Pirkanmaan Martat järjestää monipuolisesti puutarhakursseja, -luentoja ja pihaneuvontaa. Tilaa kurssi esimerkiksi yhdistysillan ohjelmaksi tai vaikkapa polttariyllätykseksi!

PUUTARHALUENNOT

Järjestämme tilauksesta ajankohtaisia puutarhaluentoja. Luennot voidaan pitää piirin toimitiloissa (os.Tampellan esplanadi 7) tai erikseen sovittavassa tilassa.

LUENTO- JA KURSSIAIHEET

Kasvata kotona
Kaupunkiviljely on muodikasta ja terveellinen harrastus. Luennolla käydään läpi miten kotona voidaan kasvattaa erilaisia hyötykasveja pienissä tiloissa; ikkunalaudalla, parvekkeella, patiolla tai vaikka ulkona palstalla.

Kukkakimppukurssi
Sidotaan helppoja kukkakimppuja. Harjoitellaan spiraaliin sitomista sekä käydään läpi leikkokukkien kestävyyteen vaikuttavia tekijöitä.

Kukka-asetelmia juhlaan ja arkeen –sidontakurssi
Sidotaan kaunis asetelma juhlaan tai arkeen. Harjoitellaan sieneen sitomisen tekniikkaa ja käydään läpi leikkokukkien kestävyyteen vaikuttavia tekijöitä.

Koristeita luonnonmateriaalista
Tehdään pöytä- ja ovikoristeita esimerkiksi sammaleesta.

Surusidontakurssi

Harjoitellaan pisaranmuotoisen surulaitteen sitomista kahvaan.

Satoa vihannesmaasta/viljelypalstan perustaminen
Luennolla saat vinkit kasvimaan kunnostustöistä aina sadonkorjuuseen asti.

Hyötykasvit ruukussa ja laatikoissa
Vihannekset ja yrtit kasvavat ruukuissa ja laatikoissa.  Hyötykasveja voi viljellä parvekkeella ja pienellä rivitalon pihalla. sekä myös kerrostalon pihalla laatikossa tai pienellä kasvimaalla. Kurssin jälkeen tiedät, mitä hyötykasveja voit viljellä ruukussa ja laatikossa sekä kasvimaalla. Osaat valita sopivat lajikkeet, kylvää siemenet, istuttaa taimet sekä hoitaa kasveja.

Omasta pihasta makoisia marjoja
Koristeelliset marjakasvit kaunistavat pihaa ja antavat samalla makoisia marjoja. Perinteisten mansikan, herukan ja vadelman lisäksi monet koristepensasiksi mielletyt lajit tuottavat kelpo sadon. Pieneen pihaan marjakasvit sijoitetaan koristekasvein lomaan, isolla on tilaa oikealle  marjatarhallekin.

Huonekasvit kukoistamaan
Huonekasveilla sisustettu koti on viihtyisä. Hyvin hoidetut huonekasvit ovat kauniita ja ne puhdistavat ilmaa. Luennolla käydään läpi miten huonekasveja hoidetaan, ja tutustutaan erilaisiin huonekasveihin.

Koristekasvit kestämään
Suomalaisen pihan peruskasveiksi valitaan pihan luontaisiin oloihin sopivia, omalla ilmastovyöhykkeellä viihtyviä kotimaista alkuperää olevia koristekasveja. Kestävät kasvit ovat helppohoitoisia ja ne sopivat myös ympärillä olevaan maisemaan. Kasvien vedentarve huomioidaan jo istutusvaiheessa.

Kaunis perennapenkki
Kaunis perennapenkki on kaikkien kotipuutarhurien unelma. Luennolla käydään läpi perusteet perennapenkin perustamisesta, perennojen hoidosta ja tutustumme erilaisiin kasvupaikkoihin sopiviin perennoihin.

Kotipihan puiden ja pensaiden hoitoleikkaukset
Luennolla käydään läpi puuvartisten kasvien leikkaustöitä, mm. omenapuiden ja marjapensaiden hoitoleikkaukset.

Vanhan pihan kunnostus
Vanha piha on kasviharrastajalle usein oikea aarreaitta. Luennolla käydään läpi miten vanhaa pihaa voi kunnostaa ja uudistaa järkevästi ja millaisia kasveja kannattaa suosia vanhassa pihassa.

Kotipuutarhan kasvinsuojelu
Mitkä ovat yleisimmät kasvitaudit ja –tuhohyönteiset puutarhassa ja miten niitä torjutaan? Käymme läpi mm. etanoiden ja muumiotautisten omenoiden torjuntaa.

Parveke paratiisiksi
Monipuolisesti viljelty parveke on kodin paratiisi. Siellä voi kasvattaa kasveja pelkäksi silmäniloksi tai ruokapöytään. Jopa pohjois-parveke sopii viljelyyn, kun valitsee oikeat kasvit. Luennolla käydään läpi kesäkukkien ja hyötykasvien kasvattamista parvekkeella.

Vieraslajit hallintaan –järjestä vieraslajien torjuntatalkoot!
Luennolla puhutaan Suomeen tulleista vieraslajeista, niiden tunnistamisesta sekä leviämisen ehkäisemisestä ja torjunnasta. Luentoon voi liittää käytännön työtä talkoiden muodossa.

Kompostoinnin ABC -maksuton Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n toimialueella

Luentojen hinnat
60 € /h (vähintään 2 h) + materiaali +kilometrikorvaus
Lauantaikorvaus 75€/h.

Lisätiedot ja varaukset: puutarhaneuvoja Heidi Ovaska puh. 050 371 8913 tai heidi.ovaska(a)martat.fi

MAKSUTTOMAT KOMPOSTOINTIKURSSIT

Pirkanmaan Jätehuolto Oy tarjoaa toimialueellaan maksuttomia kompostointikursseja.

Miten rakennetaan toimiva komposti? Miten kompostia hoidetaan? Mikä sopii kompostin seosaineeksi? Näihin ja muihin kysymyksiin saat vastauksen kompostointiluennolta tai -kurssilta. Kurssi on maksuton.

Kurssi voidaan toteuttaa joko luentona tai käytännön kurssina, jossa rakennetaan komposti valittuun kohteeseen. Kerää n. 10 hengen porukka ja ota yhteyttä! Lisätiedot ja varaukset: puutarhaneuvoja Heidi Ovaska puh. 050 371 8913 tai heidi.ovaska(a)martat.fi

PIHANEUVONTAKÄYNNIT

Martan pihaneuvontakäynti -palvelu

Neuvojamme tulee tutustumaan kohteeseen ja antaa asiakkaalle yksilölliset ja selkeät ohjeet pihan parhaaksi. Niiden perusteella asiakkaan on helppoa tehdä tarvittavat muistiinpanot ja luonnokset itse.  Ohjeet voivat sisältää esimerkiksi neuvoja puiden ja pensaiden leikkauksesta, kasvien valinnasta ja hoidosta, kasvinsuojelusta ja rikkaruohojen torjunnasta sekä ideoita pihan ongelmakohtiin.

HUOM! Emme piirrä pihasuunnitelmia.

Marttojen jäsenille 45 €/ h + kilometrikorvaus
Muille 50 €/ h + kilometrikorvaus
Lisäksi veloitetaan matkaan kulunut aika.
Lisätiedot ja varaukset: puutarhaneuvoja Heidi Ovaska puh. 050 371 8913 tai heidi.ovaska(a)martat.fi