Tietoa ja turvaa kylillä -hanke

Hankkeen toiminta-alue: Asikkala, Hartola, Heinola, Padasjoki, Pertunmaa ja Sysmä.

Hankkeen toiminta-aika on 2020-2023.

Hankkeen aikana Hämeen Martat ry tuo Kotivara-aiheista sekä Kätke, ideoi ja innostu -aiheista sisältöä olemassa oleviin tapahtumiin, kyläiltoihin ja yhdistysten tapaamisiin. Tapahtumissa käydään läpi kotitalouksien ja kylän turvallisuuteen liittyviä asioita lähinnä kotivaran näkökulmasta. Alueen asukkaita innostetaan omatoimiseen varautumiseen ja toiminnassa läpileikkaavana teemana on erilaisiin häiriötilanteisiin varautuminen.

Kätke, ideoi ja innostu -luennolla kuullaan miten ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta eniten kotitalouksissa. Turhaan tuotettu ruoka kuormittaa sekä taloutta että ympäristöä. Lisäksi kurkkaamme ruokakaappiin, josta löytyy hyödyllisiä ja toimivia ekologisia siivousaineita. Mihin kaikkeen voikaan siivouksessa käyttää etikkaa, sitruunaa, soodaa, suolaa, ruokaöljyä tai vaikkapa kahvia?

Keskeisiä yhteistyötahoja hankkeen toiminnan totuttamisessa ovat alueen yhdistykset kuten kylä- ja marttayhdistykset sekä alueen koulut. Toiminnan tavoitteena on lisätä yhteisöllisyyttä ja vahvistaa toimintaan osallistuvien osaamista häiriötilanteisiin varautumisessa. Tyypillinen arjen häiriötilanne on esimerkiksi sähkökatko tai sairastuminen.

Tästä pääset tutustumaan Kätke, ideoi ja innostu! Ruokahävikkiä ja ekotekoja -lehtiseemme.

Tästä linkistä löytyy Tietoa- ja turvaa kylillä flyer

Toiminta saa rahoitusta Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastolta.