Marttojen puutarha-asiantuntija
vastaa puutarhakysymyksiin
torstaisin klo 12-15
marttojen neuvontapuhelimessa
0600 4882 
Ma,ti,ke ja pe vastaajana on
kotitalousasiantuntija.
Puhelun hinta on 1.73€/min+ppm. 

Kotipuutarha kuuluu kaikille! Näiltä sivuilta löydät ohjeita ja vinkkejä oman kotisi, parvekkeesi ja pihasi kasvien hoitoon.
  • Kerrostaloasukkaan kotipuutarha on rakkaita huonekasveja olohuoneessa tai työpöydän tuntumassa, tuoksuvia yrttiruukkuja keittiön ikkunalla ja oma parveke koriste- ja hyötykasveineen.
  • Rivitaloasukas nauttii muutamasta kymmenestä neliöstä omaa maata, johon voi perustaa pienen kasvimaan tai teemapuutarhan.
  • Omakotitalossa asuva hoitaa nurmikkoa, kuopsuttaa kukkapenkkiä ja vaalii hyötytarhaa tai vain ihailee huoletonta luonnonmukaista pihaansa terassilla istuen.

Valtakunnallinen Vihervuosi 2016  tuo maiseman lähelle. Minun maisemani – maalla ja kaupungissa muistuttaa, että  kasveista voi iloita myös lähipuistoissa ja luonnossa. Vuoden aikana nostetaan myös lähiruokaa ja kaupunkiviljelyä.

Lahiruoka kasvaa ruukuissa ja laatikoissa parvekkeella, terassilla ja kerrostalon pihassa. Ohjeet viljelmän perustamiseen läydät täältä.

Yrttien kasvatus on helppo tapa aloittaa lähiruoan viljely niin kaupungissa kuin maallakin. Yrttien kasvatusohjeet löydät täältä.

Pienen pihan kasvimaalle mahtuu muutama rivi salaattia, hernettä ja porkkanaa. Aarin palstalta perunoita, juureksia ja vihanneksia riittää tuoreena ruokapöytään ja syksyllä vielä varastoonkin. Kasvimaan perustamisohjeet löydät täältä.

Marttapiirien puutarhaluennoilla ja -kursseilla saat uutta tietoa ja tapaat muita puutarhanhoidosta kiinnostuneita. Sivun alareunasta löydät tietoa ajankohtaisista kursseista ja luennoista.

Puutarha-asiantuntijat palvelevat Etelä-Hämeen, Keski- ja Etelä-Pohjanmaan, Pirkanmaan, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon piireissä.

Puutarha-teeman tapahtumia marttapiireissä

29.09.2016 | Puutarhakahvila, Helsinki

MARTTOJEN PUUTARHAKAHVILAT syksy 2016
Marttojen Puutarhakahvila on kaikille avoin kohtaamispaikka, jossa vaihdetaan vinkkejä ja opitaan uutta puutarhanhoidon alalla.
Jokaisella kerralla on alustus tai ohjausta eri teemasta ja lisäksi keskustelua omista kokemuksista, havainnoista ja puutarhaunelmista ja neuvoja haasteisiin.
Syksyn ensimmäisen illan teemana Puutarhan syystyöt

08.10.2016 | 8.10.2016 Kunnosta lähivetesi koulutus Kuopiossa, Kuopio

Oletko kiinnostunut kotijärvestäsi tai vaikkapa lähipurostasi? Haluaisitko oppia asiantuntijoiden ohjeilla miten vesistön tilaa tarkkaillaan tai miten kunnostuksen voi aloittaa?

12.10.2016 | 12.10.Suunnittele toimiva piha -pihasuunnittelun perusteet kurssisarja, Tampere

Hyvä pihasuunnitelma on toimivan pihan perusta.

26.10.2016 | Puutarhakahvila, Helsinki

Valmistamme illan aikana syksyisen kukka-asetelman. Tarvikemaksu peritään paikan päällä.
Ota mukaasi asetelmaa varten jälkiruokakulho tai vastaava pienehkö astia ja tilava kassi asetelman kotiin kuljetusta varten.

24.11.2016 | Puutarhakahvila, Helsinki

Teemana joulun ajan kukkien ja huonekasvien hoito

13.12.2016 | 13.12. Joulukukka-asetelmakurssi I, Tampere

Joulukukka-asetelmakurssilla pääset itse tekemään joulupöydän kukkakorit ohjaajan opastuksella.

14.12.2016 | 14.12. Joulukukka-asetelmakurssi II, Tampere

Joulukukka-asetelmakurssilla pääset itse tekemään joulupöydän kukkakorit ohjaajan opastuksella.