| |

Kohtuullisen joulun toivotus!

Viimeistään nyt joulukuun taitteessa moni suomalainen aloittaa kodeissa jouluvalmistelut. Päivittäistavarakaupat ovat aloittaneet joulutuotteiden myynnin jo useita viikkoja (jopa kuukausia) aikaisemmin.  Myytävän tavaran paljous ei näytä vähentyneen tänäkään vuonna, vaikka kestävä kehitys ja ilmaston hätätila ovat olleet viimeisinä vuosina maailmanlaajuisesti suurennuslasin alla. Sillä aikaa kun päättäjät vielä pohtivat mitä maapallomme puolesta tulisi tehdä, allekirjoittanut aikoo luoda tänä jouluna uusia jouluperinteitä, jotka voivat jatkua myös tuleville sukupolville. 

Kestävän joulun viettämisessä tärkeintä on vähentää tai kohtuullistaa kulutusta. Suomalaiset kuluttavat keskimäärin yli 500 euroa joululahjoihin ja ruokaan. Suurin osa budjetista käytetään joululahjoihin, joista suosituimpia ovat makeiset, vaatteet, lelut ja kirjat — kaikki aineellisia. Mikään yksittäinen valinta ei tee suomalaisten joulusta kestämätöntä, vaan ongelmallista on kulutuksen määrä.

Lahja- ja ruokaostokset kannattaa suunnitella hyvissä ajoin, jotta välttyisi turhilta paniikkiostoilta. Jos lahjoista ei halua luopua, voi tänä jouluna kokeilla läheisten kanssa lahjarinkiä, jossa jokainen saa ostaa vain yhden lahjan ennalta nimetylle läheiselle. Lahjaksi voi antaa yhteistä aikaa, palveluksia tai elämyksiä, kuten marttojen ruokakurssin. Joulupöydässä taas ruoan määrää voi vähentää yhdellä ruokalajilla, ettei ruokaa päätyisi jätteeksi. Tuo joulupöytään uusia ympäristöystävällisiä kalaherkkuja, kuten nämä herkulliset joulusilakat. Jos kinkkuostoksille päättää lähteä, kannattaa kiinnittää huomiota kotimaisuuteen, luomuun, ostetun lihan määrään ja siihen, että paistorasva päättyy kierrätykseen.

Joulun aika on yhdessä olon, rauhoittumisen ja lähimmäisten juhla. Onneksi mikään edellä mainituista ei  itsessään kuormita maapalloa, joten kestävyyden nimissä tärkeimmistä ei tarvitse luopua. Vastalahjaksi kohtuullisuudesta saat aikaa yhdessäololle ja rauhoittumiselle. Tänä jouluna aion itse pohtia mikä joulussa minulle on tärkeintä, panostaa siihen ja jättää muut vähemmälle.