|

Keltanokka aprikoi

Lounais-Suomen Martat ry on tarjonnut kotitalousneuvontaa reilut sata vuotta. Minä olen yhdistyksen vihervarpunen, piirin uusin työntekijä. Järjestökoordinaattorina toimiminen on yhteistyötä alueen marttayhdistysten kanssa, suunnittelua toimistolla ja seikkailua maakunnissa sekä tapahtumia, markkinointia ja viestintää. Ihmisten kanssa toimimista.
Tämä Lounais-Suomen Marttojen blogi  ̶  Etikkaa ja arkiunelmia  ̶  kertoo kuukausittain, millaista työ marttapiirissä on ja kuinka se piiri sitten pyöriikään. Minä siinä mukana.


Uusia alkuja

̶  Ihan mahtava juttu, sanoivat ystävät ja tutut, kun kuulivat uudesta työstäni.
̶  Sehän on ihan sinun juttusi, totesivat toiset.
̶  Kuinka sä löysitkin niin itsesi näköisen homman, kommentoivat kolmannet.
Niinpä. Marttapiiriin järjestökoordinaattorin työ on kuin olisin oppinut ajamaan pyörällä uudelleen. Niin tuttua, niin kotoisaa, vähän vielä jännittävää, mutta myös ihanan vauhdikasta. Ja mikä mukavinta, tässä työssä luovuus ja käytännöllisyys kävelevät joka päivä käsikkäin.

Kaikkien kommenttien ja ystävällisten lausahdusten jälkeen ryhdyin pohtimaan, miksi ystäväni ajattelevat, kuten ajattelevat. Miksi marttapiiri työnantajana kirvoittaa ihmisiltä edellisen kaltaisia kommentteja?
a) Onko kukaan koskaan nähnyt minulla essua? Ehkä.
b) Käytänkö usein huivia. Toki. Kaulaliinaa.
c) Viihdynkö keittiössä. Tietenkin. Rakastan kokkaamista.
Ja sieltähän se vastaus taitaakin löytyä, keittiöstä ja käsitöistä, paljolti siinä mitä martat nykyihmisille merkitsevät. Ruoanlaittotaitoja, kokkaamista ja kantapään kutomista. Vaikuttaa siltä, että monelle marttailu on juuri reseptejä, ruokaohjeita ja kokkikursseja. Mutta jos kiikaroidaan marttailun maailmaan vielä tarkemmalla objektiivilla, saatamme tehdä löytöjä.

Yhdessä Yyterissä Marttapäivillä kaksisataa marttaa kokoontui yhteisen päivän viettoon.

Yhteinen arvomaailma

Mikä onkaan se yksikkö, joka viihtyy kotona ja jossa vietetään (oletettavasti) ihmisen parasta aikaa. Perhe.
Kun lapset, isovanhemmat, nykyaika ja tutut tavat nivoutuvat sujuvasti yhteen puhutaan perinteistä.
Ihmiset elävät ajassa ja vaikuttavat osaamisellaan sekä tietotaidollaan. Tämä on aina ajankohtaista.
Etsimme vaihtoehtoisia näkökulmia ja kunnioitamme monenlaisia mielipiteitä. Mikä ihana avarakatseisuus.
Elämykset ovat asioita joista nautitaan, yksin tai yhdessä. Elämyksiä ei etsitä, ne syntyvät elämällä.

Kaikkiin edellä mainittuihin tunnen jonkinlaista yhteenkuuluvuutta. Aivan kirjaimellisesti en taida kaikkia toteuttaa, mutta lohdullista on, että ystävät löytävät ne minusta. Ehkä tällä järjestökoordinaattorin polkupyörällä ja minulla on vielä paljon kilometrejä kuljettavana. Yhteisillä arvoilla, sopivalla ravinnolla ja rennolla asenteella pääsemme tavoitteeseemme ja odotettuun päämäärään. Saatanpa ottaa joskus muutaman ystävänkin tarakalle. Pois alta risut ja männynkävyt, se on menoa nyt!

Pidetään toisistamme huolta.

Marttailuterveisin
Maarit Hatakka