| |

Tietoa ja tunteiden jakamista – ilmastolukupiiristä työkaluja elämään ympäris-tökriisien keskellä

Ilmastonmuutoksesta ja muista ympäristöaiheista on kirjoitettu Suomessa monia hyviä teoksia, ja viimeistään nyt on ajankohtaista tutustua niihin. Uuden tiedon oppiminen vaikeista aiheista on yksi syy, miksi kannattaa lähteä mukaan lukupiiriin.

Marttojen ilmastolukupiireissä on luettu muun muassa Juha Kauppisen kirja Monimuotoisuus ja Pekka Juntin teos Metsä meidän jälkeemme. Samoista aiheista on myös paljon tuoretta käännöskirjallisuutta: luimme toisessa ilmastolukupiirissä teoksen Me olemme ilmasto yhdysvaltalaiselta kirjailijalta ja kirjan Ajasta ja vedestä islantilaiselta tekijältä.

Luonnon monimuotoisuus maan päällä ja vesistöissä on tärkeää ilmastolle ja ihmisen toiminnalle. Kirjoissa kuvatut luontokohteet, kuten jäätiköt, houkuttelevat matkustamaan. Tekee mieli tutustua lajeihin, jotka ovat uhanalaisia mutta vielä kuitenkin löydettävissä, kuten jääleinikki ja tunturipöllö. Lukupiirissä mietimme, onko järkeä lentää yhteen kohteeseen. Voisiko matkan tehdä toisella tavalla ja vaikka yhdistää useita kohteita reitille, tai viipyä yhdessä kohteessa pitempään?

On ollut hienoa saada kirjoista ja muilta martoilta tietoa kestävästä elämästä. Juha Kauppinen kirjoitti kuin Marttojen sanoin, että kohtuullisuus on avainasemassa muutoksessa kohti parempaa huomista. Ajasta ja vedestä -kirja muistutti, että vaikutamme vielä satojen vuosien jälkeen, kun tuntemamme nuori sukupolvi vaikuttaa vanhuutensa nuoriin tulevaisuudessa.

Panu Pihkala on kirjoittanut kaksi teosta ympäristötunteista. Käsittelimme niistä toista, Mieli maassa? -kirjaa, avoimessa ilmastolukupiirissä. Aihe on vaikea, mutta tunteista on tärkeää puhua. Etälukupiirissä olemme saaneet kysyä toisiltamme mitä kuuluu ja mitä ajatuksia kirjojen lukeminen herätti. Ympäristösuru on monelle totta. Metsä on jo pitkään ollut talouden väline, eikä moni ole saanut nähdä aitoa luonnontilaista metsää. Pihkalaa kuulimme Marttaliiton vuosikokousseminaarissa, jossa hän puhui ympäristötunteista. Tallenne on edelleen katsottavissa MartatTV:ssä.

Marttojen avoin ilmastolukupiiri kokoontuu vielä torstaina 27.5. klo 18.30 Martta-akatemiassa. Käsittelyssä on teos Metsä meidän jälkeemme. Tervetuloa mukaan, vaikka et olisi lukenut kirjaa tai osallistunut aiemmin! Voit myös lukea lisää ilmastolukupiireistä Martat-lehden numerosta 3/2021, joka ilmestyi 24.5.

Henna Hautakangas

Kirjoittaja suorittaa Marttaliitossa ilmasto- ja ympäristöasioiden harjoittelua osana luonto- ja ympäristöneuvonnan opintojaan.