Kätevä Tekevä 2018 ilahdutti ja innosti (osa 1/3)
Noin 926 kilometriä, vaan ei suotta! Kävin Lahdessa Kätevä & Tekevä 2018 -messuilla. Ilahduin ja innostuin. Istuudu mukavasti nojatuoliisi ja lähde kanssani messuille. Koska nähtävää oli niin paljon on tämä ensimmäinen kolmesta messupäivityksestäni.
Messupäivän aamuna kävelin hotellilta messukeskukselle niin ripeästi, että jäi aikaa jonottaa ja odotella messukeskuksen ovien avautumista. Jonottaessani juttelin orimattilaisen Helenan kanssa käsityöharrastuksesta ja kädentaitomessuista. Hänellä oli vuosien kokemus kädentaitomessuilla käymisestä, mutta myös messuohjelmassa mukana olemisesta – Helena on nimittäin ollut kansalaisopistolaisten kanssa esittelemässä pitsinnypläystä edellisenä vuonna Kätevä & Tekevä -messuilla.
Messukeskuksen aulassa oli Suomen suurin villasukka. Ja se oli muuten iso! Jättisukka oli neulottu Megamyynti Areenan Kässä-Pussi -lankaosastolla kokoontuvan neulekerhon toimesta. Kätevä & Tekevä 2018 -tapahtumassa oli Suomen suurimmasta sukasta järjestetty kilpailu. Kilpailuun osallistujien piti arvata sukan koko. Palkintona kilpailussa oli konsertti- ja messulippuja. Saa nähdä osuiko oma vastaukseni lähellekään sukan oikeaa kokoa.
Kätevä & Tekevä 2018 -tapahtumassa oli mukana myös nukkekoti- ja nukkemessut. Ja jee! Messuilla oli superhieno ja hauska Nukkekodin nukkekoti-näyttely ja Leirielämää -teemanäyttely.
Nukkekodin nukkekoti -näyttelyn tekijöinä ovat olleet Päijät-Hämeen Nukkekotiharrastajien jäsenet. Näyttelyn pohjana ovat keväällä 2018 jäsenille lähetetyt 1:144 kokoinen minitalo-kitti. Kokonaisuutta oli täydennetty jäseniltä löytyneillä aiheeseen sopivilla töillä.
Leirielämää -teemanäyttelyn pohjana ovat kevään 2018 pienoishuonekilpailun 9 työtä. Tätäkin kokonaisuutta oli täydennetty jäseniltä löytyneillä aiheeseen sopivilla töillä.
Päijät-Hämeen Nukkekotiharrastajat ry on perustetty toukuussa 2005. Yhdistyksen kotipaikka on Lahdessa, mutta jäseniä on ympäri Suomea. Yhdistyksellä on vilkasta toimintaa: kerhoillat kerran kuukaudessa, kursseja, pienoishuonekilpailuja, retkiä, messumatkoja ja nukkekotinäyttelyitä. Lisäksi Nukkekotiharrastajat -lehti ilmestyy kolme kertaa vuodessa. Tutustu tarkemmin osoitteessa www.nukkekotiharrastajat.fi.
Lahtelaisen Mirja Leppäsen nukkekotiharrastus sai alkunsa, kun hän sai 40-vuotislahjaksi nukkekodin ja näin pitkäaikainen haave toteutui. Messuilla oli Mirjan massasta tekemiä nukkekodin ruokia ja muita pikkuesineitä. Kaikki nuo ruuat ja esineet olivat niin aidon näköisiä, kuin pienenpieniä kopioita oikeista!
Käy tutustumassa Mirjan Happy Little Muffin-blogiin. ” Kun löytää ilon pienistä asioista, voi iloita usein.”
Messuilla oli mahdollisuus osallistua Hyvän mielen joulukorttikeräykseen, jonka Taika-lehti, Kätevä&Tekevä -messut ja Theatrum Olga järjestävät yhteistyössä Lahden Diakonialaitoksen kanssa.
