|

Katse silmiin, pieni hymy ja ”hei!”

Sydämessäni ailahtaa lämmin tunne, minut on huomattu, minut on kohdattu.

Perhekeskuksen kohtaamispaikka voi olla satama, johon laiva lipuu tietoisesti tai karille ajettuaan hengen hädässä lähintä majakkaa tavoitellen. Joskus pysähdys voi tapahtua toisen laivan vanavedessä lipuen. Majakan kohtaaminen yössä tai turvasatamaan lipuminen tapahtuu jatkossa tietoisesti, mikäli ensikohtaaminen on ankkuroinut mielen, ajatukset ja kenties palan sydäntä kohtaamispaikkaan.

Toimin Perheet keskiöön! -hankkeen järjestöagenttina Pohjois-Karjalassa. Meillä ei ole laivoja eikä majakkaa, mutta meillä on perhekeskuksen kohtaamispaikka jokaisessa kunnassamme. Yhteistyössä eri toimijoiden kesken rakennamme verkostoa, jonka myötä pyrimme luomaan lapsille monipuolisen kasvun ja kehityksen mahdollisuudet sekä tukemaan perheiden hyvinvointia. Toiminnan arvokkuutta ei voi lyhyellä aikavälillä rahassa mitata, mutta toiminnan jatkuminen vaatii resursseja.

Lape (lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma) on luonut pohjaa rakenteelle, jossa järjestöt ja seurakunnat ovat sosiaali- ja terveyspalveluiden, varhaiskasvatuksen ja koulun rinnalla tuottamassa ja kehittämässä matalan kynnyksen palveluita ja perhekeskustoimintamallia. Järjestöjen rooli toimijana on viime vuosina vahvistunut. Olemme yhteisen ajatuksen voimin matkalla kohti eri organisaatioiden välistä aitoa kumppanuutta.

Täti, onko täällä tänään pullaa? kysyy tuo pieni pellavapää.

Tuo suloinen lapsi odottaa perhekeskuksen kohtaamispaikan työntekijän vastausta silmät kirkkaina, täynnä toivoa. Hänelle kodikkaat kohtaamiset kohtaamispaikassa ovat tärkeitä. Täti katsoo häntä silmiin, hymyilee, silittää tukkaa ja vastaa, että kyllä, tänään on pullapäivä. Lapsen äiti on raskaana. Hän kertoo, että käynnit kohtaamispaikassa ovat heille voimauttavia ja auttavat taas jaksamaan. Lapsi osallistuu innokkaasti riimittelytuokioon, ja voi sitä hymyn määrää, kun pullahetki koittaa.

Emme rakenna perhekeskusmallia päättäjien iloksi. Emme kehitä palveluita siksi, että saamme laittaa ”täpän done” viralliseen kaavakkeeseen. Emme verkostoidu kahvikokousten toivossa. Teemme työtä isolla sydämellä muistaen, kuka/mikä on toimintamme keskiössä. Perheet keskiöön!

Nautin työstäni, koska koen, että sillä on merkitystä😊

Marika Hurskainen

Kirjoittaja on Perheet keskiöön! -hankkeen järjestöagentti ja työskentelee Pohjois-Karjalan Martoissa.

Perheet keskiöön! on järjestöjen yhteinen perhekeskustoiminnan kehittämis- ja koordinaatiohanke, jonka tavoitteena on kiinnittää järjestöjen tarjoama tuki ja palvelut osaksi perhekeskustoimintaa koko valtakunnan alueella.