|

Oman mielen ohjaksissa

Näin koronakeväänä on tullut kuunnelluksi lähes päivittäisiä asiantuntijapuheenvuoroja mediassa. Hyvä niin, sillä oikea tieto auttaa parhaiten suhteuttamaan asioita. Omassa arjessa olemme kuitenkin myös jokainen oman elämämme asiantuntijoita ja sovellamme uutta tietoa siihen käyvällä tavalla. Ne, joille ikää on karttunut, ovat kerryttäneet tällaista asiantuntemusta jo paljon. Elämänkokemus on kuin aarrearkku, johon jokaisen kannattaa kurkistaa erityisesti haastavina aikoina. Silloin voi nähdä, mistä kaikesta onkaan jo selviytynyt, ja kuinka se on voinut vahvistaa itseä.

Liike on elämää kannatteleva voima, myös mielen liike. Siksi oman mielen hyvinvoinnista huolehtiminen kannattaa ottaa päivittäiseksi tavaksi. Voimme vaikeinakin aikoina olla mielemme ohjaksissa suuntaamalla katsetta siihen, mikä on kaikesta huolimatta hyvin, mikä edelleen sujuu ja millaiset asiat – pienetkin – tuovat voimaa omaan arkeen. Välillä voi hiukan löysätä ohjaksia olemalla itselleen armollinen: nyt ei tarvitse tehdä kaikkea mitä oli aikonut, osakin riittää. Jo pienten omien aikaansaannosten huomaaminen ja niistä iloitseminen luo mielen hyvinvointia. Näihin hetkiin kannattaa hetkeksi pysähtyä.

Kulunut kevät on näyttänyt yhteisöllisyyden valtavan voiman ja tuonut esiin sen, että läheisyyttä voi olla monenlaista. Läheisyyttä luodaan esimerkiksi kannustavilla sanoilla. Kun otamme tavaksi kertoa toisille mitä hyvää heissä näemme, saamme aikaan hyvän kierteen. Se voimaannuttaa itseä ja toista.

Olen katsellut omaa lähipiiriäni heidän vahvuuksiaan bongaillen ja huomannut, että hyvä ystäväni on taitava käsistään, naapurini tarjoaa auliisti apuaan teknisissä ongelmissa, sisareni osaa luoda kauneutta ympärilleen.

Oletko tullut ajatelleeksi, millaisia vahvuuksia itselläsi on? Löytyykö sinusta huolellisuutta, määrätietoisuutta, kätevyyttä, organisointitaitoja, luovuutta tai vaikkapa herkkyyttä huomata kauneutta ympärilläsi?  Tai jotain – niin mitä kaikkea – muuta? Entä millä tavoin ohjailet vahvuuksiesi käyttöä?

Stina Fågel

Kirjoittaja Stina Fågel KM, ratkaisukeskeinen valmentaja, työskentelee Ikäinstituutissa Ikäopisto-toiminnan suunnittelijana. Ikäinstituutti on Marttaliiton Vilppu-hankkeen yhteistyökumppani, jonka kanssa nostetaan esille mielen hyvinvointiin ja voimaantumiseen liittyviä näkökulmia.

Ikäinstituutin Ikäopisto – Mielen hyvinvoinnin taitopankki tarjoaa tietoa ja tehtäviä sekä videoita mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen. Ikäopisto.fi – sivuston tehtävä Vahvuusvartti toimii myös etänä. Vartissa löydetään ryhmässä keskustellen osallistujien vahvuuksia. Ikäopisto.fi –sivustolta löydät ohjeet ja materiaalin Vahvuusvartin järjestämiseen iäkkäille.

@Kerttu Malinen