksaa noin 4,73 € autolla, jonka keskikulutus on 6 litraa / 100 km.

Autoliiton mukaan auton käyttökustannukset ovat tosin lähempänä Verohallinnon esittämää kilometrikorvausta, 0,43 € / km. Näin laskettuna noudolle tulee hintaa 8,25 €, plus käytetty aika.

Ekokustannuksetkaan eivät ole merkityksettömät. Keskivertoautolla CO2-päästöt ovat 10 kilometrin matkalla noin 1600 g / km. Kahvikin on ongelmallinen vaihtovaluutta suuren hiilijalanjälkensä vuoksi. Tee olisi parempi, sillä kahvi kuluttaa jopa kymmenen kertaa enemmän luonnonvaroja kuin tee. (Lähde: www.co2-raportti.fi)

Vaihtuu Juhla Mokkaan

Vaihtovaluutan keksiminen tuntuu muutenkin usein huvittavalta.

Kerran pyysin viherkasvia. Ärsyttävää. ”Ostajan” piti ajaa kauppaan, josta saa viherkasveja, parhaimmillaan maksaa parkkimaksutkin. Helpompaa olisi pyytää jotain sellaista, jota saa kaupasta kuin kaupasta, kioskista myös.

Muutaman kerran olen heittänyt pallon vastaanottajalle: ”Vaihto vapaavalintaiseen vaihtovaluuttaan”. Messulipuista sain vastapaistetun piirakan, laivalipuista pipon. Kasa tapettia vaihtui kahvilassa yllätykseen. Haku venyi seuraavaan päivään ja lämpimässä odotti…pussillinen kalaa!

Silloin kaipasin vanhaa kunnon Juhla Mokkaa.