| |

Yksi pallo riittää

Viime syksyn aikana uusmaalaiset martat järjestivät alueensa peruskoulussa ajankohtaisia työpajoja ilmastonmuutoksesta ja ruokaturvasta. Teemoista kerrottiin etiopialaisten esimerkkien avulla ja jokainen oppitunti päättyi ruokamaistiaisiin. Nämä kiitosta saaneet oppitunnit tulivat mahdollisiksi, koska olemme itse olleet aidosti vuorovaikutuksessa etiopialaisten naisten kanssa ja halukkaita oppimaan heiltä.

Sekä työntekijöitä että Marttojen jäseniä on vieraillut usean vuoden ajan Etiopian Addis Abebassa ja viime vuonna myös alueellisessa pääkaupungissa Adamassa. Olemme käyneet kodeissa, saaneet jutella monenlaisten paikallisten naisten ja perheiden kanssa, tehneet yhdessä ruokaa, jakaneet reseptejä, näyttäneet valokuvia omista perheistämme, kuulleet paikallista musiikkia ja tanssineet yhdessä. Asiantuntijamme ovat kouluttaneet naisia ravitsemuskysymyksissä ja samalla oppineet paikallista ruuanvalmistusta ja eri tavoin vammaisten ihmisten kanssa työskentelyä.

Apua vai oppimista?

Muutamia vuosikymmeniä sitten kehitysapu-sana korvautui vähitellen tasa-arvoisemmalta kuulostavalla kehitysyhteistyöllä. Nykyään apu-sana särähtää jo pahasti korvaan, kun siihen jossain törmää. Mutta miten tehdä aidosti yhdessä, kun olosuhteet ovat kuitenkin keskenään niin erilaiset: on rahoittaja ja toteuttaja, ja siinä välissä Marttaliiton vastuu seurata ja raportoida toimintaa ulkoministeriölle ja suomalaisille veronmaksajille?

Tasa-arvo hankkeessa ei tarkoita sitä, että kaikki osallistuvat työhön juuri samalla rahamäärällä. Meillä on käytössämme rahoituskanavia ja laaja jäsenpohja, kumppanillamme Etiopiassa ei ole samaa resurssia. Mutta heillä on valtavasti kokemuksia ja tietoa, jota he jakavat mielellään, kun siihen annetaan mahdollisuus. Työmme ei perustu niinkään suuriin rahoihin kuin tähän oivallukseen.

Tule mukaan – pienikin summa auttaa.

Tutustu kansainvälisten marttojen toimintaan.