|

|

”Pienistä teoista syntyy suurta. Nunnanlahden Martat 1920-luvulta tähän päivään”

Nunnanlahden Martat ry:n historiakirja ´Pienistä teoista syntyy suurta. Nunnanlahden Martat 1920-luvulta tähän päivään´ on ilmestynyt ja myytävänä 18 €/kpl + postituskulut.

Kirjoja saa hallituksen jäseniltä ja puheenjohtajalta

Tuula Ikonen-Graafmans, puh. 0400 674 062 tai tuula.ikonengraafmans@gmail.com.

Kun Nunnanlahden Marttayhdistys perustettiin ensimmäisen kerran vuonna 1920, elettiin itsenäisen Suomen nousukautta. Yhdistyksen toiminta lopahti vuosikymmenen lopulla. Monet uudet yhdistykset kilpailivat ihmisten ajasta, ja ehkä myös Nunnanlahteen vuonna 1928 perustettu Lotta Svärd-yhdistys.

Toisen kerran Nunnanlahteen perustettiin Marttayhdistys vuonna 1948. Elettiin sodan jälkeistä jälleenrakennusaikaa. Pulaa oli kaikesta. Tarve ja into oli oppia yhdessä tekemään käsitöitä, hoitamaan kotia, puutarhaa ja huolehtimaan hyvinvoinnista, virkistäytymistä unohtamatta.

Yhdistystoiminta alkoi villojen keräämisestä ja iltamien pidosta varojen saamiseksi. Ensimmäinen ostos olivat kangaspuut, jotka ovat vieläkin käytössä.
Nunnanlahden Martat ahkeroivat kaikkialla. Vuosikymmenten aikana marttailloista, oman näköisestä toiminnasta, pienistä teoista, kursseista ja tapahtumista kertyi suurta. Arvokasta oli se, että tulos näkyi heti kotien arjessa ja tuotti hyvinvointia. Koulun opettajat olivat alusta alkaen toiminnassa mukana. Yhteistyö lasten kanssa jatkuu.

Nykyisinkin haasteemme ovat samat kuin aiemmin: perheiden hyvinvointi. Mutta yhteiskunnan digitalisoituminen tuo uusia ongelmia. Marttatoimintaan ja -koulutukseen se tuo uusia mahdollisuuksia. Kangaspuiden ja kodinkoneiden rinnalle ovat tulleet digilaitteet ja niiden käyttöä opettellaan yhdessä.

Nunnanlahden Marttojen toimintaa ei voi kuvata yhdellä tai kahdella lauseella. Rivien välistä ja valokuvista voi aistia ja kokea yhdessä tekemisen ilon ja rikkauden, jonka yhdistys on tuonut osallistujilleen.