|

Hukkaamatta hyvää…

Juhlapyhien jälkeen tulee usein mietittyä ruoan keventämistä. Näin talven keskellä kannattaa myös keventää kylmälaitteiden, erityisesti pakastimen sisältöä. Kurkistus pakastimen syövereihin saattaa antaa ideoita useammalle aterialle. Nyt on viimeinen aika valmistaa syksyn saaliit, kalat ja lihat ruoaksi, ennen kuin ne menevät pilalle ja ottavat ns. pakkasen makua. Myös leivät ja muut leivonnaiset saavat herkästi makua pakastimen muusta sisällöstä. Miksi siis heittää hukkaan herkkuja keväällä, kun niitä voi vielä hyödyntää.

Pakkaspäivien aikaan pakastimen sulattaminen käy kätevästi. Nosta pakasteet koreissaan tai laatikoissa ulos esim. parvekkeelle ja peitä ne huovalla, etteivät pikkulinnut päässe hyppimään pakkausten päälle. Ota pakastin pois päältä ja suojaa lattiat pyyheliinalla. Pakastinkaappiin voi jättää alimman laatikon paikoilleen sulamisen ajaksi, jos pakastimen eteen ei saa laitettua astiaa sulamisveden keräämiseksi. Jätä pakastimen ovi tai kansi auki. Sulamista voi nopeuttaa laittamalla pakastimeen lämminvesiastian. Pyyhi pakastin sisältä ja ulkoa mietoon astianpesuaineveteen kastetulla siivousliinalla sekä pese irto-osat. Anna pakastimen kuivua ja tuulettua. Kytke pakastin pakastusteholle ja laita pakasteet paikoilleen. Samalla voit tehdä inventaarion pakastetuista tuotteista ja lajitella ne omiksi ryhmikseen.

Jos pakastimesta löytyy epämääräisiä pusseja sekalaisia marjoja, voi niistä nopeasti kiehauttaa hillon tai soseen, jota voi hyödyntää vaikka loppiaisen jälkiruoassa. Pappilan hätävaraan voi myös murentaa sen syömättä jääneen piparkakkutalon pohjan tai kuivahtaneen hedelmäkakun palasen, mikä joululta jäi syömättä.

PAPPILAN HÄTÄVARA

kuivahtaneita kakunpaloja, pikkuleipiä tms. marjahilloa tai sokeroitua sosetta kerma-rahkavaahtoa maustettuna hiukan sokerilla ja vaniljalla

1. Liota kakunpaloja ja pikkuleipiä hetki maidossa tai mehussa, jos ne ovat kovia.

2. Lado jälkiruokamaljaan kerroksittain kakunpaloja, hilloa tai sosetta ja kermavaahtoa.

Kirpeitä pakkaspäiviä odotellen ja hyvää loppiaista toivotellen!