Takaisin tapahtumalistaukseen

Ruishapanjuuren jakelu Juuassa

 

HYVÄ TYÖ – HYVÄ MYÖ

on Pohjois-Karjala 300 vuotta -haastekampanja ja Pohjois-Karjalan Martat osallistuvat kampanjaan jakamalla maksutta 300 ruisleivän juurta ohjeineen.

Korona-aikaan on innostettu leipomisesta kotona. Erityisen suuren innostuksen on saanut leivän leipominen ja hapanjuurileivonta. Leipiä leivotaan, kuvataan ja leipien ympärille on syntynyt some-ryhmiä ja blogeja.

Kansanäänestyksen selväksi voittajaksi nousi perinteinen ruisleipä, kun satavuotias Suomi sai kansallisruuan vuonna 2017.  Pohjois-Karjalassa ruisleivän arvostus on ollut aina korkealla ja valinta vain lisäsi leivän arvoa. Kotona ruisleivän voi leipoa juuren avulla ilman hiivaa ja suolamäärää voi vähentää. Happamuus antaa makua ja suolaa vähentämällä saa leivottua sydänystävällistä ruisleipää.

Maakunnan juhlavuoteen liittyen Pohjois-Karjalan Martat haluavat haastaa ja innostaa kotileipureita hapanjuurileivontaan. Monelta innokkaalta leipurilta puuttuu taikinajuuri. Suvun oma juuri on hävinnyt tai lähipiirissä ei ole ketään, kuka voisi lahjoittaa raikkaan, happamelta tuoksuvan, pelkästään ruisjauhoista ja vedestä tehdyn perinteisen ruisleivän juuren.

Ilmoittautuminen

Jakelulistalle pääsee mukaan alla olevan ilmoittautumisen kautta tai voit ilmoittaa juurentarpeesi Pirjo Haloselle, p. 045 130 5391. Ilmoittautumalla etukäteen 6.5. klo 8 mennessä saat varmistettua oman juuren. Tämä ruisjuuri on peräisin juukalaisten marttojen leipätaikinasta. Juuret lahjoittaa Juuan Martat, kiitos etukäteen!

Pirjo Halonen ja muitakin ruisleivän leipojia on Pielisherkun pihassa paikalla perjantaina 7.5. klo 9 alkaen. Heiltä saa juuren, reseptin ja juuren tekijältä ohjeita henkilökohtaisesti. Martat lahjoittavat lisäksi maistiaisiksi pienen ruisleipäsen, joka on tehty samalla jaettavalla ruisjuurella. Juuria jaetaan 30 kpl ja mikäli kaikkia ei ole etukäteen varattu, ne annetaan paikalla ehtineille. Tapahtuman arvioitu kesto on klo 9-10 ja osoite Kirkkotie 4, Juuka.