|

|

Maakunnallinen ympäristöpalkinto 2020 Pohjois-Karjalan Martat ry:lle

Pohjois-Karjalan Martat ry:lle  myönnettiin tänään 26.11.2020 ELY-keskuksen jakamana maakunnallinen ympäristöpalkinto tunnustuksena aktiivisesta ympäristömyönteisestä ja arjen huomioon ottavasta toiminnasta kotitalousneuvonnan kehittämisessä.

Perusteluissa todettiin Marttojen olevan ”kotitalousneuvontajärjestö, joka tiedostaa maapallon rajat ja kohtuullisen kulutuksen välttämättömyyden. Tämä näkyy toiminnassa käytännöllisinä ja arkeen vaikuttavina ratkaisuina”.

Toiminta ja yhteistyö eri toimijoiden kanssa Pohjois-Karjalassa on vilkasta ja yksi vuoden  2020 painopisteistä on ”Martat tekevät arjen tekoja huomista varten”. Ruoka- ja ravitsemusneuvonnassa korostetaan ympäristöystävällisiä valintoja, ilmastoystävällisiä ruoka-aineita ja suomalaisia luonnonantimia. Marttakoulun resepteissä kerrotaan ravintoarvojen lisäksi hiilijalanjälkiarvio.

Kotitalousneuvonnassa järjestetään kestävään ruokaan, asumiseen ja puutarhaan liittyviä kursseja, edistetään vastuullista ja kestävää ruoantuotantoa ja koulutusta, opastetaan asumisen ympäristövaikutusten vähentämiseen sekä kierrätyksen lisäämiseen, innostetaan kotipuutarhan ympäristöystävälliseen suunnitteluun ja perustamiseen sekä selvitetään oman toiminnan hiilijalanjälki.

Palkintojenjako tapahtui tänä vuonna etäyhteyden välityksellä. Palkintoa oli vastaanottamassa toiminnanjohtaja Heli Hjälmin kanssa marttakeskuksen työyhteisö.

Palkinnon saivat tänä vuonna Marttojen lisäksi myös Pielisen kalajaloste Oy Nurmeksesta, Joonas Potkonen Ilomantsista, sekä Majatalosta majataloon -tuotteiden yritysrypäs ja Äksyt Ämmät -verkkokauppa Nurmeksesta.