|

Mustaherukka-valkosuklaatäytekakku ja marttailua

Mustaherukoita poimiessani mietin, mitä kaikkea niistä voikaan tehdä. Mustaherukkahillo sopii upeasti täytekakun täytteeksi. Herkuttelin ajatuksella niin, että oli tehtävä täytekakku. Tein sokerikakkupohjan, jonka tekeminen on helppoakin helpompaa ja raaka-aineet kuuluvat useimpien kotikeittiöiden perusvarustukseen: sokeria, kananmunia, jauhoja (puolet peruna- ja puolet venhnäjauhoja) ja leivinjauhetta. Kakkuvuokaan tarvitaan margariinia ja korppujauhoja. Laitan tämän päivityksen loppuun ohjeen sokerikakkupohjan valmistamiseen.

Mustaherukkahillon tein hillosokerilla ja soseutin hillon sauvasekoittimella. Mustaherukan makupariksi sopii mielestäni valkosuklaa ja tein toiseksi täytteeksi valkosuklaa-kevytkermavaahtoa, jonka ohje on myös tämän päivityksen lopussa.

Kun kakun pohja oli jäähtynyt, leikkasin sen kerroksiksi ja täytin välit. Koska valkosuklaatäytettä vielä jäi, laitoin lopun kakun päälle keskelle. Kakun kuorrutin loppuun vasta seuraavana päivänä, koska ilta oli jo pitkällä. Kakun pääälle laitoin vaniljasokerilla maustettua kermavaahtoa ja ruusuiksi pursotin soseutetulla mustaherukkahillolla maustettua kermavaahtoa. Huomasin, että olisi kannattanut soseuttaa oikein, oikein tasaiseksi ja hienoksi, koska pienetkin mustaherukankuorenpalat tukkivat tyllan suun.

.

Sain Orthexilta testattavaksi kannettavan kakkukuvun ja otin sen nyt käyttööni. Kakkukuvun kannessa on kahva ja sulkijaklipsit, joilla kannen saa liitettyä kakkuvatiin. Näin kakun säilyttäminen ja kuljettaminen on helppoa. Kuvun alle mahtuu isommatkin kakut, mutta tilavasta koostaan huolimatta kakkukupu mahtuu jääkaappiin. Kakkukupu suojaa kakkua myös jääkaapissa olevien ruokien hajuilta ja mauilta.

Kakkukuvun alle voi laittaa säilytykseen ja tarjottaviksi esim. piirakan, leipiä, pullia tai vaikkapa dipattavat vihannes- ja juurespalat. Kakkukupu on pakkasen kestävä!

Orthexin tuotteisiin pääset tutustumaan klikkaamalla tästä KLIK ja kannettavan kakkukuvun tietoihin klikkaamalla tästä KLIK.

Kuva Martat.fi Marttatori-tapahtuman oheisohjelmasivulta.

Kerroin edellisessä blogipäivityksessäni Marttatori-tapahtumasta. Tapahtuman yhtenä oheistapahtumana on Martat 120 vuotta -juhlakonsertti (14.9.2019 klo 18). Marttojen 120-vuotista taivalta juhlistavassa konsertissa Savoy-teatterin lavalla nähdään viihdeorkesteri Dallapé solistinaan iskelmälaulaja ja filmitähti Pirkko Mannola. Konsertin on käsikirjoittanut Heikki Kahila ja juontaa Vesa Liedes. Konsertissa kuullaan musiikin lisäksi otteita Marttojen pitkästä historiasta. Marttaliiton puheenjohtaja Sirpa Pietikäinen ja pääsihteeri Marianne Heikkilä tuovat konserttiin Marttaliiton tervehdyksen.

Marttatorin oheisohjelmaan pääset tutustumaan klikkaamalla tästä KLIK.

Marttayhdistykset aloittelevat syyskautta. Eri paikkakuntien marttayhdistysten ohjelmat tulevat vähitellen Martat.fi sivuille. Martat.fi sivuille pääset klikkaamalla tästä KLIK.

TÄYTEKAKKUPOHJA (sokerikakku)

Tarvitset:

kananmunia
sokeria
vehnäjauhoja
perunajauhoja
leivinjauhetta
margariinia
korppujauhoja

Kakkupohjaan tarvitset lasillisen kanamunia, lasillisen sokeria ja lasillisen jauhoja (puolet perunajauhoa, puolet vehnäjauhoa). Huom. laita kaikkiin laseihin aineita yhtä paljon!

Vatkaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.

Sekoita 1 tl leivinjauhetta jauhoseokseen. Voit jättää leivinjauheen myös pois.

Lisää jauhot siivilän läpi varovasti käännellen kananmunasokerivaahtoon.

Korppujauhota voideltu vuoka. Voitele vuoka margariininokareella ja ripottele vuokaan korppujauhoa. Kääntele vuokaa niin, että korppujauhoa on tasaisesti ympäri vuokaa.

Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alaosassa 175 asteessa n. 40 min.

Anna kakkupohjan jäähtyä ennen kumoamista.

MUSTAHERUKKA-VALKOSUKLAATÄYTEKAKKU

Tarvitset

mustaherukkahilloa

valkosuklaatäytettä varten
2 dl vispikermaa
200 g vaniljatuorejuustoa
140 g valkosuklaata

kuorrutukseen kuohukermaa

kostuttamiseen vedellä laimennettua marjamehua

1. Tee ensin valkosuklaatäyte. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja vesihauteessa sulattamasi valkosuklaa.

2. Leikkaa täytekakkupohjasta kaksi tai kolme kerrosta, riippuen kakun koosta. Tässä ohjeessa

3. Kostuta alin kakkukerros mehulla.

4. Levitä pohjan päälle ohut kerros mustaherukkahilloa ja hillon päälle valkosuklaatäytettä.

5. Laita pohjan päälle kakkupohjan toinen kerros ja täytä se kuten edellinen.

6. Laita kakkupohjan päällimmäinen osa ja kostuta se mehulla.

7. Levitä loput valkosuklaatäytteestä kakun päälle. Laita kakku hetkeksi jääkaappiin.

8. Vatkaa kuohukermavaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla. Laita kermavaahto kakun päälle ja reunoille joko lastalla levittämällä tai pursotuspussilla pursottamalla.

Koristele kakku esim. mustaherukoilla ja mustaherukkahillososeella maustetulla kermavaahdolla.

Herkullista sunnuntaita ja hyvää elokuun viimeistä viikkoa!