|

KonMarinaa − karsimalla pienempi hiilijalanjälki?

Tartunpa tähän aiheeseen, nostan sen rinnalleni ja mietin: ”Tuottaako tämä iloa?”

Japanilainen järjestysguru Marie Kondo opastaa luopumaan tavaroista ottamalla ne käteen yksi kerrallaan ja kysymällä itseltään: ”Does it spark joy?”

Osallistuimme viime syksynä Kestävien elämäntapojen kiihdyttämöön, jossa kokeilimme erilaisia keinoja, joilla voi pienentää omaa hiilijalanjälkeään. (Kerron tästä kiihdyttämöstä myöhemmin enemmän!) Yksi keinoista oli KonMaritus.

Niinpä me, miljoonien joukossa, tartuimme tuumasta toimeen – vaikka ajattelin, että eihän meiltä löydy mitään ylimääräistä.  Kasasimme vaatteet sängylle, valitsimme niistä iloa tuottavat ja viikkasimme ne Kondon oppien mukaisesti laatikoihin. Loput päätyivät Goodwilliin.  Saman teimme kirjoille, astioille ja komonolle eli sekalaisille tavaroille.

Kymmenen laatikollista myöhemmin laskin, että meiltä löytyisi vielä toinen mokoma pois heitettävää. Mistä tätä roinaa kertyy?

Onko KonMaritus ekolologista?

KonMarin menestys on merkki siitä, että meillä on aivan liikaa tavaraa. Liika tavara ahdistaa ja siksi siitä eroon pääseminen tuottaa suurta tyydytystä. Ei ihme, että Marie Kondo on myynyt yli 10 miljoonaa kirjaa, hänellä on oma ohjelma Netflixissä ja Time-lehti on valinnut hänet sadan vaikutusvaltaisimman ihmisen listalle (v. 2015).

KonMari antaa shoppailusyntimme anteeksi ja hyväksyy jopa lahjaksi saatujen muistoesineitten pois heittämisen.

Toki KonMaritus on herättänyt KonMarinaakin. Raivauskiihkon laannuttua on havahduttu pohtimaan, onko tämä kaikki ympäristöystävällistä.

Vaikka Kondo ei ole juurikaan ottanut kantaa KonMarituksen ekologisuuteen, monet tutkijat ovat nähneet siinä mahdollisuuden kulutuskriittisyyden, kierrätyskulttuurin ja minimalismin vallankumoukseen.

Kestävien elämäntapojen kiihdyttämön vetäjä, resurssiviisauden konsultti Michael Lettenmeier esimerkiksi suositteli meille menetelmää, koska ”KonMaritus mahdollistaa pysyvästi pärjäämisen selvästi vähemmillä tavaroilla.”

Olennaista onkin ottaa se toinenkin askel: lakata ostamasta niin paljon kaikkea!

Siinä KonMaritus on toiminutkin meillä loistavasti. Kukkaron nyörit ovat kiristyneet tuntuvasti.

Parasta on kuitenkin ollut kuopuksen, 4, innostus. Hän todella saa nykyään iloa vaatteiden valitsemisesta ja on jo useamman kuukauden laittanut vaatteensa lipastoonsa.

Se todella tuottaa iloa.