Jaa puutarhataito

Marttaliitto ja Puutarhaliitto (PUUHA-hanke) haastavat yhdessä vuonna 2023 kotipuutarhureita jakamaan taitoja muille. Yhteistyön tavoitteena on vahvistaa jäsenten osaamista, edistää puutarhataitojen siirtymistä eteenpäin ja koota taitoja kaikkien saataville.

Tekeminen, taitaminen ja tietäminen ovat keskeisiä asioita puutarhanhoidossa. Oman tiedon ja taidon välittäminen ja vaaliminen ovat osa harrastusta. Innostus puutarhaharrastukseen on lisääntynyt ja uudet viherpeukalot haluavat viljellä ruokaa vastuullisesti, tehdä kestäviä valintoja ja vaalia monimuotoisuutta puutarhassa. Uudet harrastajat haluavat oppia lisää ja juuri sinun taitojasi!

Jaa puutarhataitosi muille

Jaa puutarhataito-kampanja haastaa martta- ja puutarhayhdistysten jäsenet sekä kaikki kotipuutarhurit mukaan jakamaan omaa osaamista muille. Kampanja-aika on 25.1.–30.9.2023. Osallistuminen on helppoa ja palkitsevaa, toimi näin:

 1. Opeta tai kerro ystävälle, tuttavalle, uudelle harrastajalle tai kenelle tahansa jokin puutarhataitosi.
  • Taito voi olla mikä tahansa puutarhaan ja kasveihin liittyvä taito, jonka osaat ja olet valmis jakamaan.
  • Taito voi olla suuri tai pieni, opittu tai itse oivallettu, se voi olla myös tieto, vinkki tai kädestä pitäen neuvottu asia, mikä tahansa mielestäsi jakamisen arvoinen taito.
  • Taito voi liittyä esimerkiksi siementen kylvöön, taimikasvatukseen, kasvin istutukseen, oman ruoan kasvatukseen, laatikkoviljelyyn, lannoittamiseen, kasteluun, monimuotoisuuden vaalimiseen, kasvien valintaan, pihan suunnitteluun tai kompostointiin.
  • Voit myös jakaa juuri oppimiasi asioita. Osallistu puutarhaluennolle (katso tältä sivustolta) ja jaa luennolla oppimaasi edelleen.
 2. Kerro myös meille, minkä puutarhataidon olet jakanut TÄMÄN linkin kautta.
  • Julkaisemme edelleen taitoja kanavissamme, ja kokoamme niitä kaikkien saataville Marttojen ja Puutarhaliiton nettisivuille.
  • Kaikkien osallistuneiden kesken arvomme 6 kirjapalkintoa kampanjan päättymisen jälkeen. Palkintona on 3 kpl Martat Leivontakirjaa sekä Viheralueiden Suomalaiset perennat, Rakas puutarhani; 21 suomalaista kotipihaa ja Vuosi puutarhassa ja kasvimaalla -kirjat.
 3. Haasta kampanjaan mukaan myös yhdistyksesi jäseniä ja muita harrastajia.
 4. Jaa somessa kuvia ja tunnelmia taidon jakamisesta tunnisteilla #PuutarhaTaito #Martat #Puutarhaliitto

Tässä jaamme sinulle vinkkejä, ole hyvä!

Jaa vinkit myös eteenpäin.

Porkkana kasvaa ämpärissä

Vuoden 2023 vihanneksen porkkanan viljely ei vaadi kasvimaata, vaan porkkanoita voi esimerkiksi kasvattaa terassilla viljelylaatikoissa ja ämpärissä tai parvekelaatikoissa. Tällöin kannattaa valita kasvutavaltaan lyhyitä lajikkeita, jolloin viljelyastian syvyys ei ole este porkkanan kasvulle. Porkkanat viihtyvät hiekansekaisessa, ilmavassa mullassa. Astioissa viljeltäessä on hyvä pitää multa kosteana ja liikakastelua estääkseen astioiden pohjaan kannattaa tehdä reikiä. Siemenet kylvetään tasaisesti ja peitetään kevyesti, jotta itäminen on varmempaa ja taimien harventaminen helpompaa. Lajikkeeksi viljelylaatikoihin ja ämpäreihin sopivat hyvin esimerkiksi pyöreät porkkanat, joita voidaan syödä tuoreena napostellen pitkin kesää tai niitä voidaan myös keittää ja pakastaa.

Amppelitomaattia parvekkeella

Amppelitomaatti viihtyy niin parvekkeella tai terassilla kuin muussa suojaisessa paikassa pihalla. Kasvupaikakseen amppelitomaatti haluaa valoisan, lämpimän ja suojaisan paikan. Amppelitomaattia voi kasvattaa itse siemenestä tai ostaa valmiita taimia. Ulos amppelitomaatit kannattaa viedä vasta hallanvaaran oltua ohitse. Amppelitomaatti viihtyy syvässä ja kosteassa mullassa, joten kastelusta huolehtiminen on tärkeää, tuulisissa ja paahteissa paikoissa multa voi ehtiä kuivahtamaan päivän aikana useaan kertaan. Tuottaakseen satoa amppelitomaatti vaatii kukkien pölytyksen, suljetuissa paikoissa pölytyksen voi hoitaa itse täristämällä hellästi kasvustoa. Amppelitomaatti pitää myös ravinteista, joten kasvun ja sadon varmistamiseksi niitä on hyvä lannoittaa tasaisesti kasvukauden ajan. Amppelitomaatit tuottavat runsaasti satoa ja niiden satokausi alkaa yleensä aikaisin kesällä ja kestää pitkälle syksyyn.

Kesäkukkia perhosille

Perhoskasvien ei tarvitse olla vain avomaan tai kukkapenkkien kasveja, myös ruukuissa viihtyvät kesäkukat ovat perhosille mieluisia. Kesäkukkia on mahdollista ostaa valmiina taimina tai niitä voi kasvattaa itse siemenestä. Sini-liilakukkainen heliotrooppi kukkii läpi kesän aina syksyn pakkasiin ja sopii niin ruukkukukaksi kuin istutuksiin. Heliotroopin vaniljan tuoksuiset kukat houkuttelevat luokseen perhosia. Tulikruunu sopii terassille tai parvekkeelle ruukkuun ja amppeliin. Väritykseltään kukat voivat olla kirjavia, keltaisia, oransseja tai vaaleanpunaisia. Perhosten lisäksi myös kimalaiset pitävät tulikruunusta. Ruukkuistutuksien tai ryhmien reunakasviksi voi istuttaa kesäleimua, jonka hyvätuoksuiset kukat vetävät puoleensa perhosia. Kesäleimun voi kasvattaa siemenestä ja niitä myydään yleensä erilaisina väriseoksina.