Opetellaan tuftausta, Etelä-Hämeen Kässämarttailta

27.4. Etelä-Hämeen Kässämartat opettelevat tuftausta. Illan aikana käydään läpi neulatekniikkaa, eli tuftaamista (punch needle). Tuftaamalla saa aikaan näyttävää pintaa, kauniita kuvioita ja hyödynnettyä myös jämälankoja. Muotoilija ja käsityövaikuttaja Veera Jussila opastaa parin erilaisen tuftausneulan käyttöä sekä viimeistelemään lopputuloksen. Ota mukaan mahdollinen tuftausneula, siihen soveltuva kangas ja kirjontakehys. Tapahtumaan ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Aika: 27.4. klo 18-20

Paikka: Marttakeskus, Birger Jaarlin katu 21, Hämeenlinna

Lisätietoja https://kasityokekkerit.fi/2020/08/tuftauksen-aloittaminen-tuftaamisen-abc/

Oman ryijyn ompelu, Etelä-Hämeen Kässämarttailta

Etelä-Hämeen kässämarttojen seuraava tapaaminen on Hämeenlinnassa piirin Marttakeskuksessa 30.3. kello 18.00 – 20.00. otsikolla: Oman ryijyn ompelu

Martta-liiton vuoden 2022 käsityötekniikka on ryijy ja 8.2. verkkotapaamisessa tutustuimme ryijytekniikan moniin mahdollisuuksiin mm. marttojen tekemien ryijyjen avulla. Jaoimme toisillemme ideoita ja sovimme, että jatkamme käytännön tekemistä ja vertaisohjausta kasvokkaisessa tapaamisessa.

Ei haittaa, vaikka et olisikaan päässyt helmikuiseen verkkotapaamiseen, olet lämpimästi tervetullut ryijyideoidesi kanssa tähän maaliskuun lopun tapaamiseen. Tämä tapaaminen on tarkoitettu kaikille aiheesta kiinnostuneille Martoille Etelä-Hämeen piirissä.

Martta-illassa 30.3. tehdään ryijytekniikkaa ompelemalla sopivalle pohjakankaalle. Pienen ryijyn pohjaksi käy hyvin erilaiset harvat aida- ja säkkikankaat. Myös erilaiset harvahkot pellavakankaat sopivat ryijynukan ompelun pohjaksi. Valmiita erikokoisia ryijypohjia myydään esim. Wetterhoffilla, mutta ensimmäiseen kokeiluun ei kannata lähteä ostamaan arvokasta pohjakangasta. Pohjakankaan lisäksi tarvitset ison, tylppäkärkisen neulan ja lankaa. Tasamittaisen ryijynukan ompelua helpottaa sopivan levyinen (=nukan pituus) viivoitin tai tukeva pahvikaitale. Ryijyyn voi käyttää monenlaisia lankoja, vain mielikuvitus on rajana. Tutki materiaalivarastot kotona ennen kuin lähdet mahdollisille ostoksille. Martan ryijytyö voi olla hyvin persoonallinen niin materiaalien kuin mallinkin suhteen. Ensimmäisen ryijyn kuvioinnin kannattaa olla selkeä, erilaiset geometriset kuviot ovat hyvä lähtökohta, jota voi elävöittää vaihtelemalla nukituksen värejä. Jämälankojen hyödyntäminen ryijytyöhön tukee kestävän kehityksen arvoja. Ryijysi voi olla pieni taulu, tyynynpäällinen, tuolinpehmuste, laukunkoriste tai mitä ikinä keksitkään. Ja toki voit yhdistää ryijynukkaan myös erilaisia kirjontatekniikoita.

Keskustellaan illan aikana myös seuraavista kässämarttojen kokoontumisten aiheista ja ajankohdista. Mm. tuftausta on toivottu kässämarttojen aiheeksi.

Etelä-Hämeen kässämarttojen ryijytapaamiseen ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Tule mukaan kässämarttojen toimintaan!

Etelä-Hämeen Marttojen kässäkahvila kokoontuu seuraavan kerran Ryijy teemalla 8.2.2022 klo 18 verkossa (Teams)

Etelä-Hämeen kässämarttojen 8.2. tapaaminen siirtyy verkkoon ja aihe vaihtuu. Martta-liiton vuoden 2022 käsityötekniikka Ryijy on teamsissa toteutettavan käsityöillan aiheena.

Moni martta on tehnyt jo aiemmin ryijyjä tai miettinyt ryijyn tekemistä.Tule käsityöiltaan oman ryijysi tai ryijykuvasi kanssa. Ryijy voi olla itse tekemäsi, lahjaksi saatu tai perintöryijy. Voit myös tulla kertomaan ryijysi tarinan. Tai kyselemään ideoita unelmiesi ryijyn toteuttamiseksi.Keskustellaan yhdessä ja jaetaan ideoita erilaisista ryijyistä. Toivottavasti pystytään myöhemmin pitämään ihan lähitapaaminen ryijyjä tehden.

Ryijyjä voi tehdä kutoen kangaspuissa tai kudontakehyksessä. Vaihtoehtoisesti ryijyn voi ommella sopivalle pohjakankaalle. Ryijypohjia myydään esim. Wetterhoffilla, mutta pienen ryijyn pohjaksi käy myös erilaiset harvat aida- ja säkkikankaat. Pohjakankaan lisäksi tarvitaan iso, tylppäkärkinen neula ja lankaa. Ryijyyn voi käyttää monelaisia lankoja, vain mielikuvitus on rajana. Katsotaan illan aikana konkreettisesti, miten ryijysolmuja tehdään ommellen.

Ilmoittautumiset iltaan 2.2. mennessä Etelä-Hämeen Marttojen tapahtumakalenterin kautta. Tervetuloa mukaan!

 

__________________________________________________________________________________________________

Etelä-Hämeen Kässäkahvila käynnistyy 2.11.2021 klo 18 teemalla Tekstiilien tuunaus ja uusiokäyttö.