Voit osallistua vielä joulukorttikeräykseen! Tässä osallistumisohjeet: askartele joulukortti, lisää joulutervehdys, oma nimesi ja paikkakuntasi. (esim. Hyvää joulua! Toivottaa Taika Tampereelta). Postita tekemäsi kortti/kortit viimeistään 25.11.2018 Taika-lehden toimitukseen. Kortteja kerätään ja tehdään yhdessä myös Lahden Kätevä&Tekevä -messuilla 3. – 4.11.2018.
Kortit menevät Lahden Diakonialaitoksen kautta vanhustyön hyväksi. Tee joulukortti, osallistu keräykseen, ilahdu ja ilahduta!
Korttien postitusosoite:
Inspia Oy/ Taika-lehti
Palokunnankatu 9
13100 Hämeenlinna
Kustantaja ja toimittaja Kaarina Korventaka kertoi, että Taika- ja Ihana-askartelulehdet yhdistyvät ja ilmestyvät ensi vuonna uudistuneena Ihana askartelu -lehtenä. Kaarina toivottaa kaikki käsityö- ja askarteluharrastajat tervetulleiksi uuden askartelulehden pariin!
Lappeenrantalainen Henna Jokio kertoi opetelleensa neulomaan kuusi vuotta sitten. Hän oli tuolloin sairaslomalla ja tarvitsi jotain tekemistä. Ystävä oli opettanut Hennan neulomaan sukkia ja siitä sitten lähti. Henna esitteli kamuille neulomiaan sukkia facebookpäivityksissään ja myöhemmin myös blogissaan. Lankoja kertyi kotiin niin, että avopuoliso oli todennut kodin olevan lankahelvetti. Lankahelvetti positiivisessa merkityksessä. Nyt Henna toimii osuuskuntayrittäjänä nimellä Lankahelvetti.
Sukkien lisäksi Hennalla on tarkoitus tulevaisuudessa valmistaa muitakin tuotteita. Messuille valmistui säärystimiä.Käy tutustumassa Hennan Lankahelvetti-blogiin Lankahelvetti-blogiin, facebooksivuun ja instagramiin.
Kantapääworkshopissa Henna neuvoi, kuinka sukankantapää neulotaan. Anu Pensola kysyi Hennalta useimpia meistä pohdituttaneita kysymyksiä ja näin saimme parhaat vinkit sukan neulomiseen. Sukankantapään neuvomisen seuraaminen oli helppoa, kun samalla pystyi seuraamaan näytöltä.
Messuilla kierrellessäni polveni notkahtivat tämän kankaan nähdessäni. Tästä saan ihanan ruusukuvioisen kassin bloggausreissuilleni.
Tiina on aina kiinnostanut Japani ja sen kulttuuri. Kun Tiinan veli asui Japanissa, sai Tiina luotua hyvät kontaktit kankaiden maahantuonnin luomiseksi. Tiina aloitti nettikaupan vuonna 2012 nimellä Almandiini. Hän haaveilee jonakin päivänä pitävänsä nettikauppaa päätyönään.
Kankaat ovat puuvillaa tai puuvillapellavaa. Myynnissä on myös tuplaharsokangasta, joka tuntuu unelman pehmeää ja kevyeltä kuin höyhen. Tuplaharsokangasta käytetään Japanissa paljon vaatteissa. Tiina kertoi nettikaupassaan olevien kankaiden olevan Japanissa arvostettuja, laadukkaita ja värinsä pitäviä kankaita. Almandiini -nettikaupassa kankaat päivittyvät 2-3 kertaa vuodessa. Kankaat soveltuvat kaikenlaiseen ompeluun, niin sisustustekstiileiksi kuin asusteisiin ja vaatteisiinkin.
Tutustu Almandiinin nettisivuilla, facebookissa ja instagramissa.
Heinolan kesäteatteri markkinoi messuilla ensi kesänä esitettävää Pokka pitää -näytelmää. Tässä fanikuvassa Hyacinth Bucket (lausutaan bukee) ja minä. Molemmilla pokka piti.
Kesällä 2019 esitettävän näytelmän ohjaa Jaakko Saariluoma ja Hyacinth Bucketin roolissa nähdään Jaana Saarinen. Lisätietoja löydät tästä KLIK.
Olipa paljon mielenkiintoista nähtävää! Jatketaan messuilla kiertelyä seuraavassa blogipäivityksessäni.
Mukavaa alkavaa viikkoa!