|

Keskikesän juhlaa

Kesä on meillä kukkeimmillaan ja ihmiset suunnittelevat juhannuksen viettoa. Yksi suuntaa mökille, toinen veneilemään, jossain vietetään juhannushäitä tai muita sukujuhlia ja joku jää nauttimaan keskikesän juhlasta kaupungissa. Autoihin pakataan kesävarusteita ja kaupasta hamstrataan ruokaa pitkälle viikonlopulle.

Vaikka juhannuksena halutaankin nauttia rennosta meiningistä eikä juhlapöydän antimista kursailla, kannattaa silti miettiä mitä mukaan otetaan, ettei turhaa ruokahävikkiä synny. Tähän, kuten muidenkin juhlien suunnitteluun auttaa ostoslista. Ensin kun miettii, kuinka monta ruokailijaa juhannuksen viikonloppuun mahtuu ja tuoko jokainen jonkin oman juttunsa juhlapöytään, pystyy arvioimaan tarvittavan ruoan määrän. Ostoslista auttaa myös pitämään heräte ostokset loitolla eikä turhaa ekstraakaan tule niin helposti ostettua.

Toinen asia, joka näin kesällä pitää ottaa huomioon on ruokien kylmäkuljetus. Kauppaan tulee ottaa mukaan kylmälaukku, jossa olisi myös pari kylmäpatruunaa. Ruoan pilaantuminen alkaa lämpimällä ilmalla hyvin pian kylmäketjun katkettua. Tämän takia moni ruoka päätyy turhan takia roskiin. Suunnittelemalla kesän juhlien eväät määrineen ja kuljetuksineen, vähennetään ruoan hiilijalanjälkeä ja myös tulevat sukupolvet saavat nauttia monista ihanista päivistä luonnossa.

Tässä vielä helppo resepti kesän juhliin:

Kukonkallion kaalisalaatti grilliherkkujen kylkeen

1 pienehkö keräkaali

1 paprika

1 sipuli

1 ½ dl sokeria

Liemi:

1 dl öljyä

¼ dl omenaviinietikkaa

½ dl vettä

1 tl suola

1 tl siirappia

ripaus mustapippuria

  1. Raasta keräkaali, kuutioi paprika ja suikaloi sipuli renkaiksi.
  2. Laita kasvikset ja sokeri kannelliseen kulhoon ja ravista voimakkaasti, niin että kaali mehustuu.
  3. Mittaa kattilaan öljy, omenaviinietikka ja vesi. Kiehauta.
  4. Lisää liemeen suola, siirappi ja mustapippuri. Anna liemen jäähtyä hetken.
  5. Kaada liemi kasvisten päälle, sekoita ja anna maustua seuraavaan päivään.

Salaatti säilyy hyvin jääkaapissa parikin viikkoa.