|

Uusia alkuja ja muutenkin vauhdikas syksy

Syksyssä on aina jotakin alun tuntua. Uuden aloittamista. Käynnistämistä. Vaikka penaalit on ostettu jo vuosia sitten, eikä reppukaupoillekaan enää tarvitse joka syksy rynniä, syksyn rytmi on veressä. Pieni kaatosade ei tahtia haittaa, se on taas menoa ja meininkiä Marttalandiassa.


Vuosi sitten Marttailuviikolla martat ja opiskelijat tutustuivat ensimmäistä kertaa Uusiin alkuihin. Valtakunnalliseen kierrätystapahtumaan, jossa martat ja muut mukavat ihmiset lahjoittivat opiskelijoille kotitaloustarvikkeita, kippoja kuppeja ja kapustoita. Parin viikon kuluttua Turussa otetaan revanssi, niin supersuosittu oli tuo viimevuotinen tapahtuma.

Idea on yksinkertainen, etten sanoisi jopa nerokas. Marttayhdistysten jäsenet keräävät kotoaan käyttökelpoista ja siistiä, itselleen tarpeetonta kotitaloutavaraa. Tavarat toimitetaan Turun Ammattikorkeakoululle, jossa opiskelijat ottavat ne vastaan. Seuraavana päivänä paikalle pelmahtaa joukko marttojen kotitalousasiantuntijoita – sekä yksi järjestökoordinaattori – ohjaamaan ja opastamaan opiskelijoita sopivien ja itselleen tarpeellisten kodin tarvikkeiden valinnassa. Siinä sivussa hihaan saattaa tarttua marttamainen haalarimerkki ja tietoa kierrättämisesta sekä turkulaisesta osuuskaupasta.

Hyvän mielen hyvä tapahtuma

Hyvästä ideasta kannattaa pitää kiinni. Varsinkin, kun se osui ja upposi kertalaakista. Siksi on ollut hienoa rakentaa tätä tapahtumaa uudelleen. Tavata opiskelijoita ja yhteistyökumppaneita, suunnitella, mainostaa ja markkinoida. Torstaina 19.9. ICT-City Turku täyttyy opiskelijoista ja kierrättämisestä. Eikä riemua vähennä lainkaan se, että tiedän tavaroiden menevän tarpeeseen. Ei ollut yksi eikä kaksi nuorta miestä, kun edellissyksynä kyselivät kattiloiden sopivuudesta erilaiselle liedelle tai kun etsittiin tyttöporukalla sopivia keittolautasia. Toiveet täytettiin, tavara vaihtoi omistajaa ja hymyt olivat herkässä.

Eräs nuori mies tuli kysymään minulta:”Do you have any curtains?” Toinen vaihto-oppilas puolestaan ihmetteli, voiko tällainen tapahtuma olla totta, ”Really, everything is free?” Siinä sitten yhdessä valikoitiin verhoja ja etsittiin kahvikuppeihin asetteja. Kun seuraavana päivänä avasin Facebookin, tiesin, että jotain on tehty oikein. Tämä edellispäivän ihmettelevä nuori vaihto-oppilasneiti oli vaivautunut etsimään meidän Facebook-sivumme ja kirjoittanut sinne kiitokset kehujen kera. Ei lienee kenellekään epäselvää, että hyvän tekeminen on ihan hiton helppoa.

Toinenkin uusi alku

Uusi alku on myös Etikkaa ja arkiunelmia -blogilla. Kuukausien hiljaiselon jälkeen kesä keikutti ajatuksia siihen malliin, että blogi tulee ulos tuutista jälleen kerran kuukaudessa. Kun pysyt kanavalla, tiedät missä marttailu Lounais-Suomessa liikkuu ja miten se voi. Hyvin tietenkin, mutta täällä pääset mukaan vauhdikkaaseen marttailuelämään. Toimistosihteerikin totesi, että jos järjestökoordinaattoi hieman hidastaisi tahtia, kävelykin menee jo ylinopeutta. Huh, onneksi ei tullut sakkoja. Niiltä voi myös välttyä, kun hankkii Lounais-Suomen Marttojen oman ”Martta parkissa” -pysäköintikiekon. Kiekkoja löytyy tietenkin Turun ja Porin toimistoilta sekä Marttatorilta.