| |

Viisi teesiä käsitöiden tekijälle 

  1. Tekemällä oppii  

Kokeile rohkeasti. Alun epävarmuus vaihtuu onnistumisen kokemuksiin. Eivätkä virheet haittaa, ne voi purkaa tai jättää. Nehän vain tekevät neulevaatteista, ompelutöistä, kirjailusta ja muista käsitöistä persoonallisia. Jos villasukkien teko tai jokin muu käsitöihin liittyvä taito on unohtunut, kysy tuttavilta apua tai tule mukaan Marttojen käsityöiltaan. Myös netistä löytyy paljon apua. 

  1. Kokeile rohkeasti  

Tutut perusvillasukat valmistuvat nopeasti ja helposti. Niihin ei juuri tarvitse keskittyä, vaan kädet tekevät neuletta lähes automaattisesti. Mitä jos haastaisit aivojasi, ja kokeilisit jotakin uutta? Mitä jos tekisitkin kaarrokeneuleen, villatakin tai aloittaisitkin sukan kärjestä? Erilaisia pintaneuleita, kuvioita ja palmikoita on valtava määrä. Eivätkä käsityöt rajoitu neulomiseen. Tekniikoita ja menetelmiä on vaikka kuinka paljon. Mitä uutta haluat oppia seuraavaksi?  

  1. Anna mielikuvitukselle tilaa 

Käsityöohjeita voi keksiä itse ja valmiita ohjeita soveltaa. Värejä vaihtamalla samallakin ohjeella saa hyvin erilaisia lopputuloksia. Sukkien tai lapasten ei tarvitse olla värityksiltään täysin identtiset, kerien loppuja voi käyttää luovasti. Toisaalta puolittamalla lankakerien jämät, saa samanlaisetkin sukat tehtyä, vaikka keriä ja värejä olisi useita. Ja mitä kaikkea syntyykään tilkuista.  

  1. Tutustu muihin käsitöitä tekeviin 

Sosiaalinen media on täynnä erilaisia käsityöryhmiä. Neulomisesta harrastavien someverkostoista saa hyviä vinkkejä villasukkien, kaarrokeneuleiden ja monen muun tekemiseen. Omat ryhmänsä löytyy myös monelle muulle tekniikalle. Ryhmissä on myös mahdollista kysyä apua vaikeisiin kohtiin. Itseä kiinnostavien käsityötekniikoiden taitajia kannattaa seurata somessa, eikä kielelläkään ole aina niin väliä. Marttojen käsityöryhmiä ja kässäkahviloita toimii eri puolilla Suomea.  

  1. Muista nauttia  

Nauti neulomisesta, virkkaamisesta, ompelusta, kehräämisestä, kirjailusta – siitä mitä teetkin. Käsityön voi laittaa syrjään, kun tekeminen alkaa uuvuttaa. Jatkaa voi taas jonakin toisena päivänä. Ja joskus välillä voi tehdä jotakin helpompaa ja palata taas haastavamman työn pariin. Muista myös iloita valmiista käsityöstä. Sosiaaliseen mediaan käsityökuvien jakamisella voi jakaa iloa muiden kanssa.  

Reija Salovaara, marttaliiton kansalaistoiminnan ja viestinnän johtaja