| |

Hävikkiviikon ajatuksia

Monelle meistä jätteiden lajittelu on jo tuttua puuhaa. Paperit, pahvit, biojäte sekä muut löytävät kaikki omat paikkansa, mutta miten usein ajattelemme, voisimmeko vähentää esimerkiksi biojätteen määrää. Voisiko niitä nahistuneita salaatinlehtiä kuitenkin vielä hyödyntää? Entä se lähes loppuun höylätty juustonkannikka jääkaapin hyllyllä?

Kotitalouksissa syntyy suurin määrä ruokahävikistä verrattuna ravintoloihin ja suurkeittiöihin. Noin 30% koko ruokahävikin määrästä, joka tarkoittaa keskimäärin 24 kg ruokaa vuodessa per suomalainen (www.havikkiviikko.fi/tietoa-ruokahavikista/). Rahassa mitattuna puhumme noin 125 €:sta. Melkoinen summa, eikö totta?

Itse huomaan, että kotona tulee heitettyä pois viikolla valmistettua ruokaa. Kaikkea ei ole tullut kerralla syötyä ja olen laittanut sen jääkaappiin ajatuksella, että otan sen mukaani töihin tai teen siitä myöhemmin jotain. Jonkin ajan kuluttua löydän sitten piloille menneen nökkösen, joka jäi jääkaapin perukoille.  Kaduttaa. Hiilijalanjälkeni on taas kasvanut.

Kuluneen vuoden aikana, jolloin olen ollut Martoilla töissä, olen kiinnittänyt huomiota omaan käyttäytymiseeni hävikkiruoan suhteen ja löytänyt hyviä vinkkejä Marttakoulun sivuilta hävikin vähentämiseen. Olen myös pitänyt hävikkiruokaviikkoa siivoamalla kuiva-ainekaapit sekä pakastimet ja hyödyntämällä niiden sisällöt, ennen kuin käyn kaupasta ostamasta uutta. Kokeilin kokki Sami Garamin vinkkiä Helsingin Sanomien artikkelissa ottaa selfien jääkaapin sisällöstä ennen kauppaan menoa. Tämä on todellakin vähentänyt “varmuuden varalta” -ostoksia. Aika pienillä asioilla, kuten suunnittelemalla ja myös heittäytymällä ruoanvalmistukseen, olen päässyt tavoitteeseeni. Syömäkelpoista ruokaa ei juurikaan joudu kompostoriini.

Tässä vielä keväällä kehittelemäni ohje Sitruunaisesta hävikkipai:sta, jossa sitruunankuoret hyödynnetään istutusastioina ja kananmunan kuoret käytetään ravitsemaan kukkamaita. Pohja valmistetaan pakastimessa aikaansa viettäneestä pullasta tai kuivakakusta.

Sitruunainen hävikkipai

Kiisseli:

  • 4 dl vettä
  • 1 ½ dl sokeria
  • 4 rkl maissitärkkelys (Maizena)
  • 3 keltuaista
  • 2 sitruunan mehu (1 dl)
  • 1 rkl voi tai leivontamargariini

Pohja:

  • pullaviipaleita, keksejä, kakunpaloja
  • kaakaota, kahvia tai kahvi-kaakaota
  • Kuorrutus:
  • 3 valkuaista
  • 1 dl sokeria
  1. Mittaa paksupohjaiseen kattilaan vesi, sokeri, maissitärkkelys ja keltuaiset.
  2. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes sakenee.
  3. Lisää joukkoon sitruunan mehu ja voi. Jäähdytä.
  4. Laita pullaviipaleet reunallisen uunivuoan pohjalle. Kostuta kaakaolla tai kahvilla.
  5. Levitä jäähtynyt kiisseli pullaviipaleiden päälle.
  6. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi, kiiltäväksi vaahdoksi.
  7. Levitä valkuaisvaahto kiisselin päälle.
  8. Paista 175˚C:ssa n. 12 min, kunnes marenki on kauniin ruskea.