|

|

”Pienistä teoista syntyy suurta. Nunnanlahden Martat 1920-luvulta tähän päivään” kirjan julkistamistilaisuus- 2.9.2020

”Pienistä teoista syntyy suurta. Nunnanlahden Martat 1920-luvulta tähän päivään.”
Historiakirjan julkistamistilaisuus. Nunnanlahden koululla ke 2.9.2020 klo 17 -.

Nunnanlahden Martat ry julkaisee kirjan ”Nunnanlahden Martat 1920-luvulta tähän päivään. Pienistä teoista syntyy suurta”. Kirja on tehty Nunnanlahden Marttojen hallituksen kanssa yhteistyössä ja sen on toimittanut Nunnanlahden Marttojen puheenjohtaja Tuula Ikonen-Graafmans. Tietokirjailija FL Marja Simola on kirjoittanut kirjaan kaksi artikkelia: ”Pohjois-Karjalan Martat ry, Juuan Marttayhdistysten Neuvontapiiri ja marttayhdistykset” sekä artikkelin ”Nunnanlahden Marttayhdistys 1920 – 1928”.

Martat arjessa ja ajassa

Kun Nunnanlahden Marttayhdistys perustettiin ensimmäisen kerran vuonna 1920, elettiin itsenäisen Suomen nousukautta. Yhdistyksen toiminta lopahti vuosikymmenen lopulla. Monet uudet yhdistykset kilpailivat ihmisten ajasta, ja ehkä myös Nunnanlahteen vuonna 1928 perustettu Lotta Svärd-yhdistys. Toisen kerran Nunnanlahteen perustettiin Marttayhdistys vuonna 1948. Elettiin sodan jälkeistä jälleenrakennusaikaa. Pulaa oli kaikesta. Tarve ja into oli oppia yhdessä tekemään käsitöitä, hoitamaan kotia, puutarhaa ja huolehtimaan hyvinvoinnista, virkistäytymistä unohtamatta.

Pielisen rannalla sijaitseva Nunnanlahti oli ja on edelleen tunnettu vuolukiviteollisuudestaan. Maatalouden lisäksi asukkaat saivat elantonsa kivestä ja palveluista. Yhdistystoiminta alkoi villojen keräämisestä ja iltamien pidosta varojen saamiseksi. Ensimmäinen ostos olivat kangaspuut, jotka ovat vieläkin käytössä. Nunnanlahden Martat ahkeroivat kaikkialla. Vuosikymmenten aikana marttailloista, oman näköisestä toiminnasta, pienistä teoista, kursseista ja tapahtumista kertyi suurta. Arvokasta oli se, että tulos näkyi heti kotien arjessa ja tuotti hyvinvointia. Koulun opettajat olivat alusta alkaen toiminnassa mukana. Yhteistyö lasten kanssa jatkuu.

Nunnanlahden Marttojen toimintaa ei voi kuvata yhdellä tai kahdella lauseella. Rivien välistä ja valokuvista voi aistia ja kokea yhdessä tekemisen ilon ja rikkauden, jonka yhdistys on tuonut osallistujilleen.

Nyt yhdistys on uusien haasteiden edessä. Yhteiskunta digitalisoituu. Marttatoimintaan ja -koulutukseen se tuo uusia mahdollisuuksia. Kotien arkeen se tuo uusia haasteita. Kangaspuiden ja kodinkoneiden rinnalle ovat tulleet digilaitteet ja niiden käytön opettelu yhdessä digitreeneissä.

Nunnanlahden Martat ry kiittää apurahoja myöntäneitä Juuan kuntaa, Aino ja Olla Teräsvuoren säätiötä ja Museovirastoa, joiden avulla kirjan taitto ja painatus onnistui. Samoin yhdistys kiittää kaikkia historiakirjanhankkeeseen osallistuneita sekä Juuka-Seuraa, Vaarojen Sanomia ja lukuisia tahoja ja yksityishenkilöitä, jotka ovat antaneet valokuviaan maksutta käyttöön.