|

Miljoona ötökkätekoa, mukana ollaan!

Tänään Ylen uutisissa oli järkyttävä uutinen. Tuoreen tutkimuksen mukaan nykymenolla hyönteiset katoavat maailmasta sadassa vuodessa.  Hyönteisten kokonaismassa kutistuu 2,5 prosenttia vuodessa ja trendi on jatkunut jo 25–30 vuotta. Jos hyönteiset katoavat, me katoamme.

Törmäsin Facebookissa Jyrkänpesän hunajan ehdotukseen: mitä jos tekisimme miljoona ötökkätekoa?

”Pari vuotta sitten Suomessa väsättiin hienosti miljoona linnunpönttöä, mutta mitä ne linnut, lepakot, sammakot sun muut syövät, jos hyönteiset hupenevat kahta kauheammin?  Ja me, kun kasvissyöntiä pitäisi lisätä, ja 75 % maailman tärkeimmistä ruokakasveista ovat riippuvaisia tai hyötyvät hyönteispölytyksestä? Siihen tulevat päälle vielä mm. rehukasvit ja siementuotanto.”

Voisimme muun muassa säästää luonnontilaisia kaistaleita, vaalia monimuotoisuutta, lisätä hyönteisten elinympäristöjä tai talvehtimispaikkoja, istuttaa hyönteisille tärkeitä ravintokasvaja, rakentaa ötökkähotelleja sekä välttää turhaa torjunta-aineiden käyttöä.

Jyrkänpesän hunaja, mukana ollaan!

Meillä on jo pihalla kiikutettu lahoavat puut ja risut risuaidaksi, askarreltu lasten kanssa ötökkähotelleja (jo 3) eikä me juurikaan käytetä torjunta-aineita. Koko etupihan perenna-alue on suunniteltu pölyttäjille ja nurmikon sekaan heitetty  apilaa ja skillaa, että hyönteisillä olisi tekemistä.

Tänä vuonna vähennän nurmikon määrää entisestään, kasvatan lisää perhoskasveja ja annan osan pihasta rehottaa.

Miten sinä aiot osallistua?

#miljoonaotokkatekoa