| |

Kesäruokaa kestävästi

Kaisa Härmälä

Uudet perunat, tilli ja silli, ensimmäiset oman maan mansikat, herneenpalot ja tomaatit. Tuoreet ja tuoksuvat kesäherkut herättävät verrattomia makuelämyksiä ja edellisten kesien muistoja.

Kesällä on helppo syödä ilmastoystävällisesti. Kotimaiset marjat, omenat, vihannekset, juurekset ja sienet ovat ilmastoruokaa parhaimmillaan. Maukkaat raaka-aineet eivät tarvitse monimutkaista käsittelyä. Uudet perunat, kiehautetut tai grillatut kasvikset, savukala ja tuoresalaatti, jälkiruoaksi marjoja oman maun mukaan nautittuna. Siinä yksinkertaisen ja herkullisen kesäaterian resepti.

Kesällä on helppo panostaa kasvisten määrän lisäämiseen ruokavaliossa. Kasvisten runsas käyttö edistää terveyttä ja auttaa ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Kun lautanen on kukkuroillaan kasviksia, voi lihan osuutta vähentää miltei huomaamatta. Loppukesästä voi tutustua erilaisiin kotimaisiin papuihin ja loihtia niistä proteiinipitoista syötävää.

Lämpimällä säällä ruokien säilyttämisessä on oltava huolellinen. Ruoka-ostoksia ei pidä jättää lämpimään seisomaan. Kylmävaraajalla varustettu kylmälaukku on hyvä kauppakassi kesällä. Kun ostokset saa viileinä jääkaappiin, ne säilyvät hyvinä ainakin päiväysmerkintään asti. Tähteeksi jääneet valmiit ruoat kannattaa jäähdyttää nopeasti ja siirtää kylmään. Oikealla säilytyksellä tähteet säilyvät muutaman päivän moitteettomina ja niistä saa nopeasti koottua uuden aterian ja näin voi vähentää ruokahävikkiä.

Löydät herkullisia kesäisiä ruokaohjeita Marttakoulun reseptipankista.

Kaisa Härmälä
kehittämispäällikkö, Martat