|

|

Marttailu on maanläheistä toimintaa, jossa myös juhlitaan

Marttasankari – Huhtikuu /

Tiedottaminen ja asioista kertominen on yhdistystoiminnassa yhtä tärkeää kuin yhdistyksen tapahtumat. Mistäpä sitä martat ja muu väki muuten tietäisivät, mitä toiminnassa tapahtuu. Tätä mieltä on Auran Marttojen sihteeri Helinä Mäkelä. Sihteerin ominaisuudessa hänelle onkin langennut monenlaiset tiedotus- ja järjestelytehtävät.


Kun isän äiti on ollut aikanaan perustamassa Auran Isoniityn Marttoja ja oma äiti on ollut martta, niin olettaa sopii, että tyttärestäkin tulee martta. Helinä Mäkelälle asia ei kuitenkaan ollut aivan niin selvää. Toki lapsena marttaillat tulivat tutuiksi, kun tytär kulki äidin mukana marttailemassa. Mutta sitten vierähti vuosi, jos toinenkin, sillä marttailu ei Mäkelää houkutellut. Kunnes Auran Martat perustivat Maruskat -kuoron, marttainto heräsi Mäkelänkin sydämessä. Kuoro toimi joitakin vuosia ja muutamia esiintymisiäkin oli, mutta vähitellen kuorotoiminta hiipui ja jäljelle jäi marttailu.

2000-luvun vaihteessa Isoniityn ja Auran Martat laittoivat hynttyyt yhteen. Tätä nykyä Auran Martat on reilun 50 jäsenen yhdistys, jossa on vallan monipuolista toimintaa. Mäkelän äänestä kuuluu jopa hiven ylpeyttä ja innostusta, hänen kertoessaan kaikesta siitä mitä on tehty ja mitä tullaan tekemään. +40 -ilta naisille veti todella hyvin väkeä, liikuntailloissa on aina ihan kivasti porukkaa ja pikkujoulut on koko vuoden huipputapahtuma. Kesällä tehdään retki teatteriin ja käydään yleensä myös jossain päin Suomea haistelemassa muita tuulia. Kevään perinteinen perennanvaihtopäivä on muuttunut Piha ja puutarha -tapahtumaksi ja se on myös yksi auralaisten vetonauloista. Nyt tänä keväänä on vain jännät paikat, kun ei tiedä ollako vai eikö olla, Helinä Mäkelä murehtii. Tietoa korona-ajan poikkeusjärjestelyistä, toukokuun lopun tapahtumaa varten, odotellaan myös tässä yhdistyksessä. Kaikille avoin puutarhatapahtuma haluttaisiin pitää, mutta mitään varmaa ei voi vielä suunnitella.

Muuten suunnitelmia on jos jonkinlaisia. Aurassa martoilta ja kavereilta kysytään ehdotuksia ja ideoita toimintaan, hallituksen suunnitelmien jatkoksi. Helinä Mäkelän mukaan tulevaisuus näyttääkin lupaavalta, mukana on innostunutta porukkaa ja tekijänaisia. Siksi marttatoiminta onkin niin ihanaa. Se on todella monipuolista, se tuo mukanaan uusia ystäviä ja uudenlaista näkökulmaa elämään, Helinä Mäkelä sanoo. Hän haluaa korostaa, että lähtiessään mukaan toimintaan mikään marttailun ”perustoiminto” ei ollut hänelle mikään itsestäänselvyys. Puutarhatyöt ja kokkaamisen hän jätti mieluummin muille, marttailun myötä taidot ja uskallus yrittää on kasvanut. Kun toimii yhdistyksessä, näkee ja kokee monenlaista, ihmisten erilaisuus on yksi yhdistystoiminnan rikkauksista. Yksi osaa yhtä ja toinen toista ja mikä parasta, kun on monenlaisia näkökulmia, niin yhdessä niistä syntyy erinomainen keitos.

Paitsi viestinnällä, myös ajoituksella on yhdistystoiminnassa iso merkitys. Me kun toimimme pienellä paikkakunnalla ja toiminta on avointa kaikille, niin ajoitusta tarvitsee aina miettiä, Mäkelä tuumaa. Siksi Auran Martoissa seurataankin mitä kylillä tapahtuu, mitä muut tekevät. Päällekkäisyyksiä yritetään välttää, joten Auran kunnan järjestämät yhdistysillat, on oiva tapa pitää yhdistystoiminta virkeänä ja löytää myös yhteistyökumppaneita toimintaan. Tällä tavoin marttailulla on hyvän elämän edellytykset ja toiminta myös kehittyy.