|

|

Vuoden 2019 Piparinleivonnan Suomen mestarit tulevat pohjoisesta

Piparinleivonnan Suomen mestaruus -kilpailun voittajat nuorten ja aikuisten sarjoista valittiin jännittävässä finaalikilpailussa Tampereella lauantaina 14.12.2019. Nuorten sarjan voittajaksi kruunattiin Anette Simoska Rovaniemeltä, aikuisten sarjan kirkkaimman mitalin puolestaan lunasti Sanna Kalasniemi Kemistä.

Herkullinen piparin tuoksu leijaili  lauantaina Tampereella, kun innokkaat kotileipurit kisailivat Suomen parhaimman piparinleipojan tittelistä. Tänä vuonna leivontamittelöissä oli erikseen nuorten ja aikuisten sarjat, joita olivat tuomaroimassa suositut tubettajat Niko ja Santtu, Marttojen toiminnanjohtaja Marja Kuuteri sekä Myllyn Parhaan kehitysjohtaja Iiro Heinonen.

Tapahtumarikas päivä piti sisällään niin piparien katkeamista, haasteita uunin kanssa kuin mm. tunnetuista tubettajista koostuneen tuomariston toilailua. Voittajaksi valittiin nuorten sarjasta Anette Simoska teoksellaan Lumiukko ja aikuisten sarjasta Sanna Kalasniemi teoksellaan Pitsireki. Muita hätkähdyttäviä finaalitöitä olivat mm. Joulupukin reki ja Ketun talviyö.

Anette kertoi saaneensa inspiraation pipariteokseensa lumiukon napeista. “Kannatti tulla tänne Rovaniemeltä asti”, iloitsivat Anetten tukijoukot. Aikuisten sarjan voittaja Sanna halusi laittaa lapsilleen karkkia esille johonkin muuhun kuin tavalliseen kulhoon, mistä syntyi idea tehdä reki karkeille. Sannan sekä Myllyn Parhaan Iiro Heinosen kommentteja kilpailusta seurataan myös maanantaina 16.12. Huomenta Suomen suorassa lähetyksessä.

Kilpailijoiden päräyttävät pipariteokset eivät tehneet voittajan valintaa tuomaristolle helpoksi. Erityisesti nuorten mielikuvituksellisuus ja tarkkuus lumosivat vaativan tuomarikaksikon, Nikon ja Santun. 

“Huolellinen käsityö ja tyylikkäät yksityiskohdat tekevät tästä hulluimman pipariluomuksen ikinä!”, kommentoivat Niko ja Santtu Lumiukko-piparitaideteosta. Iiro Heinosen ja Marja Kuuterin mielipide Pitsirekityöstä oli yksimielinen: “Tämä on jopa liian täydellinen”.

Jo 9. kertaa järjestetty kisa jatkaa suosiotaan

Mestaruustaisto oli tänäkin vuonna äärimmäisen tiukka. Myllyn Paras -kilpailusivustolle lähetettiin marraskuun aikana yli 120 toinen toistaan upeampaa piparkakkuluomusta. Kilpailun raati valitsi kumpaankin sarjaan neljä finalistia sekä yleisöäänten että taidokkuutensa perusteella.

Finaalissa kilpailijat toteuttivat vapaamuotoisen työn, jonka tekemiseen alusta loppuun annettiin aikaa vain 90 minuuttia. Annetussa ajassa kilpailijoiden piti piirtää kaavat, leipoa pipariosat, paistaa ne, jäähdyttää, koota ja koristella luomuksensa. Tehtävässä sai käyttää korkeintaan kolmea eri elementtiä, joista yksi oli pikeerikuorrute.

Voittajaksi valittiin nuorten sarjasta:

  1. Anette Simoska, Rovaniemi

2.-3. sija:

  1. Jonna Vehmanen, Turku
  2. Lotta Pelkonen, Masku

Voittajaksi valittiin aikuisten sarjasta:

  1. Sanna Kalasniemi, Kemi

2.-4. sija:

  1. Satu Kaivola, Lahti
  2. Jenni Teräväinen, Paimio
  3. Kati Lehto, Kangasala

Tiedusteluihin vastaavat: