| |

Itämeri-illallinen

Itämeri on meille kaikille tärkeä niin rannikon asukkaille kuin sisämaassa asuvillekin. Nautimme Itämerestä omalla tavallamme, teemme laivaristeilyjä, uimme, retkeilemme tai kalastamme. Itämeri on myös koti monille eläimille ja kasveille. Terve meri onkin kaikkien yhteinen etu.

Itämeri on ainutlaatuinen. Murtovesi eli pieni suolapitoisuus on yksi meren erityispiirteistä. Itämeren valuma-alue on neljä kertaa laajempi kuin meri itse. Lukuisat joet kuljettavat Itämereen makeaa vettä sisämaasta.

Suosimalla Itämeren kalaa ja suomalaista järvikalaa sekä syömällä kotimaisia sesongin kasviksia, hedelmiä ja marjoja, autat pelastamaan Itämerta. Silakat, muikut, särjet ja lahnat ansaitsevat paikkansa ruokapöydissämme. Syömällä villikaloja poistat ravinteita vesistöistä ja vähennät niiden rehevöitymistä. Itämeriystävällinen ruokavalio on palvelus ympäristölle sekä omalle terveydelle.

Joulukuussa Ylen Itämeridinner -haastekampanjassa kannustetaan syömään itämeriystävällistä ruokaa ja järjestämään illallisia perheelle ja ystäville. Osallistuminen on helppoa, kokkaa kotona esimerkiksi silakkapihvejä tai valitse ravintolassa Itämeren kannalta fiksua ruokaa. Myös Martat ovat mukana kampanjassa ja olemme koonneet herkullisia ruokaohjeita Itämeri-illallista varten.

Ota itämeriateriasta kuva ja julkaise se hästägillä #itämeridinner. Voit myös lähettää illallisestasi kuvia Ylen luontotoimitukseen, yle.luonto(at)yle.fi. Joulukuun aikana illalliskuvia kerätään ympäri Suomen.

Joulukuun lopussa televisiosta voi seurata Itämeren suojelijat – Peltsi ja Tom -sarjaa, jossa käydään läpi Itämereen liittyviä ongelmia ratkaisukeskeisesti. Tarkoitus on paitsi ihastella Itämeren upeaa luontoa myös kertoa, että meren hyväksi voi ja kannattaa toimia.

Ylen lisäksi kampanjassa mukana ovat mm. SYKE, Luke, John Nurmisen Säätiö, Martat, WWF, Baltic Sea Action Group ja Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestö. Koulut ovat myös innostuneet asiasta. Myös monet huippukokit ja ruokabloggaajat ymmärtävät asian tärkeyden ja haluavat olla mukana levittämässä tärkeää viestiä. Lähde sinäkin mukaan!

Kampanja näkyy Ylellä televisiossa, radiossa, netissä ja somekanavilla.

Kaisa Härmälä
kirjoittaja on Marttaliiton kehittämispäällikkö